V napadu na zaporniški kombi ubita policista: pobegnil kriminalec Muha

Svet 14. Maj 202413:37 > 15:10 1 komentar
Foto: PROFIMEDIA

V Franciji se je okoli 11. ure zgodil napad na zaporniški kombi, v katerem so pravosodni policisti prevažali zapornika. V napadu sta bila ubita dva policista, še trije pa so hudo ranjeni. Nekateri mediji sicer poročajo o treh smrtnih žrtvah. Napadalci in zapornik, ki so ga prevažali, so pobegnili.

V zasedi na zaporniški kombi v bližini Rouena v Normandiji sta bila ubita dva pravosodna policista, še trije so hudo ranjeni. Po poročanju francoskih medijev naj bi skupaj z napadalci pobegnil tudi zapornik, ki so ga prevažali v kombiju, je po poročanju britanskega BBC sporočil francoski minister za pravosodje Eric Dupond-Moretti. Povedal je še, da je sklical krizno enoto ministrstva za pravosodje.

“Za iskanje teh kriminalcev bomo uporabili vsa sredstva. Odredil sem mobilizacijo več sto policistov in pripadnikov žandarmerije,” je na družbenem omrežju X zapisal minister. Nekateri mediji poročajo o treh smrtnih žrtvah.

Napad se je zgodil okoli 11. ure med premeščanjem zapornika s sodišča v zapor v bližini cestninske postaje na avtocesti A154, ki je zdaj zaprta v obe smeri. Izvedlo ga je več posameznikov, ki so se zaporniški koloni približali v dveh vozilih in “brez oklevanja na policiste streljali s težkim orožjem”, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Po poročanju medijev naj bi šlo za puške AK-47, znane tudi pod imenom kalašnikovke.

Foto: PROFIMEDIA

Sklicujoč se na nepotrjena poročila francoskih medijev, naj bi zapornik in napadalci pobegnili v avtomobilu, ki so ga pozneje našli zažganega v bližini. Reuters medtem poroča, da naj bi bil zapornik povezan s tolpami v južnofrancoskem mestu Marseille, kjer divja vojna med kriminalnimi združbami, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem mamil.

Kriminalec z vzdevkom Muha

Kot pišejo francoski mediji, je 30-letnemu pobeglemu zaporniku ime Mohamed A., oprijel pa se ga je vzdevek Muha (fr. La Mouche). V preteklosti je bil večkrat obsojen zaradi kaznivih dejanj, povezanih z drogami, ter zaradi poskusa uboja.

Francoske oblasti imena zapornika še niso potrdile, je pa vir blizu policije za AFP pojasnil, da naj bi bil ranjen tudi eden od napadalcev. Omenjeni vir je še pojasnil, da se je “več posameznikov pripeljalo z dvema voziloma, vdrlo v kombi in nato pobegnilo”.

Na napad se je odzval tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je na družbenem omrežju X zapisal, da jutranji napad “šok za vse nas”. “Narod stoji ob strani družinam, ranjenim in njihovim sodelavcem. Dela se vse, da se odkrijejo storilci tega kaznivega dejanja …” je še dodal.

Oba ubita pravosodna policista sta imela družini. Eden ženo in dva otroka, drugi pa ženo, ki je v petem mesecu nosečnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje