Za tri leta 2,8 milijona evrov: NSi meni, da je selitev Drame predraga

Kultura 07. Maj 202414:42 > 15:14 3 komentarji
SNG Drama Ljubljana
Foto :Žiga Živulovič jr./Bobo

Poslanska skupina NSi zahteva sklic nujne seje komisije državnega zbora, saj meni, da je selitev Drame iz središča mesta na Litostrojsko cesto med prenovo predraga.

Poslanska skupina NSi meni, da je selitev ljubljanske Drame v času obnove predraga, zato je danes zahtevala sklic nujne seje komisije državnega zbora za nadzor javnih financ.

Kot je na novinarski konferenci povedal poslanec Jernej Vrtovec, jih v NSi skrbi, da se bo iz davkoplačevalskega denarja za najem prostorov plačalo več, kot so ti vredni. Kot je uvodoma poudaril Vrtovec, v NSi podpirajo prenovo Drame, so pa proti neracionalnemu trošenju javnega denarja, ki ga po njihovi oceni predstavlja napovedani projekt selitve gledališča v času prenove v prostore na Litostrojski cesti 56.

Po njegovih besedah bo ljubljanska Drama s pogodbo, sklenjeno za obdobje od 1. junija letos do 31. avgusta 2027, za mesečno najemnino odštela 71.000 evrov bruto oziroma 16,78 evra bruto na kvadratni meter. Skupni strošek najemnin bo tako znašal 2,8 milijona evrov, kar je, kot je opozoril, več, kot je po oceni Geodetske uprave RS (Gurs) tamkajšnja stavba vredna. Ta naj bi bila namreč po Gursu ocenjena na približno 2,5 milijona evrov.

Drama obenem še čaka na gradbeno dovoljenje za prenovo

Obenem je Vrtovec spomnil, da ljubljanska Drama še čaka na gradbeno dovoljenje, kar pomeni, da bi najem prostorov na Litostrojski lahko trajal še dlje. To po njegovih besedah pomeni, da bi zasebna Družba Alterna Intertade, lastnica prostorov in podjetja L56, zelo dobro zaslužila. V predvidenem obdobju najema, pred katerim naj bi sicer sama investirala v adaptacijo, ocenjeno na 1,4 milijona evrov, bi zaslužila enak znesek, torej, 1,4 milijona evrov, zaradi verjetne zamude pri prenovi pa imela dobiček tudi pozneje, predvideva Vrtovec.

Drama po prenovi (Foto: SNG Drama)

Ljubljanska Drama je nadomestne prostore iskala od jeseni leta 2022, ko je bila sprejeta odločitev vlade, da prenovo gledališča uvrsti med vladne projekte v okviru rebalansa proračuna za leto 2023. V Drami so navedli, da naj ne bi bil primeren noben javni gledališki ali kulturni zavod kot nekajletni gostitelj vseh služb in programov SNG Drama Ljubljana, pri čemer so bile upoštevane in raziskane vse v Ljubljani razpoložljive in za nadomestni prizorišči Velikega odra in Male Drame potencialno primerne lokacije.

Po začetni zamisli, da bi program Male Drame v času prenove potekal v Dvorani Duše Počkaj v Cankarjevem domu, so se preusmerili v iskanje nadomestnega prostora za izvajanje programa Velikega odra.

Ob preverjanju te možnosti daljšega gostovanja v štirih javnih zavodih, ki upravljajo javno kulturno infrastrukturo (Cankarjev dom – Linhartova dvorana, SNG Opera in balet Ljubljana, Center kulture Španski borci in Kulturni dom Šentvid), se je po navedbah gledališča izkazalo, da navedene ustanove nimajo zadostnih prostorskih in terminskih možnosti, je povzel Vrtovec.

Po njegovih besedah postopek izbire odpira številna vprašanja. Kot meni, bi moralo ministrstvo za kulturo imenovati posebno strokovno komisijo za vodenje postopka. Izdelati bi morali projektno nalogo z jasnimi merili in kriteriji. Obenem bi morali pozvati vse javne institucije za predložitev ponudb. Strokovna komisija pa bi nato morala pregledati in oceniti ponudbe. Po preučitvi bi morala komisija izdati sklep o izboru, čemur bi sledil podpis pogodbe.

Zaradi vsega navedenega v poslanski skupini NSi komisiji DZ za nadzor javnih financ predlagajo, da pozove ministrstvo za kulturo in SNG Drama, da ji posreduje celotno dokumentacijo v zvezi s postopkom izbire nadomestne lokacije za selitev SNG Drama na Litostrojsko cesto 56.

Ministrica za kulturo: Mi smo te stvari večkrat pojasnili

Ministrica Asta Vrečko je v izjavi za medije ob robu predstavitve kandidatne liste Levice za evropske volitve povedala, da “NSi zelo rada sklicuje različne odbore”, tokratni sklic nujne seje pa razume kot diskreditacijo njene osebe in stranke Levica. “Mi smo te stvari že večkrat pojasnili, pojasnila jih je tudi ljubljanska Drama, ki vodi celoten postopek,” je poudarila in zagotovila, da je bilo vse narejeno v skladu z zakoni. Spomnila je, da Drama to obnovo čaka že 30 let, javni zavod, ki ima skoraj 140 zaposlenih, pa se, kot je pojasnila, vmes mora nekam preseliti. Spomnila je še, da je bila “NSi del prejšnje vlade in je imela tudi že prej vse možnosti, da bi kaj takšnega naredili sami, a se za to niso odločili”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje