Letošnji festival v San Sebastianu bo odprl zadnji film Hajaa Mijazakija

Kultura 17. Avg 202321:46 0 komentarjev
Plakat, s katerim so oglaševali zadnji film Mijazakija. (Foto: PROFIMEDIA)

Letošnji filmski festival v španskem San Sebastianu bo odprl zadnji film japonskega režiserja Hajaa Mijazakija The Boy and the Heron, so danes sporočili organizatorji. Animirano fantazijsko pustolovsko dramo, za katero je Mijazaki dejal, da je njegov zadnji film, bodo prikazali 22. septembra, ko bo film tudi doživel evropsko premiero.

Film bodo po pisanju francoske tiskovne agencije AFP v San Sabastianu prikazali le dva tedna za tem, ko bo 7. septembra odprl filmski festival v Torontu. The Boy and the Heron pripoveduje zgodbo o dečku, ki v svojem novem mestu odkrije zapuščen stolp in vstopi v čarobni svet z govorečo sivo čapljo.

Filmi 82-letnega Hajaa Mijazakija, znanega po živih barvah in podrobnih upodobitvah pokrajine, še vedno temeljijo predvsem na ročnem risanju vsakega kadra. Za film Čudežno potovanje je leta 2002 dobil oskarja za najboljši animirani celovečerec in doživel izjemen mednarodni uspeh. Leta 2014 je prejel častnega oskarja za življenjsko delo.

Kot še piše AFP, bo na letošnjem festivalu v baskovskem obmorskem mestu častno nagrado za življenjsko delo donostia prejel španski igralec Javier Bardem. Izročili mu jo bodo na odprtju festivala. Letošnji festival v San Sebastianu se bo sklenil 30. septembra.

Prizor iz filma Čudežno potovanje. (
Prizor iz filma Čudežno potovanje. (Foto: PROFIMEDIA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!