Vlada združila muzeja osamosvojitve in novejše zgodovine

Slovenija 19. Jan 202315:55 > 18:19 8 komentarjev
Muzej novejše zgodovine Slovenije
MNZS LJubljana

Vlada je sprejela sklep o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Z ustanovitvijo novega javnega zavoda se bo okrepilo raziskovanje in predstavljanje sodobne zgodovine, so zapisali. Kot razlog za združitev pa izpostavljajo še optimizacijo dela in stroškov. Napoved združitve je močno razburila del javnosti in politike, SDS je zahtevala nujno sejo odbora za kulturo, NSi pa je napovedala interpelacijo ministrice za kulturo Aste Vrečko.

Vlada je sprejela sklep o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Tako je ustanovila nov javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije.

V muzeju se bo okrepilo strokovno raziskovanje, vrednotenje in predstavljanje sodobne zgodovine, ki pretežno sovpada z začetkom procesa osamosvojitve Slovenije. Združitev obeh muzejev zagotavlja tudi transparentno in kvalitetnejše strokovno delo v korist ohranjanja ter valorizacije nacionalne dediščine, njene izobraževalne vloge in ohranjanja kolektivnega zgodovinskega spomina, so zapisali na vladi.

Med glavnimi razlogi za združitev obeh zavodov vlada navaja še optimizacijo strokovnega dela na področju varovanja in ohranjanja kulturne dediščine ter večjo dostopnost materialne in nesnovne kulturne dediščine s področja slovenske osamosvojitve in nastanka samostojne države Slovenije.

Združitev muzejev po njihovih navedbah prinaša tudi bolj transparentno in strateško začrtano strokovno delo na področju ohranjanja dediščine in uskladitev dela med drugimi muzeji, strokovnimi društvi, izobraževalnimi in raziskovalnimi inštitucijami, ki se s to tematiko že ukvarjajo. Obenem se bodo zmanjšali stroški poslovanja, izboljšala se bo organizacija dela, prekinilo se bo tudi podvajanje oziroma prekrivanje zbiralnih politik, ki vplivajo na nastanek relevantnih zbirk muzejev, so še zapisali.

Del javnosti namera o združitvi močno razburila

Muzej slovenske osamosvojitve je marca 2021 ustanovila vlada Janeza Janše. Jeseni je nato ministrica za kulturo v vladi Roberta Goloba Asta Vrečko napovedala združitev muzejev, ki obravnavata osamosvojitev in novejšo zgodovino.

muzej slovenske osamosvojitve
Google Maps

Njena namera je sprožila burne odzive dela javnosti. “Slej kot prej se bo to izkazalo za strel v lastno koleno,” je dejal predsednik SDS in član predsedstva Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Janša. Predsednik Združenja Lojze Peterle pa je obsodil, da se projekt muzeja označuje za ideološkega, da se govori o “zaslugarjih”.

O napovedani združitvi muzejev pa so v začetku novembra na nujni seji na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljali tudi člani odbora DZ za kulturo. V razpravi so se opozicijski poslanci SDS in NSi zavzeli za ohranitev samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve.

Opozicijska stranka NSi je napovedala vložitev interpelacije zoper ministrico Vrečko. “Ker gre za ključno in središčno vrednoto našega naroda, smo prepričani, da bodo interpelacijo z izjemo stranke Levica podprle tudi druge stranke koalicije,” je dejal poslanec Janez Žakelj. Interpelacija je zdaj znova na mizi. Poslanci NSi bodo odločitev o tem sprejeli predvidoma na seji poslanske skupine prihodnji teden. Interpelacijo lahko sicer vloži najmanj deset poslancev, poslanska skupina NSi jih šteje osem, zato bi za vložitev interpelacije v NSi potrebovali tudi podpise poslancev SDS.

Vrečko je v odzivu na nasprotovanje predstavnikov Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve dejala, da so za združitev obeh muzejev podani strokovni razlogi, saj samostojno delovanje te institucije ni “racionalno”. Obenem je napovedala, da ne bo trpelo raziskovalno in muzejsko delo niti delo kustosov v obeh institucijah.

Veterani, združeni v Zvezo veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) in Zvezo policijskih Veteranskih društev Sever (ZPVD Sever), pa so podprli idejo, da je muzej osamosvojitve del Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Želijo si, da bi bila osamosvojitev, vključno z vojno za Slovenijo, predstavljena čim bolj objektivno, na podlagi zgodovinsko ugotovljenih dejstev. Obdobje slovenskega osamosvajanja pa je neločljivi del novejše slovenske zgodovine.

Projekt Muzeja slovenske osamosvojitve je že pred ustanovitvijo problematiziralo več institucij in skoraj 200 posameznikov v javnem pismu, v katerem so ustanavljanje muzeja opredelili kot ideološki projekt v korist prejšnje vladajoče garniture.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje