Ministrica po našem intervjuju o proslavi: “To deluje kot cenzura”

Kultura 08. Mar 202309:10 6 komentarjev
Asta Vrečko
Asta Vrečko (Foto: Frankfurtski knjižni sejem)

Potem ko je režiser Matjaž Farič v pogovoru za N1 povedal, da je Upravni odbor Prešernovega sklada v času pripravljanja državne proslave nanj izvajal pritiske ter zahteval spremembe scenarija, se je zdaj na njegove besede odzvala ministrica za kulturo Asta Vrečko.

”Upravni odbor Prešernovega sklada, ki ima po zakonu in statutu avtonomijo, je, sodeč po povedanem, pritiskal na priznanega režiserja Matjaža Fariča, kar deluje kot cenzura oseb in idej, ki jim niso bile pogodu,” je za N1 komentirala ministrica Asta Vrečko. “Njihova odločitev se lahko bere v luči dogajanja na RTV Slovenija, saj se niso strinjali z izbiro znanega voditelja Saše Krajnca, ki se je javno izpostavil proti vodstvu RTV Slovenija. Tudi umik skladbe, o katerem je govoril režiser, se ne zdi v skladu z demokratičnimi standardi.”

Farič je namreč v intervjuju povedal, da je Krajnca izbral za branje obrazložitev nagrad, čemur pa je Upravni odbor Prešernovega sklada nasprotoval. “Odgovor Upravnega odbora Prešernovega sklada je bil, da naj si dobro zapomnim, da če želim režirati proslavo, s Sašem ne moremo sodelovati,” je pred dnevi povedal v intervjuju v naši rubriki Poglobljeno. Po njegovih besedah se je zapletlo tudi s skladbo Ljubim te, Slovenija rjava avtorjev Matije Krečiča in Tomaža Hostnika, ki da je bila za upravni odbor sporna in jo je moral zato umakniti iz scenarija.

Farič je v intervjuju še povedal, da je imel zaradi vseh pritiskov, povezanih z nastajanjem proslave, resne zdravstvene težave.

Preberite še: Zajec, cenzura in Saša Krajnc: “Delo na proslavi me je privedlo tudi do urgence”

Kot so sicer pojasnili na ministrstvu za kulturo, tako Zakon o Prešernovi nagradi kot Statut Prešernovega sklada upravnemu odboru zagotavljata avtonomijo delovanja. V skladu s 3. členom Statuta Prešernovega sklada upravni odbor sodeluje pri oblikovanju programa proslave in določi slavnostnega govornika, ki je predsednik upravnega odbora ali eden izmed članov. “Program proslave in način izvedbe proslave določa in je vedno določal Upravni odbor Prešernovega sklada,” so zapisali.

Za odziv smo se obrnili tudi na predsednika Upravnega odbora Prešernovega sklada dr. Jožefa Muhoviča, ki je včeraj napovedal, da nam bo sporočil stališče upravnega odbora, a ga doslej še nismo prejeli. Objavili ga bomo, takoj ko ga dobimo.

Ministrica Asta Vrečko je v odzivu za N1 zapisala tudi: “Ob tem tudi zelo obsojam pritiske vodstva RTV Slovenija, direktorja TV Slovenija Uroša Urbanije na urednico kulturne redakcije in režiserja prenosa, ki se jima očita kršenje delovnih obveznosti, ker sta dovolila prenos proslave podaljšati za nekaj minut, ko je na oder prišla pesnica Svetlana Makarovič.”

Preberite še: Makarovič vendarle šla na oder, del upravnega odbora takrat zapustil dvorano

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje