Na javni agenciji za knjigo pojasnjujejo, zakaj so okrnili sredstva založnikom

Kultura 16. Apr 202415:38 0 komentarjev
Slika je simbolična (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Več založb se je po znanih rezultatih razpisa Javne agencije RS za knjigo (Jak), namenjenega sofinanciranju izdajanja knjig za naslednja štiri leta, znašlo s precej manj sredstvi, zato bodo primorani krčiti svoje programe. Na Jaku so med drugim pojasnili, da letos razpolagajo z manj sredstvi, na kar so opozorili tudi ministrstvo za kulturo.

Na Jaku so v odgovoru na vprašanje, če in zakaj je letos prišlo do znižanja razpisnih sredstev, uvodoma pojasnili, da je bilo v večletnem razpisu za izbor izvajalcev in sofinanciranje knjižnih programov za obdobje 2020-2023 v letu 2020 razpisanih skoraj 1,6 milijona evrov, v letu 2021 pa je prišlo do izjemnega povečanja sredstev, in sicer je bilo razdeljenih skoraj 2,5 milijona evrov.

V letu 2021 na drugih področjih ni bilo povišanja sredstev. Izjemno povišanje na programskem razpisu je sledilo sklepu takratnega Sveta Jaka v času v. d. direktorja Sebastjana Eržena o povišanju avtorskih honorarjev za izvirna dela s 365 evrov bruto na 500 evrov bruto ter prevajalskega z 282 na 300 evrov za avtorsko polo, so pojasnili na Jaku.

Ker so bili v izhodiščih razpisa 2020-2023 natančno določeni parametri za izračun višine subvencije, kjer so bili stroški dela založnika (20 odstotkov) in posebej stroški uredniškega dela (10 odstotkov) vezani na odstotek od višine subvencije za avtorski honorar, se je ta del občutno povišal, zlasti pri založnikih s pretežno slovenskimi avtorji, so poudarili na agenciji.

Lani znižanje sredstev za založnike

Transferna sredstva za knjižni program so se v letu 2022 še zvišala, saj je ministrstvo za kulturo zagotovilo dodatna sredstva, kar je omogočilo povišanje stroškov dela založnikov na 30 odstotkov. Na razpisu je bilo razdeljenih dobrih 2,8 milijona evrov. Lani pa je sledilo znižanje, in sicer na slabih 2,7 milijona evrov.

Na razpisu za obdobje 2024-2027 pa je bilo za letos razpisanih 2,5 milijona evrov, kar je 6,4 odstotka manj kot v letu 2023 in skoraj milijon več kot v letu 2020. “Tudi založniki so, razen enega, glede na leto 2020 prejeli precej več sredstev – kar je seveda nujno, saj so se v tem času povišali vsi stroški, zlasti stroški honorarjev, papirja, tiska, dela,” pojasnjujejo na Jaku.

Tudi v razpisu 2024-2027 so natančno določeni parametri za izračun višine subvencije, kar je transparentno in omogoča enako obravnavo vseh prijaviteljev. Takšna je bila tudi zahteva revizije računskega sodišča, so spomnili na agenciji. Zaradi tovrstnega izračuna višine subvencije z leti lahko, ne glede na točkovanje, med založbami prihaja do velikih razlik, založnik, ki eno leto prijavi pesniške zbirke, drugo leto pa prozna dela z večjim obsegom, ima lahko – ne glede na kakovosten program – občutno razliko v višini subvencije med posamičnimi leti.

Frankfurt po Frankfurtu
Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO

Letos je strokovna komisija odločala o vsebini prijav založnikov na razpisu. Rezultatov razpisa v podrobnosti še ne smejo komentirati, saj odločbe še niso pravnomočne, pojasnjujejo na Jaku, je pa strokovna komisija “v celoti pregledala vloge na razpisu, prijavljena dela posamičnih prijaviteljev, in glede na zmanjšana razpoložljiva sredstva po svoji vesti odločila. Strokovne komisije odločajo glede na vloge, ki jih imajo pred seboj, ne pa glede na rezultate preteklih razpisov”, so poudarili na Jaku.

Višina sredstev se je pri nekaterih založnikih zmanjšala, pri drugih povečala. Založniki so lahko prejeli sofinanciranje le za toliko knjig, kot so jih v povprečju izdali v zadnjih treh letih. Na višino sredstev odločilno vplivajo tudi obsegi knjig, ali gre za izvirno ali prevodno delo, ter ali gre za prozo, poezijo, slikanico ali strip.

Ker se sredstva na drugih razpisih v preteklih letih niso zaznavno poviševala ali pa so celo stagnirala, so na Jaku po prejemu odločbe z ministrstva za kulturo, kjer je bil upad celotnih transfernih sredstev v višini 275.000 evrov, najprej ukinili enega od razpisov, nato pa sredstva najprej zmanjšali na razpisu, kjer je bil v zadnjih letih edini občuten skok navzgor, so še pojasnili na Jaku.

Dodali so, da so na ministrstvo poslali tudi dopis, v katerem so opozorili na oteženo financiranje ter razvoj področja ob upadu sredstev ter hkratni inflaciji. Na to so opozorili tudi na prvi seji novega sveta agencije. Na Jaku se, kot poudarjajo, zavedajo težav. Sami se bodo še naprej trudili za ustrezno financiranje iz državnega proračuna in za iskanje dodatnih sredstev, ki bi jih lahko usmerjali v razvoj področja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!