Kaj bomo brali v tem letu? Mladinska knjiga predstavila knjižni program

Kultura 10. Feb 202215:51 > 16:19 0 komentarjev
knjige, kup knjig
Žiga Živulović jr./BOBO

Založba Mladinska knjiga je predstavila knjižni program za letošnje leto. Z novo glavno urednico Alenko Kepic Mohar so ga pripravili tudi ob upoštevanju kazalnikov preteklega leta, ko se je izkazalo, da se je v času epidemije povečalo zanimanje za otroško literaturo. To po njenih besedah daje tudi nekatere usmeritve za naprej.

Ob predstavitvi statističnih podatkov za lansko leto je glavna urednica Alenka Kepic Mohar pojasnila, da so v letu 2021 izdali nekaj manj knjižnih novosti in ponatisov, kar je po njenem mnenju logičen odziv na to, da so bile knjigarne zaprte, prav tako manj je bilo novosti v izobraževalnem programu.

Po njenih besedah je naraslo zanimanje za knjige za otroke in mladino, najbolje prodajana kategorija pa so bile slikanice. Na prvih treh mestih lestvice 20 najbolje prodajanih knjig pa so knjige slovenskih avtorjev.

Kot je napovedala na današnji novinarski konferenci, bodo krepili otroško in mladinsko leposlovje, spodbujali izvirne avtorje ter skušali razviti digitalna orodja, s katerimi bodo pospeševali prodajo klasičnih knjig, ob tem pa tudi zvočnic in e-knjig.

“Koronsko obdobje je pokazalo, da bolj kot je bilo založništvo digitalizirano in manj kot je bila zaprta družba, boljši so bili rezultati založbe,” je povedala Alenka Kepic Mohar.

Številne novosti, prevodi in ponatisi

Tudi v letošnjem letu bo Mladinska knjiga nagovarjala bralce z najrazličnejšimi vsebinami, nekatere knjige so tudi že izšle. Ob tem se bodo spomnili pisateljice za otroke Ele Peroci ob letošnji 100-letnici rojstva z novo zbirko njenih pravljic Med pravljice.

Ob 20-letnici slikanice Zakaj?, s katero je Lila Prap zaslovela v tujini, bodo izdali razširjeno izdajo z dodatnimi podobami, ki so jih našli v avtoričinem predalu, ob 70-letnici najstarejše knjižne zbirke Sinji galeb pa so skupaj s knjižničarji sestavili paket desetih knjig s klasičnimi deli za mladino in dvema novitetama.

Med novostmi domačih avtorjev bodo kriminalka Greh Metoda Pevca, biografija o partizanski plesalki Brini in gledališki eseji Saše Pavček. Manca Košir bo objavila dopisovanje z umetniki na temo tišine, Tomaž Grušovnik eseje o teorijah zarot, Renata Salecl svoje razmišljanje o otopelosti, Mitja Velikonja pa svoje raziskovanje političnih grafitov in street arta.

knjige, branje
Žiga Živulović jr./BOBO

Vodja uredništva leposlovja Andrej Ilc je iz programa izpostavil tudi Antologijo slovenskega soneta, ki jo je pripravil Peter Svetina, ponatise treh pesniških zbirk Aleša Debeljaka, prvo knjigo za otroke Gorana Vojnovića z naslovom Sinička in taščica ter dvodelno zbirko italijanskih pravljic Itala Calvina z ilustracijami Ane Zavadlav.

V prevodnem delu bosta med drugim izšla dobitnika bookerjeve in goncourtove nagrade Shuggie Bain Douglasa Stuarta in Anomalija Herveja le Tellierja ter romani Patrick Melrose 2 Edwarda St Aubyna, Dežela drugih Leile Slimani, Slepar Javierja Cercasa in Spomini antisemita Gregorja Rezzorija.

Fantazijsko literaturo bo zastopal Andrzej Sapkowski z Zadnjo željo, medtem ko bodo ljubitelji kriminalk lahko brali Moža, ki je umrl dvakrat Richarda Osmana, Otroke zla Miodraga Majića in knjigo W Igorja Šiksa.

Ponovno bodo izšle Štiri črne mravljice Anje Štefan, tokrat s podobami Tomaža Lavriča, roman Nekropola Borisa Pahorja pa bo zaživel v stripu Jurija Devetaka.

Vodja uredništva priročnikov Urška Kaloper je iz programa izpostavila monografski deli Svet v presežnikih s pregledom naravnih in družbenih rekorderjev ter Civilizacija z zgodovinskim pregledom dosežkov človeštva. Med izvirnimi domačimi deli bodo priročniki psihoterapevtke Veronike Podgoršek za sodobno žensko, skupine Logout o tem, kako preživeti na spletu, ter Igorja Drnovška o tem, kakšne vaje so potrebne za boljši vid. Željko Kozinc pa pripravlja nove izlete po Sloveniji.

Prevodni del bodo med drugim obogatile biografije Einsteina, Tesle, Freuda, Darwina in Hawkinga ter za mlade bralce knjiga z nasveti za preprosto ustvarjanje z odpadnimi materiali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!