Izvajalci v kulturno-ustvarjalnem sektorju terjajo ureditev delovnih razmer

Kultura 07. Apr 202314:29 0 komentarjev
Moderna Galerija Ljubljana
Borut Živulović/BOBO

Člani sindikalne konfederacije Glosa-Zasuk in Sindikata Sviz so danes s predstavniki ministrstva za kulturo opravili drugi sestanek pred začetkom pogajanj za kolektivno pogodbo za delavce in delavke, ki delajo kot zunanji izvajalci v kulturno-ustvarjalnem sektorju. Zahtevajo, da se zanje pripravi celovita ureditev delovnih razmer.

Kot so člani sindikalne konfederacije Glosa-Zasuk in Sindikata Sviz zapisali v sporočilu za javnost, zahtevajo uvajanje zaposlitvenega razmerja za projektno delo in razširitev definicije kulturnih dejavnosti v kolektivni pogodbi na način, da bo vključevala vsa podpodročja sektorja.

Člani sindikatov Glosa, Zasuk in Sviz so na sestanku na ministrstvu za kulturo ministrico Asto Vrečko, državnega sekretarja Marka Rusjana, v.d. generalnega direktorja direktorata za razvoj kulturnih politik Tjašo Pureber in svetovalko ministrice za kulturo Kim Komljanec seznanili z izhodišči za dopolnitev obstoječe kolektivne pogodbe za kulturne dejavnosti. Ta vključujejo urejanje delavskih standardov za kulturno-ustvarjalni sektor ter uvajanje zaposlitvenega razmerja za projektno delo.

V Zasuku so izpostavili problem neustrezne opredelitve kulturnih dejavnosti v kolektivni pogodbi, saj ne vključuje vseh dejanskih podpodročij sektorja. Splošni koordinator Zasuka Miha Blažič je opozoril na že od leta 2013 veljavno definicijo kulturnih dejavnosti EU, ki v Sloveniji ostaja prezrta. Kot je dejal, so v obstoječi kolektivni pogodbi kulturne dejavnosti opredeljene preozko in zastarelo, saj ne zajemajo številnih podpodročij dela, ki jih delavci in delavke v kulturno-ustvarjalnem sektorju opravljajo danes. Dodal je, da zakonodaja že dopušča razširitev kolektivne pogodbe.

Predsednik sindikata Glosa Mitja Šuštar je izpostavil pereč problem podplačevanja in odsotnost delavskih standardov pri zunanjih izvajalcih. Država po njegovih besedah te prakse ne le organizira, temveč prekarna delovna razmerja in fleksibilizacijo tudi odkrito dopušča. “Poleg zelo razširjene nezakonite prakse prikritih delovnih razmerij prav tako vsem na očeh dopušča izkoriščanje delavcev, ki so neustrezno plačani za izvajanje javno financiranih programov in projektov,” je dodal.

Predstavnica Sviza Anja Korošec pa je povedala, da Sviz podpira čimprejšnjo ureditev delavskih standardov za vse prekarno zaposlene zunanje izvajalce in razširitev obstoječe kolektivne pogodbe. Opozorila je še, da je nujno poskrbeti tudi za odpravo prakse prikritih delovnih razmerij in delavcem, ki svoje delo v javnih kulturnih zavodih opravljajo na podlagi civilnopravnih pogodb, a so prisotni vsi elementi delovnega razmerja, ponuditi sklenitev pogodbe o zaposlitvi.

V prihodnjih tednih bodo sindikati začeli uradni proces za kolektivna pogajanja, ki bodo uredila delovnopravno varstvo in zagotovila ustrezno plačilo za delo za vse delavke in delavce, ki trenutno delujejo kot zunanji izvajalci v kulturno-ustvarjalnem sektorju, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!