Ministri v Bruslju o regulaciji vplivnežev in umetni inteligenci v kulturi

Kultura 14. Maj 202415:52 2 komentarja
Foto: Svet Evropske unije

Ministri držav članic EU, pristojni za kulturo in avdiovizualne vsebine, so se danes na zasedanju v Bruslju zavzeli za etično regulacijo vplivnežev kot ustvarjalcev spletnih vsebin ter podprli opolnomočenje kulturnih in kreativnih sektorjev. Govorili so tudi o umetni inteligenci. Zasedanja se je udeležila ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Kot je zapisano v sporočilu za javnost ministrstva za kulturo, sklepi današnjega sveta za izobraževanje, mladino, kulturo in šport o podpori vplivnežem kot ustvarjalcem spletnih vsebin vsebujejo priporočila državam članicam EU in Evropski komisiji predvsem za etično regulacijo vplivnežev oziroma staršev ali skrbnikov mladoletnih vplivnežev (kid-fluencerjev) ter njihovo umeščanje v lokalne medijske krajine.

Ministri so sprejeli tudi sklepe o opolnomočenju kulturnih in kreativnih sektorjev pri razvoju občinstva ter opravili razpravo o vplivih in priložnostih umetne inteligence za kulturne in kreativne sektorje v luči revidirane evropske direktive o storitvah avdiovizualnega in medijskega sektorja.

“Umetna inteligenca na vseh področjih pomeni številne priložnosti, a hkrati predstavlja določene izzive. Na področju kulture in kreativnih sektorjev umetna inteligenca ponuja številna nova in inovativna orodja, ki posamezne procese poenostavijo, izboljšajo raziskovanje in optimizirajo distribucijo kulturnih vsebin. Zato je pomembno, da se imajo ustvarjalci v kulturnih in kreativnih sektorjih možnost ustrezno usposabljati,” je povedala ministrica za kulturo Asta Vrečko in opozorila, da se je potrebno zavedati izzivov in nevarnosti, na primer homogenizacija kulture.

Foto: Svet Evropske unije

“Zato je potrebno zagotoviti ohranjanje in nadaljnji razvoj kulturnih raznolikosti in raznolikost jezikov. Zaščititi je potrebno ustvarjanje in ustvarjalce. Napredek pri inovacijah umetne inteligence ne sme izključevati učinkovite zaščite avtorskih pravic in ustreznih finančnih nadomestil za uporabo avtorskih del. Okrepiti pa je potrebno kritično mišljenje uporabnikov zato je pomembno, da se v pripravo takšnih dokumentov vključi stroka tudi s področja kulture. Ker se polje umetne inteligence in njene uporabe izjemno hitro razvija, bo treba tudi zakonske rešitve prilagajati sproti,” je pozvala Vrečko.

Spomnila je, da je Slovenija v predlog novega zakona o medijih kot ena prvih držav že vključila določene varovalke pri uporabi umetne inteligence v medijih, ki bodo nalagale obveznost označevanja člankov, vizualnega in drugega materiala, ustvarjenega z umetno inteligenco.

“Z novim medijskim zakonom, ki je v skladu z izhodišči evropske uredbe, bo v Sloveniji narejen pomemben korak naprej za transparentnost, za preprečevanje manipulacij, proti lažnim novicam, za opolnomočenje ljudi in s tem za krepitev demokracije,” je prepričana ministrica za kulturo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje