Kacin o politični likvidaciji, Čelik Vidmar o muzeju kot lažnem projektu

Kultura 24. Jan 202315:58 42 komentarjev
N1 STUDIO o združitvi muzejev osamosvojitve in novejše zgodovine
Jan Gregorc/N1

Odkar je ministrica za kulturo Asta Vrečko napovedala združitev Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije v nov javni zavod, je bila odločitev deležna mešanih odzivov. Vlada je združitev dveh muzejev na seji potrdila, zatem pa je stranka NSi napovedala interpelacijo ministrice. Predstavniki Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, ki odločitvi močno nasprotujejo, so napovedali sprožitev akcijskega načrta, če vlada od združitve muzejev ne odstopi. V oddaji N1 STUDIO smo gostili državnega sekretarja Matevža Čelika Vidmarja in ministra za informiranje v osamosvojitveni vladi Jelka Kacina.

Po tem ko je vlada združila Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine Slovenije v nov javni zavod, je opozicijska NSi uresničila napoved in začela pripravljati interpelacijo ministrice za kulturo Aste Vrečko. Odločitvi nasprotuje tudi SDS, kot smo poročali, je njen prvak Janez Janša skupaj s predsednikom Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Lojzetom Peterletom, nekdanjim direktorjem Javne agencije za knjigo Dimitrijem Ruplom in ministrom za informiranje v osamosvojitveni vladi Jelkom Kacinom nastopil na novinarski konferenci VSO, kjer je med drugim dejal, da je vlada potegnila izdajalsko potezo.

Združenje je vladi sicer sporočilo, da si lahko do 10. februarja še premisli, potem pa bodo sprožili akcijski načrt.

Državni sekretar na ministrstvu za kulturo Matevž Čelik Vidmar je v oddaji N1 STUDIO ponovil, da omenjena muzeja združujejo v večjo institucijo, ki bo imela več kapacitet, da se bo lahko resneje in bolj strokovno ukvarjala s pomembno zgodovinsko temo, kot je osamosvojitev. Poudaril je, da je vseh 56 muzejev, ki se trenutno financirajo iz državnega proračuna, pred velikimi izzivi. “Danes je vprašanje, kako muzeje opolnomočiti infrastrukturno, kako vlagati v prostore, v katere se 30 let ni vlagalo, v njihove programe, ki se spreminjajo in jih je treba povezati z digitalno preobrazbo.”

Na vprašanje, zakaj so reformo muzejske dejavnosti začeli ravno s tem muzejem, je državni sekretar odgovoril: “Morda tako izgleda navzven, ker je to dejanje sprožilo tako buren odziv, ampak v resnici se lotevamo muzejev kot celote.”

Nekdanji minister Kacin je odvrnil, da pojasnjevanje državnega sekretarja “nima ne repa ne glave”. “Zgodil se je politični škandal, gre za politično odločitev,” je dejal. “Tri leve stranke so se vse hkrati odločile in trikrat so izbrisale muzej osamosvojitve,” je dejal in poudaril, da je ta muzej obravnaval “najsvetlejše obdobje v novejši zgodovini”.

Čelik Vidmar se je strinjal, da je čas osamosvojitve najsvetlejši trenutek v slovenski zgodovini, in prav zaradi tega si zasluži primerno mesto v slovenskih muzejih. Meni, da je Muzej slovenske osamosvojitve “impresiven projekt z lepim imenom”, za katerim pa ni ničesar.

“To je prazen, lažen projekt brez prostorov, brez zbirke, s komaj nekaj zaposlenimi, ki niso opolnomočeni, da bi se s tako pomembno temo, kot je osamosvojitev, resno spopadli, jo raziskali in predstavili. In takih majhnih muzejev imamo v Sloveniji preveč, zato je potrebno pogledati širšo sliko in se tega problema lotiti celovito.”

Kacin je državnemu sekretarju odgovoril: “To zdaj ni streljanje v lastno koleno, vi rafalno tolčete po svojih kolenih.” Poudaril je, da imamo muzej novejše zgodovine že v Celju, v Mariboru pa muzej narodne osvoboditve, medtem ko muzeja slovenske osamosvojitve v Sloveniji nimamo. “Ta je bil prvi, edini, najboljši, vi pa pravite, da je bil tako slab, da si ne zasluži, da bi obstajal. Če vam je bilo kaj narobe pri kadrovski zasedbi, bi jo lahko okrepili. Če bi radi zamenjali vodstvo, ga lahko zamenjate, to lahko naredi vsaka vlada. A vi ste se odločili, da ga politično eliminirate.”

Državni sekretar na kulturnem ministrstvu Čelik Vidmar je navedel, da je veliko različnih glasov že ob ustanavljanju muzeja opozarjalo, da za to ni širšega soglasja niti strokovnih temeljev. “V tem smislu govoriti, da samo z vračanjem na točko nič, s katere lahko začnemo razvijati novo zgodbo o muzejih, delamo nekaj tako groznega, je napačno.”

Minister v osamosvojitveni vladi Kacin mu je odgovoril: “Politično ste likvidirali muzej, zdaj si pa izmišljate argumente, ki ne pijejo vode. Pobrali ste njegovo premoženje, lokacija, ki je bila namenjena za ta muzej, za katerim nič ni, je zdaj namenjena za neke druge uporabnike oziroma vaše druge institucije, konkretno za arhiv.”

Čelik Vidmar mu je odgovoril, da muzej ni imel premoženja, ampak zgolj najete prostore. “Muzej je bil vrinjen v projekt državnega arhiva, ki se je že več desetletij razvijal in je bil narejen zato, ker je bil državni arhiv več desetletij brez potrebnih prostorov za shranjevanje tudi pomembne dokumentacije v zvezi z osamosvojitvijo.”

Na vprašanje o tem, kako bo osamosvojitev Slovenije predstavljena v novem združenem muzeju, je Čelik Vidmar odgovoril, da ji bodo primerno pozornost zagotovili z opolnomočenjem institucije, ki bo imela primerne prostore in kadrovsko strukturo. “Ob osamosvojitvi smo verjeli v moč dediščine, ki jo Slovenija ima, verjeli smo, da lahko svoje institucije preobrazimo v institucije, ki bodo lahko delovale na evropskem nivoju. Tisti, ki verjamemo v vrednote osamosvojitve, še vedno delamo v tej smeri. Zaradi tega ne potrebujemo institucij, ki bi se nominalno imenovale po osamosvojitvi,” meni državni sekretar Čelik Vidmar, sicer tudi veteran vojne za Slovenijo.

Kacin je odvrnil, da nas prav zaradi tega “prehitevajo gospodarsko po levi in desni” tiste države, ki so se osamosvojile takrat, kot Slovenija. “Zdaj poslušamo stvari, ki se jim reče politično čiščenje. To je politična likvidacija in vsak politični likvidator bo odgovarjal pred zgodovino,” meni.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje