Spor v Moderni galeriji: kdo se s kom noče pogovarjati?

Kultura 12. Okt 202216:13 0 komentarjev
Moderna galerija
Borut Živulovič/BOBO

Direktor Moderne galerije Aleš Vaupotič je v odzivu na intervju kulturne ministrice Aste Vrečko, ki ga je podala za STA, zavrnil, da bi šlo za slabo komunikacijo z zaposlenimi v zavodu. Zavrnil je tudi navedbo, da plačilo honorarja Niki Autor ni bilo izvršeno. Ministrica za kulturo pa je v odzivu na njegov odgovor pojasnila, da je že ob nastopu funkcije izrazila zaskrbljenost glede delovanja galerije ter da je nedopustno, da se konflikt med zaposlenimi in vodstvom v tako dolgem času ni razrešil.

“Vodstvi Moderne galerije in JAK ne uživata našega zaupanja,” se je glasil naslov intervjuja z ministrico za kulturo Asto Vrečko, ki ga je minuli konec tedna objavila Slovenska tiskovna agencija (STA). V njem je kulturna ministrica med drugim poudarila, da je resor prevzela v času, ko je bilo zaupanje vanj porušeno, komunikacija pa daleč od dialoga.

“Pod prejšnjim ministrom za kulturo je bilo narejenih res veliko napačnih, nestrokovnih potez, škodljivih za kulturo. Brez dvoma je bila ena izmed njih izbor direktorjev, ki niso bili imenovani na podlagi strokovnih kriterijev,” je pojasnila na STA na vprašanje, kako poteka dialog z vodstvom Javne agencije za knjigo (JAK). Posledično je Dimitrij Rupel, ki je doslej sedel na čelu agencije, danes podal odstopno izjavo ter v večstranskem pismu ministrici očitke zavrnil.

Je pa ministrica kot “zelo zaskrbljujoče” opisala tudi stanje v Moderni galeriji. Direktor osrednje nacionalne galerije za moderno umetnost Aleš Vaupotič se je danes v večstranskem pismu odzval na navedbe ministrice in pozdravil njene pozive k izboljšanju dialoga.”Strinjamo se, da so se težave kopičile skozi dolgo časovno obdobje, ki sega prek mandatov vodstev muzejev in vlad,” je dodal Vaupotič.

Poudaril je, da je vodstvo Moderne galerije intenzivno pristopilo k aktivnostim za izboljšanje komunikacije in sodelovanja v kolektivu ter da so kulturno ministrstvo večkrat pozvali k srečanju, a da so se vabilu odzvali le dvakrat. Dodal je, da tudi s strani zaposlenih interesa po razrešitvi nastalih težav ni ter da se s strani nekaterih posameznikov na vodstvo ter na sodelavce izvajajo nesprejemljivi pritiski. “Ti pritiski se npr. kažejo tudi v tem, da določeni sodelavci z vodstvom v zvezi z rednim delom komunicirajo celo prek odvetnikov,” je še zapisal Vaupotič.

Reševanje spora s strani ministrstva “najmanj nenavadno”

Odzval se je tudi na zaplete in obtožbe o (ne)plačevanju honorarja vizualni umetnici Niki Autor. Spomnimo, da je na začetku poletja zakrožila zgodba, da naj bi se ljubljanska galerija poskušala izogniti plačevanju honorarja umetnici in naj bi z njo prekinila stike. Autor se je zato po pomoč obrnila na Delavsko svetovalnico, ki je v javnem pozivu na ministrstvo za kulturo naslovila vprašanje, kako bodo ukrepali glede plačil zaposlenim v kulturi, ki delujejo za javne zavode. V Moderni galeriji so obtožbe že takrat zavrnili ter zapisali, da so svoje dolžnosti poravnali.

Tudi v današnjem odzivu je Vaupotič poudaril, da je Moderna galerija račun za dogovorjeno delo poravnala, in sicer v za 60 odstotkov višjem znesku od dogovorjenega. Njeni zahtevek po dodatnem znesku ji bo morala plačati zgolj v primeru pravnomočne odločitve sodišča, je še zapisal Vaupotič in izpostavil, da je “najmanj nenavadno”, da se ministrstvo za kulturo ukvarja z razrešitvijo spora s točno določeno umetnico ter s plačilom računa, o katerega utemeljenosti teče sodni spor.

To po njegovem mnenju ne more biti zgled za vodenje javnega zavoda, še manj za ureditev problema prekarnosti in eksistencialnih stisk na področju likovne ustvarjalnosti v Sloveniji. Kot je še poudaril direktor Moderne galerije, je že junija po sestanku z Vrečko pripravil predlog rešitve spora, a jasnega odgovora oziroma potrditve z ministrstva do danes ni prejel, zato je reševanje tematike enostavno zastaralo.

moderna galerija
Arsen Perič/BOBO

“Med zaposlenimi ni volje za dialog”

V nadaljevanju je Vaupotič poudaril, da je zaradi številnih nepravilnosti ob prevzemu direktorske funkcije predlagal, da se izvede revizija poslovanja, a da se na ministrstvu tudi do tega predloga še niso opredelili. “Glede na nezahtevnost takšne odločitve, ki bi morala biti samoumevna, traja (opredelitev do predloga, op. a.) odločno predolgo,” je poudaril Vaupotič in izrazil upanje, da to ni posledica konflikta interesov, ki ga ima eden izmed ministričinih najtesnejših sodelavcev.

Izpostavil je še, da so na ministrstvu “nerazumljivo dolgo” obravnavali tudi vlogo galerije za dodelitev sredstev za sanacijo strehe ter da so očitki, da so se sanacije lotili pozno, neutemeljeni.

O odprtju razstave Momental-mente: žive slike, do katere so se distancirali strokovni sodelavci galerije, saj da predstavlja nesprejemljivo prakso posredovanja vedenja, predstavljanja in interpretiranja umetnosti, pa je Vaupotič zapisal, da je odziv nekaterih strokovnih sodelavcev “preozko usmeril svoj kritični pogled”. “Najbolj zaskrbljujoče je izražanje zaskrbljenosti ministrice nad sodelovanjem vodstva s kolektivom, ki temelji zgolj na podlagi javnega pisma peščice zaposlenih,” je še poudaril Vaupotič in dodal, da nekateri med zaposlenimi več kot očitno nimajo nobene volje in pripravljenosti za notranji dialog, temveč se raje distancirajo od odločitev njenega vodstva prek medijev.

Konflikt naj bi trajal od nastopa mandata Vaupotiča

Na zapis Vaupotiča se je danes na novinarski konferenci, na kateri je sicer komentirala odstop Rupla s čela Javne agencije za knjigo, odzvala tudi Asta Vrečko. Kot je pojasnila, so že ob prihodu na ministrstvo z Vaupotičem opravili pogovore ter izrazili zaskrbljenosti glede delovanja Moderne galerije in odnosa z zaposlenimi. “Konflikt namreč traja od nastopa njegovega mandata,” je pojasnila in poudarila, da več kot očitno med zaposlenimi in vodstvom ni dialoga, kar da je po tako dolgem času popolnoma nedopustno.

Glede plačila umetnici Niki Autor so Vaupotiču, tako Vrečko, poslali tudi dopis in ga pozvali, naj se omenjene težave uredijo, a na dopis do današnjega dne naj ne bi prejeli odgovora. “Moje mnenje je, da če po vsem tem času – govorimo o letu in pol – vodstvo ne uspe s svojimi zaposlenimi vršiti konstruktivnega dialoga, če imamo lahko razstavo, o kateri strokovni sodelavci ne vedo ničesar, tu ne moremo govoriti o dobrem vodenju javnega zavoda,” je izpostavila ministrica za kulturo in poudarila, da govorimo o največji nacionalni ustanovi za moderno umetnost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!