Umrl basist in producent priljubljene slovenske rock skupine

Kultura 05. Okt 202312:50
David Šuligoj
Avtomobili

Po kratkotrajni bolezni je umrl basist in producent skupine Avtomobili David Šuligoj. S skupino je kot tonski mojster sodeloval že v devetdesetih, mesto basista pa je v novogoriški zasedbi, ki je na glasbeni sceni že več kot 40 let, zasedal v zadnjem obdobju.

Umrl je basist in producent David Šuligoj, ki je bil v zadnjem obdobju član novogoriške skupine Avtomobili.

Novico so člani zasedbe sporočili na Facebooku, za časnik Delo pa jo je potrdil tudi pevec Avtomobilov Marko Vuksanovič. Kot je še povedal, je Šuligoj umrl po kratkotrajni bolezni.

Šuligoj je z Avtomobili sodeloval kot tonski mojster in ustvarjal že znani album Skozi leta (1994), pišejo Primorske novice. Kot še pišejo, je na kasnejših albumih igral orglice in pel spremljevalni vokal, na albumu iz leta 2006 pa je že zasedal mesto basista. Po poročanju primorskega časopisa je bil tudi soustanovitelj in solastnik goriškega Radia Robin.

Avtomobili so nastali leta 1982 v Novi Gorici. V osemdesetih letih je pretežno nastopala po Jugoslaviji, kasneje pa se je osredotočila na slovensko glasbeno sceno.

Prvi plošči Mjesec je opet pun je sledilo še 12 albumov, zadnji je izšel leta 2012, ko je skupina obeležila tudi 30-letnico delovanja. V letih 1994 in 1996 so Avtomobili prejeli nagrado zlati petelin za najboljšo slovensko rock skupino.

Zasedba se je skozi leta večkrat zamenjala. V zadnji postavi so bili poleg Marka in Mirka Vuksanoviča ter Šuligoja še Boštjan Andrejc Bushy in David Morgan.