Makarovič vendarle šla na oder, del upravnega odbora takrat zapustil dvorano

V zadnjih dneh je veliko prahu dvignila napoved Svetlane Makarovič za N1, da bo na oder na proslavi na predvečer letošnjega kulturnega praznika prišla "magari po vseh štirih". Ko je bilo proslave konec, je pesnica z aktivistom Jašo Jenullom in pesnikom Borisom A. Novakom vendarle stopila na oder in prebrala odlomek svojega literarnega dela. Makarovič je pred prireditvijo izrazila pričakovanje, da ji bodo vročili Prešernovo nagrado, ki jo je pred leti zavrnila, čeprav so bili pristojni jasni, da na tokratni proslavi to ni mogoče.

“Danes zvečer bom imel čast, da spremljam Svetlano Makarovič na podelitev Prešernovih nagrad. Vesel sem, da ji bom lahko stal ob strani, ko se bo poskusila povzpeti na oder in prebrati svojo pesem.” Tako je na svojem profilu na Facebooku popoldan zapisal Jaša Jenull.

Kot je napovedal, sta se proslave ob kulturnem prazniku zares udeležila skupaj, ob njenem koncu pa sta v spremstvu pesnika Borisa A. Novaka stopila na oder. Tam je Makarovič prebrala odlomek svojega literarnega dela, in sicer pesem Zla runa iz knjige Saga o Hallgerd. Ta se je končala s pomenljivim verzom “obžalovanje dejanja ne izbriše”.

Ko je bila Makarovič na odru, je del Upravnega odbora Prešernovega sklada zapustil dvorano, preostalo občinstvo pa jo je nagradilo z bučnim aplavzom.

Svetlana Makarovič, oder, Prešernove nagrade
Borut Živulovič/BOBO
Svetlana Makarovič, Jaša Jenull, oder, Prešernove nagrade
Borut Živulovič/BOBO

”Recitacija na lastno pobudo”

Predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada Jožef Muhovič je po koncu kulturnega dogodka dejal, da recitacija pesnice Makarovič ni bil računana v scenosled proslave in da je bila to ”na neki način recitacija na lastno pobudo”. “Osebno tega nisem doživel kot nekaj zelo dobrodošlega, čeprav me recitacija pravzaprav tudi ni motila,” je dejal in dodal, da si ne predstavlja, kako bi bilo, če bi vsi obiskovalci Cankarjevega doma na koncu prišli na oder in ”nekaj zrecitirali mimo vseh pravil”. “Vendarle živimo v demokratični državi, kjer obstajajo pravila in načini obnašanja,” je poudaril.

O tem, ali bi Makarovič kljub vsemu Prešernovo nagrado za življenjsko delo v prihodnje le vrnili, je Muhovič odvrnil, da to ni odvisno od Upravnega odbora Prešernovega sklada in da je rešitev možna v dveh smereh. “Če želimo na splošno rešiti problem vročanja sprva zavrnjenih nagrad, potem je treba spremeniti zakon o Prešernovi nagradi z dodatnim institutom, ki bi  reguliral ravnanje v tem primeru. Takšnega instituta za zdaj ni,” je navedel. Ob tem je še spomnil, da noben od dosedanjih upravnih odborov v 68. letih podeljevanja teh nagrad ni bil soočen s take vrste nalogo. Kot drugo možnost pa je Muhovič predlagal, da bi rešili zgolj konkreten primer. “Za katero od teh možnosti se bo upravni odbor z zakonodajalcem dogovoril, v tem trenutku ne morem povedati,” je dejal.

Muhovič je sicer zavrnil špekulacije o tem, da bi prišlo do zamenjave članov upravnega odbora. “Kolikor poznam zakon o Prešernovi nagradi, upravnega odbora ni mogoče odstaviti. Prav tako niso predvidene nobene sankcije za kakršnekoli odločitve upravnega odbora. Verjetno bi morali tudi za ti dve situaciji spremeniti zakon o Prešernovi nagradi, a potem ta zakon pravzaprav ne bi več bil zakon o Prešernovi nagradi, ampak zakon o tem, kako se odvzame nagrada, kako se jo podeli, če jo najprej zavrneš, in kako se znebiš članov upravnega odbora,” je povedal.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je po proslavi za N1 dejala, da je Makarovič s tem, ko je na koncu prireditve prebrala svojo pesem, tudi sama počastila dela izjemnih umetnikov in umetnic, ki so bili s Prešernovo nagrado nagrajeni letos. “Tudi sama je prejemnica velike Prešernove nagrade, ki pa se jo je takrat odločila zavrniti in je ni prevzela. Tudi aplavz na koncu njene pesmi je bil poveden, vendarle gre za izjemno pesnico, ki je prebrala eno izmed svojih del,” je dejala.

Že odkar se je zgodil zaplet s tem, kdaj in kje bodo Svetlani Makarovič vročili Prešernovo nagrado, ki jo je pred leti zavrnila, so se pojavljala ugibanja, kako bo Makarovič v resnici ravnala. Za N1 je napovedala, da bo na oder prišla ob koncu proslave, ko bodo že vse nagrade podeljene, “magari po vseh štirih”. “Povedala bom to pesem in odšla. To je vse,” je pojasnila.

Preberite še: Nataša Pirc Musar: Vročitev nagrade Svetlani Makarovič na proslavi ni primerna

Upravni odbor Prešernovega sklada je pred tem sicer sporočil, da nagrade pesnici ne bodo vročili na sami proslavi. Držali se bodo prvotnega scenarija in tudi zakon določa, da je vsako leto mogoče podeliti največ dve veliki Prešernovi nagradi.

Na kulturnem ministrstvu so te dni vztrajali, da sami Makarovič niso dali nikakršne obljube, da ji bodo nagrado vročili na tak način. “Takšne obljube ji na ministrstvu za kulturo nismo dali, niti ji je ne bi mogli dati, saj je podeljevanje Prešernovih nagrad v pristojnosti Upravnega odbora Prešernovega sklada,” so pojasnili za N1.

Preberite še: Svetlana Makarovič za N1: Na oder bom prišla, magari po vseh štirih

Danes je sicer svoje mnenje delila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je na Twitterju zapisala, da se ji vročitev nagrade Svetlani Makarovič “ne zdi primerna, ker gospe Makarovič ni med letošnjimi nagrajenci”. Je pa predsednica ob tem dodala, da si želi, da se “Upravni odbor Prešernovega sklada in gospa Makarovič čim prej dogovorita o primernem in spoštljivem načinu vročitve nagrade”.

Spomnimo sicer, da je Makarovič pred 23 leti zavrnila Prešernovo nagrado za življenjsko delo, saj jo je takrat prejel tudi pater Marko Ivan Rupnik. Ta je bil v zadnjih mesecih obtožen več spolnih zlorab redovnic iz skupnosti Loyola, zato ga je ministrica za kulturo Asta Vrečko pozvala, naj nagrado vrne. Ob tem se je januarja oglasila tudi Makarovič in izrazila pričakovanje, da ji bo država nagrado letos v celoti vrnila.

Preberite še: Slovenski PEN poziva: Svetlani Makarovič nagrado podelite na državni proslavi

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.