Dan zmage z Marcelom Štefančičem

Slovenija 09. Maj 202206:58 > 23:23 35 komentarjev

Dogodek Dan zmage z Marcelom se je odvil v klasičnem terminu Studia City, katerega usoda je neznana, jasno pa je, da na voditeljskem stolčku ni več Marcela Štefančiča. Gosta na odru Slovenskega mladinskega gledališča sta bila najverjetnejši mandatar Robert Golob in svetovno znani filozof Slavoj Žižek.

Oder Slovenskega mladinskega gledališča je danes gostil poseben dogodek Dan zmage z Marcelom. Dogodek se je “rodil”, ko je postalo jasno, da se oddaja Studio City 9. maja na RTV Slovenija ne vrača v obliki, kot smo jo poznali. Z dolgoletnim voditeljem oddaje Marcelom Štefančičem namreč vodstvo RTVS ni podaljšalo pogodbe. Čeprav je bil Štefančič pripravljen oddajo voditi tudi brezplačno, je vodstvo vztrajalo pri tem, da voditeljskega stola ne zasede več. Razlog za takšno odločitev je bil Štefančičev nastop na javni tribuni konec marca, na kateri so novinarji TV Slovenija sporočili, da niso nikogaršnji hlapci in ne bodo tiho. Takrat je aktiv novinarjev informativnega programa TV Slovenija opozoril na stopnjevanje pritiskov tako znotraj kot zunaj javne medijske hiše, na kadrovanje, slabšanje razmer dela, žalitve in na vse večje vpletanje politike v neodvisnost novinark in novinarjev. Novinarji RTV Slovenija sicer že nekaj časa izražajo ostre proteste zaradi novonastalih razmer v javnem zavodu.

Tako je namesto v studiu RTV Slovenija Marcel Štefančič sedel na odru gledališča. Prvi gost je bil najverjetnejši mandatar Robert Golob, sledil je svetovno znani filozof Slavoj Žižek.

Robert Golob
N1

Golob je v posebni oddaji Dan zmage z Marcelom med drugim dejal, da ni skrivnost, da želijo z LMŠ in SAB narediti močno celoto in močno levosredinsko stranko, zato nameravajo obe stranki povabiti k sodelovanju v vladi. Iz njegovih navedb, da bodo ministri oziroma ministrice iz teh strank v kvoti Gibanja Svoboda, je mogoče razbrati, da bosta v prihodnji vladi tudi prvaka omenjenih strank Marjan Šarec in Alenka Bratušek.

Med prioritetami prihodnje vlade bo – kar sicer ni novost – tudi priključevanje Zahodnega Balkanu EU, kar so zapisali tudi v koalicijski sporazum.

O ministrstvih je Golob med drugim napovedal združitev energetike in podnebne politike, torej novo ministrstvo za podnebje in energijo. O ministrstvu za izobraževanje pa je dejal, da ga nameravajo razdeliti na dva dela, in sicer na ministrstvo, ki bo vsebovalo od predšolske vzgoje do vključno srednjega šolstva, ločeno ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije pa bo očitno vodil bivši rektor ljubljanske univerze Igor Papič.

O poslanski skupini, v kateri bo kar 41 poslancev, pa je dejal, da so jih razdelili v 8 ekip, saj “nihče ne more 41 ljudi voditi tako, da bi vsakemu posvečal pozornost – in vsi ljudje potrebujejo pozornost”. Zato so se odločili za sistem 8 vodij, vsak med njimi pa bo bdel na 4 poslanci, kar se da “na čisto človeškem nivoju menedžirati”.

Po umiku žice z meje je napovedal, da je treba delati na migrantski politiki, saj mora biti vsaka država sposobna z migranti postopati humano in učinkovito. Omenil je še dva cilja čez poletje: pripravo na covid krizo, če bo jeseni spet udarila, in sicer na tak način, da jo bomo reševali po švedskem modelu brez zapiranja, pa tudi pripravo učinkovitih ukrepov za blaženje energetske draginje.

O Uradu vlade za komuniciranje (Ukom) pa je Golob dejal, da ne bo ostal v sedanjih rokah, kar pomeni, da so Urošu Urbaniji na čelu Ukoma šteti dnevi.

Slavoj Žižek
N1

Ko je Marcel Štefančič po dobri uri pogovora poskušal namigniti Slavoju Žižku, da se čas za oddajo bliža koncu, mu je Žižek odgovoril: “Ura je tvoje subjektivno doživetje, mi tu govorimo o večnosti.” In kot tak se je danes pokazal tudi Studio City, ki ga je danes namesto odjavne špice v noč pospremil Ženski pevski zbor Kombinat.

Priporočamo tudi: Podkast N1 z voditeljico Suzano Lovec in gostom Marcelom Štefančičem. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje