Nobelova nagrada za kemijo nemškemu in britansko-ameriškemu znanstveniku

Svet 06. Okt 202112:02 > 15:25 0 komentarjev
Benjamin List in David MacMillan
Claudio Bresciani/REUTERS

Nobelovo nagrado za kemijo sta dobila Nemec Benjamin List in britansko-ameriški znanstvenik David MacMillan za razvoj asimetrične organokatalize.

Gre za zelo natančno novo orodje oziroma metodo pospeševanja kemičnih reakcij, ki je imelo velik vpliv na farmacevtske raziskave in razvoj novih zdravil ter je obenem naredila kemijo bolj okolju prijazno, je odbor za Nobelove nagrade utemeljil svojo letošnjo odločitev.

Organokataliza se je v zadnjih dveh desetletjih razvijala z osupljivo hitrostjo. “S pomočjo teh reakcij lahko znanstveniki danes veliko učinkoviteje razvijajo vse mogoče, od novih zdravil do na primer molekul, ki lovijo svetlobo v solarnih celicah. Na ta način organokatalizatorji prinašajo največje koristi človeštvu,” so še sporočili v Stockholmu.

Dolgo mislili, da sta le dva tipa katalizatorjev

“Številna raziskovalna področja in industrijske panoge so odvisni od sposobnosti kemikov, da gradijo molekule, ki lahko tvorijo elastične in vzdržljive materiale, hranijo energijo v baterijah ali zavirajo napredovanje bolezni. To delo zahteva katalizatorje, ki so snovi, ki nadzorujejo in pospešujejo kemične reakcije, ne da bi pri tem postale del končnega produkta,” so dodali.

“Katalizatorji so tako temeljno orodje za kemike, a raziskovalci so dolgo verjeli, da sta načeloma na voljo le dva tipa katalizatorjev: kovine in encimi. Benjamin List in David MacMillan sta prejela Nobelovo nagrado za kemijo 2021 zato, ker sta leta 2000, neodvisno drug od drugega, razvila še tretji tip katalize. Imenuje se asimetrična organokataliza in temelji na majhnih organskih molekulah,” je med drugim zapisal odbor.

Kot je poudaril Johan Aqvist, ki predseduje Nobelovemu odboru za kemijo, je ta koncept “preprost in obenem genialen”, zato se številni dandanes sprašujejo, kako to, da se ga nihče ni že prej spomnil. Organski katalizatorji so stabilni, okolju prijazni in poceni, zato se organokataliza razvija z osupljivo hitrostjo.

Nagrajenca Nemec Benjamin List – rojen leta 1968 v Frankfurtu, danes zaposlen na nemškem Inštitutu Max Planck – ter David MacMillan – rojen prav tako leta 1968, a v škotskem mestu Bellshill, ki zdaj dela na ameriški univerzi Princeton – ostajata vodilna na tem področju.

 David MacMillan
Denise Applewhite/REUTERS

Cerkovnik: Asimetrična organokataliza pomembna za proizvodnjo zdravil
Profesor na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Janez Cerkovnik je ocenil, da je letošnja Nobelova nagrada za kemijo zagotovo upravičena. Asimetrična organokataliza je namreč močno pripomogla k razvoju v farmaciji, uporablja pa se jo med drugim tudi za sončne celice, je pojasnil. “Ta kataliza se največ uporablja v farmaciji, ne samo za raziskave, ampak tudi v farmacevtski industriji,” je povedal profesor organske kemije Cerkovnik.

“To je pomembno tudi pri zdravilih, ker pri zdravilnih učinkovinah je velikokrat tako, da je pri teh zrcalnih slikah ena slika molekule zdravilna učinkovina, njena zrcalna slika pa ni učinkovita, v nekaterih primerih je lahko celo škodljiva za telo ali ubije,” je opozoril.

Pri tehnologiji gre namreč za sinteze izomernih učinkovin, ki so pravzaprav zdravilne učinkovine. Gre torej za molekule, ki so potem zdravila in se uporabljajo za zdravljenje. Kot je pojasnil Cerkovnik, se lahko molekula pri gradnji oz. sintezi v določenem trenutku sestavi na dva različna načina. Ti dve molekuli pa sta si potem zrcalni sliki, kar je v naravi pri organskih molekulah zelo pogost pojav. To pomeni, da sta na prvi pogled skoraj enaki, ampak se ju ne more prekriti. “To sta kot leva in desna roka,” nakaže profesor.

Dve nagradi letos že podelili

Nobelovo nagrado za medicino sta dobila ameriški fiziolog David Julius in armensko-ameriški molekularni biolog Ardem Patapoutian, nobelovo nagrado na področju fizike pa so dobili Japonec Sjukuri Manabe, Nemec Klaus Hasselmann in Italijan Giorgio Parisi.

Nobelove nagrade bodo tradicionalno podelili 10. decembra, na obletnico smrti ustanovitelja denarnega sklada Alfreda Nobela. Nagrajenci znanstvenih kategorij ter književnosti bodo predvidoma zaradi pandemije covida-19 nagrade tudi letos prejeli v svojih domovinah namesto v švedski prestolnici Stockholm. Nobelovo nagrado za mir običajno podelijo v norveški prestolnici Oslo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!