Zakaj po ljubljanskih ulicah vozi rdeč avtobus z madžarskimi tablicami?

Slovenija 14. Maj 202413:28 0 komentarjev

Bolj pozorni so lahko v zadnjih dneh na ljubljanskih ulicah opazili rdeč mestni avtobus z madžarskimi tablicami, ki vozi na liniji 1. Kot so pojasnili na Ljubljanskem potniškem prometu (LPP), gre za testni električni avtobus, ki se mu bo kmalu pridružil še eden.

Namestnik direktorja LPP Rok Vihar je na redni tedenski novinarski konferenci ljubljanskega župana pojasnil, da so pretekli teden začeli testirati nov mestni avtobus na električni pogon. Testiranje se bo nadaljevalo tudi ta teden, testni avtobus pa vozi na liniji 1. Vihar je spomnil, da to ni prvi električni avtobus v prestolnici, testiranje pa poteka ob pripravah razpisnih zahtev za drugi razpis za nakup električnih avtobusov.

Tako bodo konec tega tedna in v začetku naslednjega v prestolnici testirali še en električni avtobus, ki bo dva tedna najverjetneje vozil na liniji 2 ali 22. “Ko smo izvajali prve teste električnih avtobusov, je bilo očitno, da tehnologija še ni bila zrela za tako vožnjo, kot jo potrebujemo. Vozila, ki jih zdaj testiramo, lahko brez težav prevozijo več kot 250 kilometrov z enim polnjenjem, s čimer lahko pokrijejo vse delovne naloge v LPP,” je dejal Vihar. Za dobavo vodikovih avtobusov je bila pogodba že podpisana, osem novih v Ljubljani pričakujejo ob koncu leta 2025.

Ob tem je namestnik direktorja napovedal, da bodo danes ponovno zagnali t. i. akademijo voznikov avtobusov, saj v LPP primanjkuje voznikov avtobusov. “Na trgu dela so trenutno precej zahtevne razmere, voznikov je premalo, zato smo se v LPP odločili, da se bomo aktivneje vključili v proces ne samo zaposlovanja, ampak tudi ustvarjanja novih kadrov,” je poudaril Vihar.

V svojo akademijo vabijo vse zainteresirane, tudi tiste, ki nimajo izpita kategorij C ali D. Po Viharjevih pojasnilih bodo namreč kadre usmerjali, jim pomagali in financirali pridobitev izpita ustrezne kategorije, ko tega uspešno opravijo, pa se lahko zaposlijo v LPP. Kot je še dodal Vihar, je fluktuacija zaposlenih v LPP praktično nič. “Večina tistih, ki se v LPP zaposli, ostane pri nas do upokojitve,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!