Festival Sonica: tri glasbene premiere na treh ljubljanskih prizoriščih

Kultura 22. Sep 202215:19 0 komentarjev
Festival Sonica
Nada Žgank/Festival Sonica

V prestolnici se pod okriljem festivala elektronske glasbe in zvočne umetnosti Sonica obetajo še trije koncertni in dva (post) klubska večera. Kot vrhunec bodo obiskovalci na vsakem izmed koncertnih večerov doživeli tudi premiero novega projekta oziroma glasbenega materiala, ki je v sodelovanju med domačimi in tujimi umetniki po naročilu nastal samo za ta festival. Letos ga vsebinsko uokvirja tematika, skovana iz besednih zvez novi odnosi in nova realnost, z njo pa želijo organizatorji namigniti tudi, da bo Sonica že prihodnje leto doživela večje spremembe.

Obiskovalci vsakega od treh prihajajočih koncertnih večerov štirinajste edicije festivala eksperimentalne elektronske glasbe in zvočne umetnosti Sonica bodo na treh prizoriščih v Ljubljani doživeli tudi ekskluzivno premiero. Izbrani domači in tuji umetniki bodo namreč prvič predstavili nov projekt oziroma glasbeni material, ki so ga po naročilu organizatorjev skupaj ustvarili samo za ta festival.

Že nocoj se bodo na odru Kina Šiške prvič v živo združili domači folk trio Širom in francoski glasbenik Yann Gourdon. Predstavili bodo rezultat skupnega ustvarjanja na tridnevni rezidenci v Layerjevi hiši v Kranju, kjer so glasbeniki prvič združili kreativne moči. V petek bo v Lutkovnem gledališču Ljubljana premierno predstavljen projekt, ki je združil domačo vokalistko in plesalko Ireno Z. Tomažin, pariškega ustvarjalca Frédérica D. Oberlanda in francosko vizualno umetnico Fanny Béguély. Projekt z imenom ARBA, DÂK ARBA je nastal iz zvočne podlage za instalacijo, kasneje predelane v glasbeni album in zdaj še odrski nastop. V soboto pa bodo libanonski basist Tony Elieh, domači bobnar in elektronski umetnik Jaka Berger ter hrvaški multimedijski umetnik Branimir Štivić v Klubu Cankarjevega doma (CD) predstavili skupno kompozicijo, ki so jo izključno za festival Sonica ustvarili na rezidenci v Muzeju tranzitornih umetnosti MoTa.

Kot je za N1 opisal festivalski sovodja Martin Bricelj Baraga, so festival z večjim poudarkom na rezidencah in ekskluzivnih naročilih umetniških del začeli razvijati že v času epidemije, ko so se možnosti umetnikov, da bi javnosti v živo predstavili svoja dela, močno zmanjšale. “Gre za to, da umetnike tudi nekoliko bolj podpremo, kot da jih samo pripeljemo, oni odigrajo in odidejo,” je opisal. Tako se med njimi lahko stkejo tudi nove vezi in morebitna prihodnja sodelovanja, ki so – kot poudarja – iz leta v leto bolj pomembna.

Naslednje leto že spomladi

“Vsi družbeni procesi gredo v smeri individualizacije posameznika, mi pa z naročili, združevanjem umetnikov in sodelovanjem z drugimi festivali ter akterji skušamo nekako vztrajati v poziciji, ki temu trendu stoji nasproti,” je opisal. Potrebo po sodelovanju, odzivanju in združevanju moči, da bi bili kos zaostrenim okoliščinam družbenih sprememb, uokvirja tudi tematika letošnje festivalske edicije, ki so jo organizatorji opisali z besedno zvezo “new realations”. Ta je skovana iz besednih zvez new relations (novi odnosi) in new realities (nove realnosti), ki pa ne opisujejo le sedanjega trenutka, ampak napovedujejo tudi prihodnost. Organizatorji festivala so se namreč odločili, da kot odgovor (pre)obilici septembrskih festivalov Sonico že prihodnje leto prestavijo v pomladni termin, v sodelovanju s priljubljenima festivaloma MENT in Druga godba pa nekoliko predrugačijo tudi njegovo zasnovo.

Festival Sonica Festival Sonica
Katja Goljat/Festival Sonica
Katja Goljat/Festival Sonica
Festival Sonica Festival Sonica
Katja Goljat/Festival Sonica

Festival bo na omenjenih lokacijah sicer postregel še s šestimi koncerti: v četrtek bodo ob premieri nastopili še mehiško-ameriška ustvarjalka Debit in italijanski Lorenzo Senni, v petek češki Feldermelder in italijanski Lorem, v soboto pa norveški saksofonist Bendik Giske in domači skladatelj, pianist ter producent Bowrain s solo projektom Climbing Up. Program bo v petek in soboto postregel tudi s (post) klubskima večeroma v metelkovskem Channel Zero, kjer bodo plesa željne zagreli švedski SHXCXCHCXSH, perujski Oscar Recarte ter nizozemska DJ Marcelle in predstavniki domače elektronske scene Douchean, Nulla, Blažen DJ in Gašper Torkar.

Obiskovalci torkovega otvoritvenega dne v ljubljanski Cukrarni so sicer že lahko sodelovali na konferenčnem delu festivala, ki je bil posvečen povezovanju srednje-, vzhodno- in južnoevropske zvočne umetnosti, ter prisluhnili koncertoma italijansko-ameriškega dueta Passepartout Duo ter portugalskega zvočnega in medijskega umetnika Gila Delindra. Slednji je prav tako v Cukrarni otvoril še posebno razstavo, ki bo – skupaj s kompozicijo hrvaškega umetnika Davorja Sanvincentija – na ogled in posluh vsak dan do konca festivala.

Do celotnega festivalskega programa, lokacij in vstopnic lahko dostopate na uradni spletni strani festivala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!