Igralka udriha z zastavo: gledališče se je odzvalo na kritike

Kultura 09. Maj 202217:32 > 18:12 4 komentarji
Ivian Kan Mujezinović

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) so se minuli konec tedna zvrstile ponovitve predstave Hlapci, v kateri se je režiserka Maja Kleczewska, dobitnica številnih uglednih gledaliških nagrad, lotila interpretacije slovenskega kanonskega dela Ivana Cankarja. Po Twitterju je zaokrožil posnetek prizora iz predstave, kjer igralka s slovensko zastavo udriha po tleh. Prizor, ki je pravzaprav "citat" posnetka iz protimigrantskega protesta v Jelšanah, je bil povod, da so bili ustvarjalci, ki stojijo za predstavo, deležni številnih napadov.

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG), kjer bo danes ob 21. uri Marcel Štefančič namesto oddaje Studio City vodil dogodek Dan zmage z Marcelom, so se odzvali na napade na predstavo Hlapci, ki se te dni pojavljajo na družbenih omrežjih. “Predstava je nastala na temelju Cankarjevih Hlapcev v režiji poljske režiserke Maje Kleczewske in v interpretaciji režiserke in avtorske ekipe,” so zapisali in dodali, da je Ivan Cankar Hlapce napisal kot odziv na politično in družbeno situacijo svojega časa. “Mi pa smo uprizoritvi – kot je to v sodobnem gledališču danes običajno – dali sodobno obliko,” so dodali.

Kot so pojasnili, so enake družbene mehanizme, kot so tisti, o katerih piše Cankar, pokazali na sodobnih primerih. “V predstavi so omenjeni različni problemi slovenske družbenopolitične resničnosti in novejše zgodovine: izbrisani, zapiranje meja za bosanske begunce med vojno v devetdesetih, trgovina z orožjem, avtoritarne politične tendence, konservativni vpliv Katoliške cerkve,” naštevajo in dodajajo, da je prizor s slovensko zastavo pravzaprav “citat”. Predstavlja namreč, tako SMG, eno od politično desno usmerjenih prebivalk in prebivalcev Slovenije, ki so na začetku migrantske krize protestirali proti migrantom na južni slovenski meji. Kot so spomnili, gre za osebo, ki je 27. aprila 2019 na protestu v Jelšanah, kjer so udeleženci izražali svoje nestrinjanje s sprejemno-registracijskim centrom za migrante. V skupini okoli 400 protestnikov je bila tudi gospa, ki je s slovensko zastavo udrihala po tleh in ob tem vpila: “To je Slovenija! Tukaj je naša zemlja! To je Slovenija! Slovenija! Moja država!”.

V predstavi Hlapci, ki je bila premierno uprizorjena že 29. junija lani, režiserka Kleczewska, ena najdrznejših osebnosti sodobnega poljskega gledališča, interpretira slovensko kanonsko besedilo, ki naj bi po mnenju mnogih pravzaprav najbolje povzelo slovenski narodni značaj. V predstavi igralka Daša Doberšek uprizori prizor, ki so mu bili protestniki v Jelšanah priča aprila 2019. Posnetek dotičnega prizora iz predstave je zaokrožil tudi po Twitterju, kjer so se ob dogajanje obregnili tudi nekateri vidnejši aktualni vladni predstavniki. “Vsem, ki ne razumete tovrstne avantgardne umetnosti, sporočam: Niste sami!” je denimo napisal obrambni minister in predsednik stranke Nova Slovenija Matej Tonin. “Razočarani, zaskrbljeni in žalostni zaradi zadnjih volitev, glave gor. Za vsakim dežjem posije sonce,” je še dejal in dodal, da bodo prišče nove volitve in nove priložnosti za tiste, ki da imajo radi Slovenijo.

“Umetnost” v #MGL za vaš denar,” pa je zapisal predsednik vlade in predsednik stranke SDS Janez Janša ter ob tem predstavo iz Slovenskega mladinskega gledališča premaknil v Mestno gledališče ljubljansko.

“Namen kritičnega gledališča in umetnosti je pokazati na težave, vznemiriti in spodbuditi k razmišljanju, da bi postali boljša družba, ki se zaveda lastnih težav in mehanizmov v sebi,” so v odzivu na napade na predstavo zapisali na SMG. kot so dodali, bodo tako zaradi vsega navedenega predstavo še naprej igrali, saj ji, tako SMG, uspeva doseči cilj.

Mladinskemu gledališču v bran pa je stopil slikar in pisatelj Arjan Pregl. “Če bi Velazquez danes naslikal sliko Križanje, bi ga SDS in NSI obsodili zaradi nasilnega pribijanja odrešenika na križ, Agatho Christie pa za umor človeka na Orient Expressu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje