Kulturni trenutki, ki so zaznamovali leto 2021

Kultura 01. Jan 202217:18 0 komentarjev
Biden inavguracija
PROFIMEDIA

Drugo leto pandemije je bilo v marsičem enako zahtevno in čudno kot prvo. Kljub temu so se dogodki v živo ponekod vrnili, prav tako druženja zunaj naših domov – čeprav z maskami na obrazih in razkužilom za roke v žepih. Bolj kot leta 2020 smo se prilagodili življenju z virusom.

Enako je bilo tudi s kreativno industrijo. Vrnili so se umetniški sejmi, dogodek Met Gala, modne revije, koncerti in rdeče preproge. Podobno so počasi znova svoja vrata odpirali galerije, kinematografi in gledališča in nas spominjali, kako dragocena je lahko kultura IRL (in real life = v živo).

Spodaj je omenjenih nekaj dogodkov, o katerih se je letos največ govorilo.

Ameriška moda na Bidnovi inavguraciji

Amanda Gorman
PROFIMEDIA

Januarska inavguracija predsednika ZDA je bila zelo drugačna kot prejšnja leta – in to ne samo zato, ker so vsi nosili maske. Slavnostna parada je bila odpovedana, zvezdniški koncert je potekal virtualno, nekdanji predsednik Donald Trump pa se ni udeležil dogodka, kar je bilo zgodovinsko omalovaževanje. A dogodek je še vedno ponudil veliko, po čemer si ga je treba zapomniti – vključno z modo.

Videli smo dramatične ovratnike in dodelane maske za obraz, izjemno lepe volnene rokavice in oblačila svetlih barv (prevladovala je vijoličasta). Predvsem pa so se z izbiro oblačil udeleženci poklonili ameriški modi, saj so predsednik Joe Biden, podpredsednica Kamala Harris in prva dama Jill Biden nosili oblačila ameriških oblikovalcev Ralpha Laurena, Christopherja Johna Rogersa in Alexandra O’Neilla.

Dogodek je izpostavil tudi dve nepričakovani modni zvezdnici. Prva je bila Amanda Gorman, najmlajša inavguralna pesnica v zgodovini, ki je svet očarala z branjem “The Hill We Climb” v živahnem rumenem plašču Prade, rdečem satenastem naglavnem traku Prade in rdeči maski v enakih odtenkih. Druga je bila Ella Emhoff, Harrisina pastorka, katere obleka – zlasti karirast plašč Miu Miu – je takoj postala viralna.

Revije s prelomnimi naslovnicami

Elliot Page
TIME

Ob vse večji vidnosti transspolnih oseb in nenehnem obračunavanju zaradi rasnih krivic so vodilne publikacije leta 2021 na naslovnicah predstavile bolj raznolike osebnosti.

Elliot Page je postal prvi transspolni moški, ki se je pojavil na naslovnici revije Time, filipinski lepotni vplivnež Bretman Rock pa si je nadel zajčja ušesa in tako postal prvi homoseksualec, ki se je pojavil na naslovnici Playboya. Sports Illustrated je imel tri ločene naslovnice: z Megan Thee Stallion, teniško zvezdnico Naomi Osaka in manekenko Leyno Bloom, ki so postale prva raperka, prva temnopolta športnica in prva transspolna ženska na naslovnici letne izdaje.

Konec Britneyjinega boja za upravljanje svojega premoženja

Britney Spears
PROFIMEDIA

Britney Spears je bila leta 2021 znova v središču pozornosti – čeprav ne zaradi svoje glasbe. Dokumentarni film “Framing Britney Spears” New York Timesa je izšel februarja in je znova opozoril na gibanje #FreeBritney. Tako je bil vnovič v ospredju nadzor očeta Jamieja Spearsa nad pevkinim premoženjem.

Sodnik iz Los Angelesa je novembra končal to 13-letno pravno ureditev. Zvezdnica je ta dan na Instagramu opisala kot “najboljši dan”.

Beeplejeva prodaja NFT v vrednosti 69 milijonov dolarjev

Beeple
Beeple/CHRISTIES

Marca se je umetnik Mike Winkelmann, bolj znan kot Beeple, v zgodovino zapisal s prodajo virtualnega umetniškega dela kot nezamenljivega žetona (NFT) – ki uporablja tehnologijo blockchain za preverjanje lastništva digitalnih sredstev – za več kot 69 milijonov dolarjev (dobrih 60 milijonov evrov) pri dražbeni hiši Christie’s.

Delo z naslovom “Everydays: The First 5000 Days” je bil kolaž pet tisoč slik, ki jih je Winkelmann izdelal v 13 letih. To je bil prvi povsem digitalni NFT, ki ga je kdaj ponudila večja dražbena hiša.

Prodaja je Beepla postavila med najbolj dragocene žive umetnike in utrla pot eksploziji NFT v svetu umetnosti in širše.

Saga ‘Satan Shoes’ Lil Nas X

Satan shoes
MSCHF

Pevka Lil Nas X je marca povzročila razburjenje, ko je lansirala superge z oznako Satan Shoes (satanski čevlji). Modificirane Nike Air Max 97 z bronastim pentagramom, obrnjenim križem in kapljico prave človeške krvi so rezultat sodelovanja med glasbenico in umetniškim kolektivom MSCHF iz New Yorka.

Vseh 666 parov – po ceni 1.018 dolarjev (898 evrov) na kos – je bilo razprodanih v manj kot minuti. Nato se je oglasil Nike.

Gigant športnih oblačil se je najprej oddaljil od kontroverznega dizajna, nato pa je proti MSCHF vložil tožbo zaradi zlorabe blagovne znamke. Umetniški kolektiv se je na koncu strinjal, da bo izdal odpoklic za superge in strankam vrnil celotno kupnino.

Lil X Nas se je na kritike odzvala na družbenih omrežjih s serijo smešnih, nato pa resnih tvitov in lažnim opravičilom na YouTubu.

Chloe Zhao se je zapisala v zgodovino oskarjev

Chloe Zhao
PROFIMEDIA

Aprila je Chloe Zhao postala prva ženska azijskega rodu – in prva ženska, ki ni bela – ki je osvojila oskarja za najboljšo režijo. Režiserka filma “Nomadland” – drame o ameriških upokojencih, ki delajo sezonska dela in živijo v kombijih – je bila šele druga ženska, ki je prejela to nagrado (prva je bila Kathryn Bigelow za “Hurt Locker” leta 2010).

Pred podelitvijo oskarjev je Zhao prejela tudi nagrade za najboljšo režijo na Zlatem globusu 2021, nagrado kritike in nagrado ceha režiserjev.

Pyer Moss se je zapisal v zgodovino visoke mode

Pyer Moss
PROFIMEDIA

Kerby Jean-Raymond je od lansiranja znamke Pyer Moss leta 2013 slavil zgodovino temnopoltih v vsaki svoji kolekciji. Julija se je v zgodovino zapisal kot prvi temnopolti ameriški oblikovalec, ki so ga povabili na pariški teden visoke mode.

Kolekcija Pyerja Mossa z naslovom “Wat U Iz” je predstavila modele v oblačilih, ki se sklicujejo na vsakdanje predmete, ki jih je ustvaril temnopolti izumitelj, vključno s kolesi, semaforji, požarnimi stopnicami in šahovnicami. Nekdanja predsednica stranke Black Panther Elaine Brown je imela govor pred predstavitvijo, na kateri je z orkestrom v živo nastopal tudi brooklynski raper 22Gz.

Balenciagina prva modna revija po 53 letih

Balenciaga
BALENCIAGA

Francoska luksuzna znamka Balenciaga se je julija vrnila v visoko modo. To je bila prva modna poslastica, odkar je Cristobal Balenciaga – ki ga je Christian Dior nekoč opisal kot “učitelja vseh nas” – pred 53 leti zaprl svojo hišo mode.

