Na prodaj izvirna naslovnica slavnega stripa o Tintinu, vredna več milijonov

Kultura 13. Jan 202318:11
tintin, dražba, herge
PROFIMEDIA

Februarja bodo na dražbi prodajali ilustracijo iz svetovno znanega stripa o Tintinu. Izvirna risba belgijskega striparja Hergéja, ki je krasila naslovnico knjige Tintin v Ameriki, bi lahko po ocenah poznavalcev presegla dva milijona evrov. Ilustracije iz stripov o Tintinu so izjemno zaželene, saj na dražbah stalno dosegajo milijonske zneske.

V Parizu bo 10. februarja na prodaj originalna risba enega najbolj znanih striparjev na svetu. Avkcijska hiša Artcurial bo na dražbo postavila risbo belgijskega striparja Hergéja iz njegovega stripa o Tintinu. S tušem in grafitom naslikana ilustracija je leta 1942 postala naslovnica knjige Tintin v Ameriki, strokovnjaki pa pričakujejo, da bo kupec zanjo plačal vsaj 2 milijona evrov, poroča britanski Guardian.

Izvirni strip o Tintinovi pustolovščini v Ameriki je izšel že leta 1932 in je na prvi strani nosil le preprosto sliko glavnega junaka in njegovega psa Švrka. Hergé je naslovnico v tretjem ponatisu leta 1937 spremenil, ilustracija, ki bo februarja naprodaj, pa je na platnice prišla leta 1942. Kot še piše Guardian, je črno-bela verzija čez štiri leta dobila še barvno različico, ki se je verjetno spomnijo tudi slovenski stripovski navdušenci.

Hergéjeve stripovske ilustracije so med zbiratelji izjemno cenjene in zaželene, kar pomeni, da na dražbah dosegajo visoke zneske. Najdražja stripovska umetnina, ki so jo kdajkoli prodali, je namreč prav Hergéjeva. Leta 2021 so risbo, ki bi morala krasiti platnico knjige o Tintinu z naslovom Sinji lotos, na dražbi prodali za rekordnih 3,2 milijona evrov. Ilustracija kasneje zaradi previsokih stroškov tiskanja ni prišla na platnice. Kot je takrat poročal Guardian, je stripar zavrnjeno ilustracijo podaril 7-letnemu sinu svojega založnika.

Milijonske zneske so dosegle tudi nekatere druge ilustracije. Leta 2012 so za nekaj več kot 1,3 milijona evrov prodali izvirno naslovnico knjige Tintin v Ameriki iz leta 1932. Mnoge je presenetila tudi kupnina za izvirne ilustracije iz stripa Odprava na Luno, ki je znašala dober milijon in pol evrov. Pred dražbo se je višina ocenjene kupnine gibala med 700 in 900 tisoč evri, še piše Guardian.

Zgodbe o časnikarju Tintinu, ki skupaj s psom Švrkom in drugimi liki potuje po svetu in pri tem doživlja številne avanture, so izjemno priljubljene. Po podatkih podjetja Tintin Imaginatio, ki ščiti in promovira Hergéjeva dela, so do leta 2019 prodali več kot 270 milijonov izvodov stripov, ki so do danes prevedeni v več kot 110 jezikov.

tintin, dražba, herge tintin, dražba, herge
Naslovnica knjige Tintin v Ameriki (Vir: PROFIMEDIA)
Stripar Georges Remi - Hergé Stripar Georges Remi - Hergé
Hergéjev portret, ki ga je naslikal Andy Warhol (Vir: PROFIMEDIA)
naslovnica, tintin naslovnica, tintin
PROFIMEDIA
naslovnica, tintin naslovnica, tintin
Hergéjeva risba z naslovnice Sinjega lotosa, ki so jo prodali za rekordne 3 milijone evrov (Vir: PROFIMEDIA)
tintin, film tintin, film
Prvi film o Tintinu iz leta 1961 (Vir: PROFIMEDIA)
tinitn tinitn
PROFIMEDIA
Stripar Georges Remi - Hergé Stripar Georges Remi - Hergé
Stripar Georges Remi - Hergé (Vir: PROFIMEDIA)

Avtor zgodb o belgijskem časnikarju se je rodil leta 1907, njegovo pravo ime pa je Georges Remi. Stripe je začel ustvarjati že kot otrok, objavljal pa jih je v časopisu belgijskih skavtov. Pod svoje stripe se je podpisoval z začetnicama R. G., od tod pa izvira tudi njegovo umetniško ime Hergé, ki je pravzaprav le francoska izgovorjava njegovih začetnic.

Po koncu šolanja je službo dobil v belgijskem časopisu Le Vingtième Siècle, kjer je pisal stripovske zgodbe o vodji skavtov Totorju in njegovih dogodivščinah. Tako vizualno kot tudi vsebinsko je bil Totor predhodnik Tintina, ki je luč sveta ugledal leta 10. januarja 1929 v otroški prilogi tega časopisa, piše na spletni strani podjetja Tintin Imaginatio. Že leto kasneje je izšla prva zgodba, z naslovom Tintin v Sovjetski zvezi.

Od takrat pa do leta 1986 je pod okriljem različnih založnih hiš izšlo 24 stripov v knjižni izdaji, pustolovščine mladega novinarja in njegovega štirinožnega spremljevalca pa so zaživele tudi na filmskih platnih. Hergé je umrl leta 1983, zadnji strip o Tintinu pa je bil izdan tri leta kasneje. Šlo je za nedokončano zgodbo iz Hergéjevih skic, s katerimi so se založniki želeli pokloniti striparjevi ustvarjalnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.