Vaupotič odstopil, ministrica Vrečko imenovala v. d. direktorja Moderne galerije

Kultura 23. Maj 202310:40 1 komentar
Moderna galerija
Borut Živulovič/BOBO

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je za vršilko dolžnosti direktorja Moderne galerije z dnem 1. junij 2023 imenovala Martino Vovk, kustosinjo in muzejsko svetovalko v Moderni galeriji. Na to mesto je bila imenovana, potem ko je ministrica za kulturo sprejela ponujeni odstop dosedanjega direktorja Aleša Vaupotiča.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je imenovala novo vršilko dolžnosti direktorja Moderne galerije Martino Vovk. Na to mesto je bila imenovana zatem, ko je pristojno ministrstvo na začetku meseca dosedanjega direktorja Aleša Vaupotiča seznanilo z razlogi za njegovo razrešitev ter ga pozvalo, naj se do teh razlogov opredeli.

Kot svojo prednostno nalogo je Vovk izpostavila normalizacijo delovnih procesov ter pripravo in izvedbo razstavnega programa. “Ključna je vzpostavitev v zadnjih letih porušenega socialnega in strokovnega dialoga v naši edini nacionalni ustanovi za moderno in sodobno umetnost, kar se je poznalo pri izvedbi in kakovosti razstavnega programa ter izvajanju muzejske službe,” so sporočili s kulturnega ministrstva.

Vovk tako po njihovih navedbah načrtuje prenovitev delovnih procesov strokovnih in podpornih služb. Veliko pozornost pa bo namenila tudi razstavnemu programu za letošnje leto, tako v glavni stavbi Moderne galerije na Cankarjevi cesti kot v Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi.

Aleš Vaupotič je bil na mesto direktorja Moderne galerije imenovan aprila 2021, v tem času pa je bil javni zavod deležen številnih kritik o slabem vodenju in odnosih do zaposlenih. V javnih pismih so na slabo vodenje opozarjali tako zaposleni kot tudi organi zavoda ter ga naposled pozvali tudi k odstopu.

Nedavno sta ministrstvo za kulturo na slabo vodenje javnega zavoda ponovno opozorila strokovni svet in svet zavoda. Vodenje direktorja Vaupotiča sta v uradnih dopisih ocenila kot strokovno nekompetentno, negospodarno in netransparentno, kar se je odražalo tudi v neizvajanju načrtovanega programa, izpostavljen je bil tudi neprimeren odnos do zaposlenih. Vaupotič je očitke zavračal ter poudarjal, da zadev preko medijev ne želi razčiščevati. Ministrstvo za kulturo je na podlagi ugotovitev konec aprila 2023 začelo postopek razrešitve direktorja.

Martina Vovk (1976) je doktorica znanosti, umetnostna zgodovinarka in literarna komparativistka ter kustosinja. V Moderni galeriji se je na oddelku za zbirke in razstave zaposlila leta 2011 ter se posvetila proučevanju in pripravljanju razstav, pretežno iz obdobja 20. stoletja. Pripravila je več večjih retrospektivnih in skupinskih razstav (Gabrijel Stupica, Marij Pregelj, Metka Krašovec, Andraž Šalamun, Tone Lapajne, V.S.S.D. in Alen Ožbolt, skupinska slikarska razstava Čas brez nedolžnosti idr.). Ima opravljen strokovni izpit za kustosa in naziv muzejska svetovalka, je tudi članica več strokovnih žirij s področja likovne in vizualne umetnosti, so še sporočili z ministrstva za kulturo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje