Ministrstvo preverilo, Svetlani Makarovič lahko vrnejo Prešernovo nagrado

Kultura 24. Jan 202310:52 > 14:50 10 komentarjev
Svetlana Makarovič
Borut Živulovič/BOBO

Na ministrstvu za kulturo so za Delo potrdili, da se pogovarjajo o tem, kdaj pesnici Svetlani Makarovič izročiti Prešernovo nagrado, ki jo je leta 2000 zavrnila. Zakon o Prešernovi nagradi namreč določa, da jo lahko ustvarjalec prejme le enkrat. Ker jo je Makarovič pred leti v celoti zavrnila, ji jo lahko tokrat vendarle izročijo. Pričakovanje, da ji bodo nagrado letos podelili, je pesnica delila prejšnji teden.

Vse kaže, da bo uveljavljena pesnica Svetlana Makarovič letos vendarle prevzela Prešernovo nagrado, ki je jo zavrnila leta 2000. Na ministrstvu za kulturo so namreč za Delo potrdili, da se nagrada pesnici lahko izroči, saj jo je pred leti v celoti zavrnila.

Zakon o Prešernovi nagradi določa, da lahko ustvarjalec Prešernovo nagrado prejme le enkrat. Po preverjanju v Arhivu Republike Slovenije so predstavniki ministrstva potrdili, da Makarovič nagrade pred več kot 20 leti ni prevzela, in dodali, da nimajo zadržkov do tega, da bi ji nagrado vendarle izročili. Na vprašanje Dela, kdaj bi jo Makarovič lahko prejela, so odgovorili, da “o tem še potekajo pogovori”.

To je na Twitterju potrdila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je ob Delovem prispevku zapisala: “Na ministrstvu za kulturo smo v Arhivu Slovenije preverili in ugotovili, da umetnica Svetlana Makarovič nagrade ni prevzela, tako da se ji jo v skladu z zakonom lahko izroči.”

Spomnimo, da je Makarovič Prešernovo nagrado sprva zavrnila, saj jo je takrat prejel tudi pater Marko Ivan Rupnik, ki je bil v zadnjih mesecih obtožen spolnih zlorab redovnic iz skupnosti Loyola.

Makarovič je že leta 2000 dejala, da je Rimskokatoliška cerkev nagrado ugrabila in zlorabila, ko je bila ta podeljena Rupniku.

Svetlana Makarovič na podelitvi Prešernovih nagrad leta 2000
BOBO

Ministrica za kulturo Vrečko je Rupnika kmalu po obtožbah pozvala, naj svojo nagrado vrne. Pojasnila je, da zakon sicer ne predvideva postopka za odvzem Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada, kar pa bi bilo po njenem mnenju “treba nujno spremeniti”.

Preberite še: Asta Vrečko: Rupnik naj vrne Prešernovo nagrado

Kot smo poročali, je Makarovič prejšnji teden na vprašanje, ali naj Rupnik nagrado vrne, odgovorila, da bi bilo to spodobno in da obenem pričakuje, da ji bo nagrada letos v celoti vrnjena, kot jo je pred leti v celoti zavrnila.

Svetlana Makarovič na podelitvi Prešernovih nagrad leta 2000
BOBO

Preberite še: Svetlana Makarovič pričakuje, da ji bodo Prešernovo nagrado v celoti vrnili

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje