Festival Ars Electronica letos pod naslovom Dobrodošli na Planetu B

Kultura 21. Jul 202209:06 0 komentarjev
Prizor iz festivala leta 2019 (Foto: PROFIMEDIA)

Festival Ars Electronica v avstrijskem mestu Linz se letos vrača v kampus Univerze Johannesa Keplerja (JKU). Od 7. do 11. septembra se bo pod naslovom Dobrodošli na Planetu B predstavil s preizkušenimi in novimi programskimi točkami. Hibridne različice zadnjih dveh let so tako mimo, ponovno so v ospredju osebna druženja in povezovanje med ljudmi.

Prireditelji tako vabijo obiskovalce, da pridejo v Linz, a brez pripombe, da skladu s protikoronskimi predpisi, vendarle tudi letos ne gre. In tudi brez dogajanja na daljavo ne. Letos ne zaradi pandemije covida-19, pač pa vojne v Ukrajini. Ukrajinski program na letošnjem festivalu bodo tako predstavili zgolj prek spleta.

Virtualna umetniška galerija z imenom State of the artist, ki je nastala v sodelovanju z avstrijskim zunanjim ministrstvom, naj bi ponudila varen okvir za razvoj umetniške svobode in svetovnemu občinstvu ponudila na ogled dela ukrajinskih umetnikov. “Številni so se morali prijaviti anonimno, zato je internet idealen prostor za to razstavo,” je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pojasnil direktor festivala Martin Honzik. Prireditelji napovedujejo, da bo letošnji festival v Linzu večji, kot je bil zadnji dve leti. Marsikaj v obsežnem festivalskem programu bo letos dobilo tudi novo obliko.

Poleg kampusa JKU se bo program odvijal na številnih lokacijah v središču mesta. V linškem Muzeju sodobne umetnosti Lentos bo denimo na ogled medijska umetnost Latinske Amerike. V univerzitetnih Keplerjevih vrtovih bosta dve veliki razstavi, v parku se bo dogajala glavnina festivala, tehnične predstavitve bodo v Keplerjevo dvorani. Tudi letos so pripravili razstavo Interface Cultures linške fakultete za umetnost. Po premierni lanskoletni izvedbi bo tudi letos ponovno potekal Festival University.

Prvič po več kot 20 letih bo predstavitev nagrajenih projektov na razstavi CyberArts kurirala ekipa festivala sama. Med drugim bo mogoče na festivalu slišati zvonove pariške katedrale Notre-Dame v zvočni instalaciji ameriškega umetnika Billa Fontane. Napovedan je tudi koncert ameriške umetnice Laurie Anderson skupaj z Orkestrom brnske filharmonije pod vodstvom dirigenta Dennisa Russella Daviesa.

Prizor iz festivala 2019 (Foto: PROFIMEDIA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!