V čast tej zapuščini je kreativni direktor Demna Gvasalia pripravil predstavitev na kraju prvotnega salona modne hiše, ki je bil zaprt že več kot pol stoletja, na aveniji George V 10 v Parizu. Dogodek je potekal v popolni tišini – namig na to, kako je ustanovitelj Balenciage delal in predstavljal svoje kreacije.

Gvasalia se je osredotočil na ikonične modele mojstra visoke mode in hkrati pokazal svojo sodobno vizijo s predstavitvijo raznolike zasedbe modelov.

Nostalgija za princeso Diano v nove višave

Princesa Diana
PROFIMEDIA

Četrta sezona serije Krona je lani znova spodbudila kolektivno obsedenost z lady Diano – vendar je fascinacija nad pokojno princeso leta 2021 dosegla nove višave.

Najprej smo gledali eksploziven intervju Harryja in Meghan z Oprah, ki je sprožil nove primerjave med vojvodinjo in njeno pokojno taščo. Junija je bila Dianina legendarna poročna obleka na ogled v njenem nekdanjem domu, Kensingtonski palači. Naslednji mesec so, na dan, ko bi princesa dopolnila 60 let, slovesno postavili nov kip v Sunken Garden v Kensingtonski palači v Londonu. Novembra pa je izšel film Spencer s Kristen Stewart kot Lady Di v naslovni vlogi.

Mavrična obleka na olimpijskih igrah

Misia
PROFIMEDIA

Ognjemet je 23. julija razsvetlil tokijsko nebo, ko so se preložene poletne olimpijske igre končno začele. Otvoritvena slovesnost je bila skrajšana, saj so športniki zaradi omejitev korakali pred več tisoč praznimi sedeži. A kljub okoliščinam je bilo na novem olimpijskem stadionu tudi veselje.

Nobena obleka tega ni odražala bolje kot mavrična obleka tokijskega modnega oblikovalca Toma Koizumija, narejena iz več deset plasti reciklirane organze, ki jo je nosila japonska pevka Misia med izvedbo državne himne Kimigajo.

Kvačkanje je zaradi Toma Daleyja znova kul

Tom Daley
PROFIMEDIA

Olimpijske igre so nam prinesle prepotreben odmik od pandemije. Kdo je bil med vsemi največja atrakcija? Britanski potapljač Tom Daley.

Dobitnik zlate medalje v sinhroniziranem potapljanju, ki se je marca 2020 lotil pletenja in kvačkanja, da bi prestal zaprtje države, je osvojil srca, ko se je na spletu pojavila fotografija, na kateri plete (kasneje se je izkazalo, da je to pasji pulover) med dogodki. Druga fotografija ga prikazuje med pletenjem jopice Team GB, medtem ko je opazoval sotekmovalce ob bazenu. Sledili so še bolj prikupni utrinki in rodil se je junak.

Ta mesec je olimpijec svoj konjiček spremenil v posel in izdal lastno linijo kompletov za pletenje – Made with Love by Tom Daley.

Jasno izražena stališča na Met Gali

Alexandrie Ocasio-Cortez
PROFIMEDIA

Več zvezdnikov je septembrski dogodek Met Gala uporabilo kot platformo za politične in družbene komentarje – brez besed.

Cara Delevingne se je po rdeči preprogi sprehodila z napisom Peg the Patriarchy (Zaj… patriarhat), vgraviran na bel neprebojni jopič, ki ga je oblikovala Diorjeva Maria Grazia Chiuri. Nogometna zvezdnica Megan Rapinoe je bila medtem opažena z napisom In Gay We Trust (Zaupamo v gejevsko skupnost), kongresnica Carolyn B. Maloney se je pohvalila z obleko z napisom Equal Rights for Women (Enake pravice za ženske).

Največ komentarjev pa je dobila obleka Alexandrie Ocasio Cortez, ki se je dogodka udeležila prvič. Njena bela obleka brez ramen blagovne znamke Brother Vellies s sedežem v Brooklynu je vsebovala slogan Tax The Rich (Obdavči bogate), napisan s krepkimi črkami na hrbtni strani.

