Koncerti, predstave in filmi: kaj se bo poleti dogajalo v slovenskih mestih

Kultura 11. Jun 202218:59 > 13. Jun 2022 14:54 0 komentarjev
Festival Ana Desetnica
Miloš Vujinović/BOBO

Poletje bo ob vročih dnevih in nočeh pripeljalo tudi pestro kulturno ponudbo koncertov, festivalov, predstav, filmov in športnih dogodkov. Preverili smo, kaj vse se bo med najtoplejšo sezono dogajalo v petih največjih mestih v Sloveniji.

Čeprav se poletje uradno še ni začelo, je poletno vzdušje že v zraku. Po ulicah in trgih slovenskih mest so se začele valiti glasbene melodije in množice ljudi, ki so v toplem vremenu lažje zadihali, seznam kulturnih in glasbenih dogodkov pa je iz dneva v dan daljši. Da bo izbira med njimi lažja, smo pripravili pregled poletnega dogajanja v petih največjih mestih v Sloveniji.

Ljubljana

Med poletnimi dogodki v prestolnici izstopa festival Junij v Ljubljani, ki se je pred nekaj dnevi že začel in bo obiskovalcem do 21. junija postregel z brezplačnimi koncerti in gledališkimi predstavami, v dopoldanskem in popoldanskem delu festivala pa bodo v programu tudi otroške in mladinske prireditve.

Na festivalskem večernem odru se bodo med drugim zvrstili koncert opernih arij, duetov in zborov, na katerem bosta nastopila Jure Počkaj in Mojca Bitenc z moškim zborom Slovenske filharmonije, koncerta Papirniškega pihalnega orkestra Vevče in ljubljanske world music jazz skupine Bossa de Novo ter muzikal Mestnega gledališča ljubljanskega Boljši svet.

Koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija 17. junija bo hkrati otvoritveni dogodek 34. mednarodnega festivala Imago Sloveniae, 21. junija pa bo Kongresni trg tudi eno od prizorišč Praznika glasbe, tradicionalnega dogodka v okviru svetovne iniciative Fete de la Musique, ki bo letos potekal na ulicah in trgih dvanajstih slovenskih mest.

Film pod zvezdami
Srdjan Živulović/BOBO

Med 15. in 19. julijem se vrača tudi Festival radikalnih teles Spider. Letošnja izdaja bo pod naslovom Fantastična matematika gostila šestdeset umetnikov iz desetih držav. Skoraj istočasno (med 15. in 18. junijem) bo dogajanje v prestolnici popestril tudi Jazz festival Ljubljana. Ta bo v svoji 63. izdaji naštel trideset koncertov na različnih prizoriščih pri Cankarjevem domu, večina jih bo v parku pred hišo. Prvič bo mogoče slišati enega največjih predstavnikov arabske glasbe Anouarja Brahema, organizatorji pa med vrhunce uvrščajo še nastope bobnarja Hamida Drakea in Big band Orkestra Slovenske vojske.

Med 21. junijem in 8. septembrom bo zahtevnejša občinstva razveselil tradicionalni Festival Ljubljana, ki bo že pred uradnim začetkom festivala postregel s prvo slovensko uprizoritvijo drame Penelopiada slovite kanadske avtorice Margaret Atwood v prevodu in priredbi Tiborja Hrsa Pandurja in režiji Livije Pandur. Otvoritev festivala bo zaznamoval tudi poklon avtorjem besedil ob 60-letnici Slovenske popevke na dogodku Poletna noč – besedam moč.

Med 29. junijem in 3. julijem bo ljubljanske ulice ogrel še Festival uličnih gledališč Ana Desetnica, od 14. julija do 6. avgusta bo na Ljubljanskem gradu znova gostoval Kinodvor s Filmom pod zvezdami, med 15. in 20. avgustom pa bo zaživel tudi priljubljeni Festival kratkega filma Fekk.

Maribor

Med 24. junijem in 2. julijem bo Maribor znova zagrel tradicionalni Festival Lent, ki po besedah organizatorjev v mesto pripelje poletje. Obiskovalci bodo na mariborskem Lentu lahko znova prisluhnili uveljavljenim svetovnim glasbenikom, obsežno pa bo tudi spremljevalno dogajanje.

JazzLent in Jazz Podij bosta kot del festivala namenjena ljubiteljem jazza in slovenski jazzovski ustvarjalnosti. Jazz Podij vsako leto nameni tri programske večere izbranemu slovenskemu glasbeniku oziroma glasbenici, ki samostojno oblikuje program večerov in se tako izdatneje predstavi. Kot samostojen programski segment bo Lent obiskala tudi Ana Desetnica, v Mestnem parku pa bo kreativnost in ustvarjanje spodbujal Art kamp.

Festival Lent
PROFIMEDIA

Med 28. junijem in 2. julijem bo tradicionalne umetnosti mariborskemu občinstvu ponudil mednarodni folklorni festival Folkart, ki ob tradicionalni povorki napoveduje množico uveljavljenih predstavnikov folklorne scene.

Celoten avgust pa bo v Mariboru namenjen lutkovnemu gledališču za otroke in odrasle, ki ga bo prinesel festival Poletni lutkovni pristan.

Celje

V sklopu tradicionalnega Poletja v Celju je napovedanih približno dvesto dogodkov, ki bodo v ospredje postavili lokalne umetnike in glasbenike. Otvoritev celjskega poletja bo v soboto, 18. junija, dan za tem pa bodo Celjani doživeli tudi veliki koncert hrvaškega glasbenega zvezdnika Massima Savića na Starem gradu. Otvoritev Poletja v Celju bo sovpadala s Poletno muzejsko nočjo, ko bodo vrata za vse obiskovalce muzejev in galerij brezplačno odprta do polnoči.

Občinstvo na koncertu
Miloš Vujinović/BOBO

Sicer bodo dogodki v okviru Poletja v Celju potekali na več lokacijah, med njimi so še Krekov trg, Glavni trg, trg pred mestnim kinom Metropol, Vodni stolp, Mestna plaža in Savinjsko nabrežje, Drevesna hiša in Spominska hiša Alme Karlin. Pri Vodnem stolpu bodo obiskovalci lahko poslušali koncerte skupin Tabu, Rudija Bučarja, Vlada Kreslina in Batista Cadillac. Pet večerov pri knežjem dvoru bo posvečenih klasični glasbi mladih glasbenikov, solistov in komornih skupin.

Konec avgusta so na Muzejskem trgu napovedani trije veliki koncerti: 19. avgusta se vrača Večerna glasbena simfonija, dan kasneje bo koncert Jana Plestenjaka, 27. avgusta pa se bosta predstavila Emkej in Vazz.

Celjskemu občinstvu se obetajo tudi večeri stand up komedije. Uvodni večer smeha bo 22. junija s predstavo Sititeatra Zbogom korona, mi gremo na dopust. Drugi bo 14. julija, ko bo za dobro voljo skrbel Špas teater s predstavo Klemna Slakonje Ni da ni. V avgustu se bosta zvrstila še dva večera komedije, in sicer 17. avgusta, ko bo na gradu Fantovščina Sititeatra, ter 24. avgusta s predstavo Tine Gorenjak Večno samska.

Kranj

V treh poletnih mesecih se bo v Kranju odvilo okoli 160 dogodkov, od glasbenih koncertov do športnih tekmovanj. Dogodki se bodo vrstili vsak teden od torka do sobote. V sodelovanju z Gorenjskim muzejem, Prešernovim gledališčem in Mestno knjižnico Kranj bodo ob torkovih večerih na vrtu gradu Khislstein potekali literarni pogovori in gledališke predstave pod skupnim imenom Torkov kulturni vdih.

Ob sredah bodo pod grajsko lipo gradu Khislstein nastopila znana glasbena imena, med njimi Rade Šerbedžija, Vlado Kreslin, Ditka in Feri Lainšček, Maja Keuc Amaya in Uroš Perič, Predin in Mef, družina Krajnčan, skupini Pliš ter Manouche in Neisha.

Petkove popoldneve bo zaznamoval niz dogodkov Kr’ petek je! s tržnico na Glavnem trgu, petkove večere pa bo znova poživila glasba. Na Pungertu bodo zlasti jazz koncerti, v amfiteatru letnega gledališča Khislstein pa bodo nastopila znana glasbena imena različnih žanrov. Med nastopajočimi bodo Perpetuum Jazzile, Gibonni, Magnifico, Hamo & Tribute 2 Love, Siddharta, Nina Pušlar, Helena Blagne, Mi2 in Petar Grašo.

Za veliki finale bo 17. septembra na sporedu koncert ob 70-letnici Andreja Šifrerja, za uvod pa bo 10. junija nastopila po osemnajstih letih ponovno združena kranjska glasbena skupina California.

Poleg glasbenih bodo poletje v Kranju popestrili tudi številni drugi dogodki. Naslednji teden bo potekal 2. filmski festival KRAFFT, potekal bo tudi niz novih dogodkov KR-kult-ura, pri katerih svoje moči združujejo Glasbena šola Kranj, kranjski pihalni orkester in Zveza kulturnih društev Kranj. Od 24. junija do 3. julija bo v Kranju znova na sporedu najstarejši mladinski festival v Sloveniji Teden mladih. Celo poletje bo potekal festival sodobnega kolaža KAOS, konec julija bo tradicionalni Kranfest, avgusta bo prav tako tradicionalni Jazz kamp Kranj.

Koper

Tudi na Obali bo poletje pestro. Med mnogimi dogodki izpostavljamo Altroke Istra Gourmet Festival, ki bo vse do 29. septembra popestril dogajanje vsak zadnji četrtek v mesecu. Prireditev je zastavljena kot kulinarična tržnica z istrskimi jedmi in lokalnimi vini ter drugimi istrskimi izdelki, letos pa se bo kot posebnost selila na več lokacij na podeželju.

Občinstvo na festivalu
PROFIMEDIA

Od 13. do 18. junija bodo na svoj račun prišli ljubitelji sodobne urbane kulture na Libertas Festivalu. “Svoje mesto pod koprskim soncem bo po načelu med in interžanrskega povezovanja našla sodobna sodobna urbana kultura v svojih najrazličnejših oblikah: od plesnega gledališča, performansov, multimedijske umetnosti, svetlobne instalacije, indie zasedbe do eksperimentalnih odvodov elektronske glasbe,” napovedujejo organizatorji.

Med 23. in 27. junijem bo Koper gostil 27. mednarodni glasbeni festival FENS, med 2. in 7. julijem pa se po dveh letih premora znova vrača tudi evropski rokometni festival mladih Eurofest. Organizatorji pričakujejo okoli 140 ekip in več kot dva tisoč udeležencev. Tekme se bodo odvijale na osrednjem montažnem prizorišču ob morju na Ukmarjevem trgu ter v Areni Bonifika, telovadnici Osnovne šole Koper in na zunanjem igrišču ob teh dvoranah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!