Častni gost Grossmanna režiser, ki je redefiniral pravila akcijskega filma

Kultura 17. Maj 202315:47 0 komentarjev
John McTiernan
Častni gost 19. Grossmannovega festivala John McTiernan. (Foto: PROFIMEDIA(

Častni gost 19. Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina bo legendarni ameriški režiser John McTiernan, ki je z uspešnicami, kot so Predator, Umri pokončno, Umri pokončno brez oklevanja in Lov na Rdeči oktober v 80. in 90. letih minulega stoletja na novo postavil pravila akcijskega filma. Na festivalu bo prejel častnega hudega mačka.

Na festivalu bo obenem tudi predsedoval žiriji za nagrado hudi maček, ki jo bo bodo podelili najboljšemu celovečercu, so sporočili organizatorji festivala.

John McTiernan je po prvem celovečercu, atmosferični grozljivki Nomadi (1986) s Pierceom Brosnanom v glavni vlogi, dosegel svetovno slavo s svojim naslednjim filmom Predator (1987), spojem akcije, znanstvene fantastike in grozljivke z Arnoldom Schwarzeneggerjem v glavni vlogi. Predator je prerastel v ogromno franšizo.

“Leta 1988 je režiral še večjo uspešnico, akcijski blockbuster Umri pokončno, ki je iz Brucea Willisa naredil svetovno zvezdo in dobil še štiri nadaljevanja,” so zapisali organizatorji festivala in spomnili, da je bil film večkrat razglašen za enega najboljših akcijskih filmov vseh časov. Leta 2001 ga je ameriška Kongresna knjižnica uvrstila v Narodni filmski register.

Med njegove bolj znane filme sodijo še vohunski triler Lov na Rdeči oktober (1990) s Seanom Conneryjem, akcijska komedija Zadnja velika pustolovščina (1993) z Arnoldom Scwarzeneggerjem, akcijska pustolovščina 13. bojevnik z Antoniem Banderasom in kriminalni triler Afera Thomasa Crowna (1999) s Pierceom Brosnanom, so našteli organizatorji festivala.

Prizor iz filma Predator. Prizor iz filma Predator.
Prizor iz filma Predator. (Foto: PROFIMEDIA)
Prizor iz filma Umri pokončno. Prizor iz filma Umri pokončno.
Prizor iz filma Umri pokončno. (Foto: PROFIMEDIA)
Prizor iz filma Predator. Prizor iz filma Predator.
Prizor iz filma Predator. (Foto: PROFIMEDIA)

Kot so napovedali, se bodo režiserju na letošnjem Grossmannovem festivalu poklonili s posebno retrospektivo njegovih filmov. Imel bo posebni javni pogovor, na sklepni prireditvi pa bo prejel nagrado častni hudi maček.

Letošnja 19. izdaja Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina bo potekala 19. in 20. junija v Ormožu, nato pa od 21. do 24. junija še v Ljutomeru. Znova bo na ogled poseben izbor celovečernih, kratkih in dokumentarnih filmov, ki se bodo potegovali za festivalske nagrade – hude mačke. Poleg filmskega se obeta tudi bogat spremljevalni program.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!