Na dražbi kitara “zlomljenega glasbenika, ki je definiral grobo obdobje glasbe”

Kultura 07. Maj 202307:30 0 komentarjev
Kurt Cobain
PROFIMEDIA

Konec maja bo dražbena hiša Julien's Auctions na dražbo postavila kitaro, ki jo je na odru razbil legendarni frontman skupine Nirvana Kurt Cobain. Za kitaro, ki je sicer znova sestavljena, a ni več primerna za igranje, pričakujejo okoli 80 tisoč dolarjev.

Kitara, ki jo je nekoč na odru razbil legendarni frontman skupine Nirvana Kurt Cobain, bo še ta mesec naprodaj na dražbi. Kot je povedal Kody Frederick iz dražbene hiše Julien’s Auctions, je razbira kitara znova sestavljena, vendar ni več primerna za igranje. Pričakuje, da bodo zanjo iztržili 80.000 dolarjev, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Frederick je ob polomljeni kitari dejal, da ta kaže na pevčevo jezo, ki se jo je čutilo na odru, obenem pa se je izkazovala tudi v njegovem odnosu do instrumentov. Kitara je po Frederickovem mnenju tudi alegorija “zlomljenega glasbenika, ki je definiral grobo in razburkano obdobje glasbe”, so njegove besede povzeli pri AFP.

Kitaro Fender Stratocaster so še v času slave podpisali vsi trije člani Nirvane, je zapisano na spletni strani avkcijske hiše.

Na dražbi, ki bo potekala od 19. do 21. maja v New Yorku, bo med drugim naprodaj tudi lista skladb, ki jo je Cobain lastnoročno napisal s flomastrom za koncert v Seattlu aprila 1991. Zanjo si obetajo do 6000 dolarjev.

Tedanji koncert je vključeval tudi skladbo Smells Like Teen Spirit, in sicer še pred izdajo kultnega grunge albuma Nevermind. Na dražbi bodo ponudili tudi druge predmete iz časa ustvarjanja Eddieja Van Halena, Elvisa Presleyja, Freddieja Mercuryja in Billa Wymana, še piše AFP.

Cobain, ki je v besedilih pesmi omenjal samomor, vero in droge, je umrl 5. aprila 1994, star 27 let. Nirvana, ki je nastala leta 1987, je s Cobainovo smrtjo razpadla.

Skupina je prvi album Bleach izdala leta 1989, svetovno slavo pa ji je prinesel drugi album Nevermind iz leta 1991, ki so ga prodali v več kot 15-milijonski nakladi. Pozneje so izdali še tretji studijski album z naslovom In Utero.

Ne gre pa za prvo Cobainovo razbito kitaro, ki bo na avkciji iskala novega lastnika. Novembra lani je bila tako denimo za več kot 466 tisoč evrov prodana kitara Fender Mustang iz leta 1973, s katero je frontman skupine Nirvana odigral svojo prvo ameriško turnejo. Inštrument je razbil na koncertu v Sonic Temple v Wilkinsburgu v Pensilvaniji med zadnjo pesmijo Blew.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!