Kako se je Pikaču znašel na van Goghovih slikah?

Kultura 29. Sep 202317:29 0 komentarjev
Pikachu
PROFIMEDIA

Na znamenitih slikah enega najbolj znanih umetnikov Vincenta van Gogha so se znašli znani obrazi Pokemonov. Kakšen je namen te akcije?

Amsterdamski muzej, posvečenem nizozemskemu slikarju Vincentu van Goghu, so zavzeli Pokemoni. Z mešanjem priljubljenih risanih junakov in del enega najbolj slavnih umetnikov želijo v muzeju, ki letos praznuje 50. obletnico delovanja, mlade poučiti o delu van Gogha.

“To sodelovanje bo naslednjim generacijam omogočilo, da na osvežujoč način spoznajo umetnost in življenjsko zgodbo Vincenta van Gogha,” je dejala generalna direktorica muzeja Emilie Gordenker. Pri pripravi razstave so se oprli na dolgoletne pedagoške izkušnje in tako ustvarili posebno doživetje za otroke, njihove starše ter druge obiskovalce muzeja.

Na ogled je več slik, ki mešajo motive iz van Goghovih slik in Pokemone. Za obiskovalce pa so pripravili tudi aktivnosti, pri enih izmed njih se lahko obiskovalci naučijo narisati Pikačuja – enega najbolj prepoznanih Pokemonov. Obiskovalci muzeja se lahko poučijo tudi o povezavi med Van Goghom ter japonsko umetnostjo in kulturo. Ta je, tako so zapisali v muzeju, imela ‘velik vpliv’ na umetnikov delo in pogled na svet.

@pokemonuk Did you spot the other Pokémon in the art of Snorlax and Munchlax which is inspired by The Bedroom (1888)? #Pokémon #Pokemon #PokemonVanGoghMuseum #Pikachu #Eevee ♬ original sound – Pokémon UK and Ireland

“Vincent je septembra 1888 v pismu bratu Theu zapisal: ‘Zdi se mi, da ne bi mogli študirati japonske umetnosti, ne da bi postali srečnejši in bolj veseli. Kljub naši izobrazbi in delu v svetu običajev nas namreč sili k vrnitvi k naravi.”

Po besedah direktorja za licence pri družbi The Pokémon Company International Mathieuja Galanteja “obstaja močna povezava med navdihom za Pokemone in navdihom za nekatera najbolj znana dela Vincenta van Gogha”.

“Upamo, da bodo otroci v tem projektu odkrivali in se potopili v svet umetnosti prek neverjetnih del Van Gogha in Pokemonov,” je dodal Galante.

pokemoni
PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!