Za nekatere opazovalce je bila to drzna izjava. Drugi so to videli kot prazno gesto.

“Zdaj je čas za vzgojno-varstveni sistem za otroke, zdravstveno zavarovanje in podnebne ukrepe za vse. Obdavčite bogate,” je Ocasio Cortez zapisala na Instagramu kot odgovor nasprotnikom.

Zavit Slavolok zmage

Slavoluk zmage
Benjamin Loyseau/Christo and Jeanne-Claude Foundation

Jeseni so Parižani 16 dni lahko hodili mimo Slavoloka zmage, ki je bil zavit v tkanino. Šlo je za kratkotrajno posmrtno umetniško delo moža in žene Christa in Jeanne-Claude, dokončano nekaj več kot leto dni po smrti Christa v starosti 84 let.

Postavitev z naslovom “L’Arc de Triomphe, Wrapped” v angleščini in “L’Arc de Triomphe Empaqueté” v francoščini (Zavit Slavolok zmage) je vključevala pokritje ikonskega spomenika Elizejskih poljan s 25.000 kvadratnimi metri (šestimi hektarji) srebrne tkanine, ki jo je mogoče reciklirati, skupaj s 3.000 metri rdeče vrvi, ki jo poveže skupaj.

Christo in Jeanne-Claude sta začela javne prostore v svoja znana umetniška dela spreminjati leta 1961 (pomembna primera sta “Pont Neuf Wrapped” iz leta 1985 in “Wrapped Reichstag” iz leta 1995). Projekt Slavolok zmage je nastajal skoraj šest desetletij: leta 1962 je Christo naredil fotomontažo ovitega spomenika in leta 1988 kolaž. Končna namestitev je trajala približno tri mesece do začetka oktobra.

Nadaljevanje Seksa v mestu

Sarah Jessica Parker
PROFIMEDIA

Govorice, da je v pripravi nadaljevanje Seksa v mestu, so začele krožiti januarja. Toda šele julija, ko je HBO Max objavil prvo promocijsko fotografijo, so oboževalci in modni navdušenci začeli ugibati, kakšne bodo Carrie, Charlotte in Miranda (brez Samanthe) – seveda vključno z njihovimi oblačili.

Serija z naslovom “In kot bi mignil” (And Just Like That) je bila premierno prikazana decembra in (morda ni presenetljivo, glede na odsotnost izvirne kostumografke Patricie Field) ni povsem izpolnila pričakovanj. Prejela je manj sijajne ocene, prav tako garderoba igralk – čeprav je brezhibna, razkošna in polna nostalgičnih sklicevanj na pretekle videze – ni videti tako lahkotna, kot je bila nekoč.

Kljub temu je velika verjetnost, da bo serija oblikovala vsebino naših omar v letu 2022.

Zadnji poklon Virgilu Ablohu

Virgil Abloh
PROFIMEDIA

28. novembra je modni svet osupnila nepričakovana novica, da je revolucionarni oblikovalec Virgil Abloh, star 41, umrl po dveletni bitki z rakom. Abloh je bil umetniški vodja moških oblačil Louisa Vuittona – prvi temnopolti oblikovalec, ki je imel to vlogo – in ustanovitelj luksuzne znamke uličnih oblačil Off-White.

Da bi se poklonil, je Louis Vuitton predstavitev Ablohove kolekcije pomlad/poletje 2022 spremenil v praznovanje njegovega življenja. 18-minutna modna revija z naslovom “Virgil Was Here” (Virgil je bil tukaj) je sprejela približno 1.500 gostov (med njimi so bili Kanye West in Kim Kardashian West, Rihanna in Pharrell Williams) in je bila predvajana v živo po vsem svetu. Končalo se je z Ablohovim glasom, ki je napolnil stadion: “Življenje je tako kratko, da ne moreš zapraviti niti dneva, da bi se ukvarjal s tem, kaj nekdo misli, da zmoreš, namesto da veš, kaj zmoreš.”

Avtorica: Marianna Cerini/CNN

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!