Frankfurtski knjižni sejem po pandemičnem letu znova v živo

Kultura 20. Okt 202107:18 > 09:12 0 komentarjev
frankfurtski knjižni sejem
Kai Pfaffenbach/REUTERS

Frankfurtski knjižni sejem vrata odpira za strokovno javnost. Letos sodeluje 2.000 razstavljalcev iz 80 držav, na sejem bo prišlo 300 avtorjev. Sejem – sicer v nekoliko manjši obliki – letos znova poteka v živo.

V Frankfurtu danes vrata za strokovno javnost odpira 73. mednarodni knjižni sejem. Po lanski virtualni izdaji letos ponovno poteka v živo, a zaradi covida-19 z določenimi omejitvami in prilagoditvami. Organizatorji ga razumejo kot korak k normalnosti, za letošnje geslo so izbrali Re:Connect. Častna gostja sejma je Kanada.

Po zadnjih podatkih na letošnjem sejmu sodeluje 2.000 razstavljavcev iz 80 držav. V Frankfurt naj bi prišlo približno 300 avtorjev, kar je sicer manj kot v preteklosti, a več kot v pandemičnem letu 2020. Vračajo se tudi dogodki v mestu. Samo pod krovno znamko Bookfest se jih bo zvrstilo 57 na približno 20 prizoriščih. A tako kot nabor razstavljalcev je tudi nabor avtorjev letos manj mednaroden. Večina jih bo iz Nemčije, nekaj tudi iz drugih evropskih držav, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Častna gostja letošnjega sejma je Kanada. Načrtovana je bila že za lansko izdajo, a so zaradi pandemije prestavili njen nastop v Frankfurtu. Predstavlja se kot država s številnimi identitetami, za svoj nastop je izbral geslo Singularna mnogoterost.

Javna agencija za knjigo je na sejmu s slovensko nacionalno stojnico in tremi dogodki. Sodeluje pa tudi sedem slovenskih založnikov: Cankarjeva založba in Mladinska knjiga, Založba Pivec, Goga, Miš, KUD Sodobnost International, Malinc in Beletrina.

Število obiskovalcev je letos omejeno na 25.000 na dan, sejem pa bo mogoče obiskati le ob izpolnjevanju pogoja PCT. Obrazne maske so obvezne, razen na dogodkih s sedišči.

Uradno odprtje sejma je bilo v torek zvečer. Od danes je sejem odprt za stroko, nekoliko prej kot običajno, že od petka popoldne, pa bo odprt za širšo javnost. V nedeljo se bo sklenil s podelitvijo mirovne nagrade združenja nemških knjigotržcev pisateljici Tsitsi Dangarembga iz Zimbabveja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!