Liffe se vrača v kinodvorane

Kultura 21. Okt 202114:49 0 komentarjev
Liffe
Ziga Zivulovic jr./BOBO

Ljubljanski mednarodni filmski festival - Liffe bo izveden v hibridni obliki, filme si bo tako mogoče ogledati v kinodvoranah in na spletu. Prikazanih bo 80 celovečercev in 16 kratkih filmov.

Ljubljanski mednarodni filmski festival – Liffe se v 32. izvedbi vrača v kinodvorane. Programski direktor Simon Popek je napovedal, da bodo na festivalu prikazali okoli 80 celovečercev in 16 kratkih filmov. Za nagrado vodomec se bo potegovalo deset filmov, med njimi tudi celovečerec Darka Sinka Inventura in koprodukciji Morena ter Telesce.

Tekmovalna sekcija Perspektive s filmi, ki konkurirajo za nagrado vodomec, vključuje na 24. Festivalu slovenskega filma (FSF) v Portorožu med drugim za režijo nagrajeni celovečerec Sinka Inventura, tragikomedijo o človeku, ki spozna, da je imel o svojem življenju napačne predstave, ter mednarodno uspešni slovenski manjšinski koprodukciji Morena v režiji Antonete Alamat Kusijanović ter Telesce Laure Samani.

Popek je na današnji predstavitvi Liffa napovedal, da so v glavni tekmovalni program uvrščeni tudi “abstraktna simfonija beneške lagune” Azor v režiji Andreasa Fontane, predstavnik grškega novega vala Kala Azar v režiji Janis Rafa ter film Kje je Venera? Norike Sefa, ki prinaša zgodbo o vsakdanu mladenke, živeče v strogem patriarhalnem okolju.

Za vodomca se bodo potegovali še črno-beli film Oblak v njeni sobi, zmagovalni film festivala v Rotterdamu, katerega režijo podpisuje Zheng Lu Xinyuan, celovečerni prvenec Panaha Panahija, sina režiserja Jafarja Panahija, z naslovom Pohodi plin!, ki je “zelo spiritualna zgodba, postavljena na iransko podeželje”, in film Služabniki Ivana Ostrochovskyja, ki predstavlja zgodbo dveh študentov teologije v obdobju železne zavese.

Festival bo uvedla projekcija filma Pravi moški

Slovensko kinematografijo v programu Liffa zastopajo še na FSF večkrat nagrajeni celovečerec Tijane Zinajić Prasica, slabšalni izraz za žensko, manjšinska koprodukcija Nebesa Srdjana Dragojevića, prav tako manjšinska koprodukcija Kapa v režiji Slobodana Maksimovića ter nova filma na Češkem delujočega slovenskega režiserja Olma Omerzuja – celovečerec Atlas ptic in kratkometražec Poslednji dan patriarhata. V tekmovalnem naboru 16 kratkometražcev Evropa na kratko pa bosta ob Omerzujevem prikazana še igrani film Kazenski strel v režiji Roka Bička in animirani Steakhouse Špele Čadež.

Kino
Profimedia

Liffe bo 10. novembra uvedla projekcija filma Pravi moški režiserke Marie Schrader o izkušnji znanstvenice, ki mora tri tedne sobivati s humanoidnim robotom. V ustaljenih festivalskih sekcijah je zaslediti številne filme, ki jih podpisujejo priznana festivalska imena, so pobrali glavne nagrade na festivalih A-kategorije ali pa jih je Popek v program uvrstil, ker tako ali drugače izstopajo. Med predpremierami so denimo prejemnik zlatega leva v Benetkah Dogodek v režiji Aurey Diwan, film o lezbičnem odnosu med italijanskima nunama v 17. stoletju Benedetta v režiji Paula Verhoevena in pa novi film Raduja Judeja z naslovom Nesrečni fuk ali Nori pornič.

Najbolj komercialen film bo o princesi Diani

Popek je za morda najbolj komercialen film v letošnjem naboru omenil Spencer, interpretacijo štirih dni življenja princese Diane v režiji Pabla Larraina, z žlahtnim primerom svoje filmske poetike (Vzporedni materi) pa se na festival vrača Pedro Almodovar. Edini animirani celovečerec na festivalu je Belle: zmaj in pegasta princesa, ki ga podpisuje Mamoru Hosoda.

Fokus festivala bo na kinematografiji Gruzije, festivalska retrospektiva Prepovedane ženske pa bo predstavila filme, ki so bili podvrženi cenzuri. Na Liffu se bodo s štirimi filmi poklonili tudi septembra preminulemu legendarnemu francoskemu igralcu Jeanu-Paulu Belmondu, s filmom Belmondo veličastni Philippeja de Broce pa bodo 20. novembra ob razglasitvi letošnjih nagrajencev tudi sklenili festival.

Festival v deloma hibridnem formatu

Kljub upanju v živo izvedbo izdaje so se organizatorji odločili tudi za deloma hibridni format, saj je za ogled prek platforme videa na zahtevo trenutno potrjenih 16 festivalskih filmov, v sodelovanju s številnimi partnerji pa so ponovno pripravili pester spremljevalni program.

Da bi se izognili gneči zaradi preverjanja pogoja PCT pred začetkom projekcij, obiskovalce pozivajo, naj na film pridejo do 20 minut prej. Festivalske vstopnice so od danes na voljo v predprodaji, nekaj festivalskih filmov pa bo na ogled tudi v Mariboru, Celju in Novemu mestu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!