Kdo bo slavil na podelitvi oskarjev? V ospredju znova Barbenheimer

Kultura 10. Mar 202408:54 0 komentarjev
Cillian Murphy in Margot Robbie
Cillian Murphy in Margot Robbie (Foto: Mike Blake, Mario Anzuoni/REUTERS)

Nocoj bodo v Hollywoodu podelili že 96. filmske nagrade oskar. Kdo bo slavil? Pozornost bo znova pritegnil spopad Barbenheimer.

Pod okriljem Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti bo v noči na ponedeljek potekala 96. podelitev prestižnih filmskih nagrad oskar.

Tokrat je med favoriti zgodba o očetu ameriške atomske bombe J. Robertu Oppenheimerju s 13 nominacijami, ki ji z 12 nominacijami sledi film Nesrečna bitja, deset pa jih je prejel film Morilci cvetne lune.

Za oskarja za najboljši film se poteguje tudi Barbie, ki je z Oppenheimerjem ustvarila poseben medijski fenomen – Barbenheimer. Skupaj sta dobila 21 nominacij, med sabo pa bosta tekmovala v šestih kategorijah, med drugim za najboljši film.

V tej kategoriji so nominirani še Anatomija padca, Morilci cvetne lune, Nesrečna bitja, American Fiction, Bartonova akademija, Pretekla življenja, Interesno območje in Maestro.

Za režijo so nominirani Christopher Nolan (Oppenheimer), Jonathan Glazer (Interesno območje), Yorgos Lanthimos (Nesrečna bitja), Justine Triet (Anatomija padca) in Martin Scorsese (Morilci cvetne lune).

Christopher Nolan
Christopher Nolan (Foto: Sarah Meyssonnier/REUTERS)
Justine Triet
Justine Triet (Foto: Isabel Infantes/REUTERS)

Za kipec za glavno žensko vlogo se potegujejo Lily Gladstone (Morilci cvetne lune), Annette Bening (Nyad), Sandra Hüller (Anatomija padca), Carey Mulligan (Maestro) in Emma Stone (Nesrečna bitja).

Lily Gladstone
Lily Gladstone (Foto: Aude Guerrucci/REUTERS)

Med glavnimi igralci pa se za oskarja potegujejo Bradley Cooper (Maestro), Colman Domingo (Rustin), Paul Giamatti (Bartonova akademija), Cillian Murphy (Oppenheimer) in Jeffrey Wright (American Fiction).

Bradley Cooper
Bradley Cooper (Foto: Mike Blake/REUTERS)

Podelitev oskarjev bo potekala v prenosu televizije ABC iz gledališča Dolby v Hollywoodu, že četrtič jo bo vodil komik Jimmy Kimmel.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!