Nobelova nagrada za literaturo v roke pisatelja Abdulrazaka Gurnaha

Kultura 07. Okt. 202113:34 > 14:25
Delite:
Nobelova nagrada za literaturo: Abdulrazak Gurnah
Foto: Profimedia

Dobitnik Nobelove nagrade za literaturo je v Zanzibarju rojeni pisatelj Abdulrazak Gurnah. Švedska akademija mu jo je podelila "za njegovo brezkompromisno in sočutno obravnavo posledic kolonializma in usode beguncev v prepadu med kulturami in celinami".

Lani je Nobelovo nagrado za literaturo dobila ameriška pesnica Louise Glück, saj se je, kot kaže, Švedska akademija po ameriškem kantavtorju Bobu Dylanu (2016) in avstrijskem pisatelju Petru Handkeju (2019) odločila za “varnejšo izbiro”.

Letos pa je prejemnik prestižne nagrade Abdulrazak Gurnah, rojen v Zanzibarju. V Anglijo je prispel konec 60. let prejšnjega stoletja. Gurnah je avtor 10 romanov in več kratkih zgodb. Bil je profesor angleščine in postkolonialne književnosti na Univerzi v Kentu, a zdaj je že upokojen.

Njegov četrti roman Paradise (1994), s katerim je dosegel preboj na literarno sceno, je nastal po raziskovalnem potovanju v vzhodno Afriko okoli leta 1990. Prinaša zgodbo o odraščanju in žalostno ljubezensko zgodbo, v kateri trčijo različni svetovi in prepričanja, piše na uradni spletni strani Nobelove nagrade.

Gurnah v svojih delih obravnava begunsko izkušnjo, pri čemer se osredotoča na identiteto in samopodobo. Liki se znajdejo v vrzeli med kulturami in celinami, med življenjem prej in potem; to je negotovo stanje, ki ga ni mogoče razrešiti.

Pisateljeva predanosti resnici in njegov odpor do poenostavljanja sta osupljiva. Njegovi romani se odmikajo od stereotipnih opisov in bralcem odpirajo pogled na kulturno raznoliko vzhodno Afriko, so še zapisali pri Švedski akademiji.

Nagrada je vredna 10 milijonov švedskih kron oziroma okoli milijon evrov. Že skoraj desetletje je šla v roke avtorjem z Zahoda. Zadnji Nobelovec, ki ni bil Evropejec niti Američan, je bil leta 2012 Kitajec Mo Yan.

Nobelovo nagrado za kemijo sta dobila Nemec Benjamin List in britansko-ameriški znanstvenik David MacMillan za razvoj asimetrične organokatalize. Nobelovo nagrado za fiziko pa so prejeli trije znanstveniki za njihov prispevek k vzpostavljanju podnebnih modelov in razumevanju kompleksnih fizičnih sistemov.

Komentari

Vaš komentar