Direktor Frankfurtskega knjižnega sejma: Jančar si zasluži Nobelovo nagrado

Kultura 22. Okt 202317:10 > 17:42 8 komentarjev
Drago Jančar
PROFIMEDIA

Direktor Frankfurtskega knjižnega sejma (FKS) Juergen Boos je dejal, da si pisatelj Drago Jančar po njegovem mnenju zasluži Nobelovo nagrado. Jančar je med njegovimi zelo priljubljenimi avtorji.

Drago Jančar je po besedah Juergena Boosa izreden pisatelj.

“Veliko je avtorjev, ki so vešči svoje obrti in lahko pripovedujejo odlične zgodbe, a Jančar je več kot to. Je velik umetnik, ki reflektira svoj in tudi minuli čas. Takšnih avtorjev ni veliko,” je še povedal Boos in dodal, da Jančarja kot avtorja predvsem odlikuje človečnost, da je torej velik človek,” meni Boos.

“Le redki so avtorji, kot je Drago Jančar, ki si zaslužijo Nobelovo nagrado, saj ob svoji človečnosti hkrati beleži bedo sveta. To je v literaturi pomembno in zato si zasluži nagrado,” je še dodal direktor FKS.

Jančarja je pred nekaj meseci – v javni polemiki z vodjo slovenske kurtorske skupine Frankfurtskega knjižnega sejma dr. Miho Kovačem – omenjala tudi dr. Urška Perenič, literarna zgodovinarka in dolgoletna sodelavka pokojnega pisatelja Borisa Pahorja. “Gre za vprašanje naše narodne bíti. Tako je Drago Jančar, ki je eden naših najbolj plodovitih, najbolj prevajanih in v srednjeevropskem prostoru najbolj vpetih avtorjev, hkrati pa najbrž najresnejši kandidat za Nobelovo nagrado, samo eden izmed približno šestdesetih avtorjev, med katerimi ni nikakršne hierarhije …” je takrat opozorila za N1. Več lahko preberete v takratnem članku: Črtanje Pahorjevih del? “Gre le za vrh ledene gore”.

Slovenija Italiji predala naslov častne gostje

Slovenija je na Frankfurtskem knjižnem sejmu (FKS) Italiji predala naslov častne gostje FKS. Slovesnost je minila v znamenju pozivov k strpnemu sobivanju in spoštovanju ter nadaljevanju kulturnih stikov med obema državama. Poleg Boosa sta se se popoldanske slovesnosti med drugim udeležila direktorica Javne agencije za knjigo RS Katja Stergar in vodja italijanskega programa častnega gostovanja Mauro Mazza.

Stergar je povedala, da Slovenija sicer predaja naziv častne gostje Italiji, a se s tem slovenska zgodba še ne konča. Izrazila je upanje, da bo Italija tudi v luči slovenske avtohtone narodne skupnosti, ki živi in ustvarja v Italiji, Slovenijo povabila k sodelovanju. Spomnila je tudi, da bo Slovenija prihodnje leto država gostja na knjižnem sejmu otroških knjig v italijanski Bologni, leto kasneje pa bosta Nova Gorica in Gorica skupaj Evropska prestolnica kulture.

Mazza je dejal, da čeprav trenutno živimo v času, ko se meje ponovno zapirajo, želi Italija kot častna gostja FKS nadaljevati s povezovanjem, saj je potrebno premagati tisto, kar nas morebiti ločuje. Z Italijo, ki je danes prevzela naslov častne gostje FKS, se pa po njegovih besedah začenja nova pot in nova zgodba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje