Po dveh letih se vrača prestižni dunajski operni ples

Kultura 12. Jan 202306:40 0 komentarjev
dunajski operni ples
Profimedia

Dvoletnega premora zaradi pandemije covida-19 je konec. Na Dunaju se bodo v začetku februarja plesni pari znova zavrteli v taktih valčka. Dunajski operni ples, ki se ga vsako leto udeležijo tudi številni slavni, bo letos nosil dobrodelno noto.

Po dveh letih prisilnega premora zaradi pandemije covida-19 bo Dunaj 16. februarja ponovno priča najznamenitejšemu avstrijskemu družabnemu dogodku v taktih valčka – opernemu plesu, ki bo letos po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA potekal kar z nekaj novostmi, med njimi je solidarnostni prispevek za ljudi v stiski.

Preberite še: Dunajski filharmoniki: izjemna kulturna dediščina s temačno preteklostjo

Vstopnice za operni ples bodo letos tako stale 350 namesto 315 evrov. Teh dodatnih 35 evrov bodo namenili pobudi Avstrija pomaga Avstriji. Tej bodo namenili tudi desetodstotni “solidarnostni dodatek”, ki bo spremljevalec vseh gostinskih storitev na plesu. Z zbiranjem denarnih sredstev za omenjeno pobudo bo v svojih programih pomagala tudi avstrijska nacionalna radiotelevizija ORF.

Ples v Dunajski operni hiši bo letos prvič potekal pod vodstvom v Srbiji rojenega avstrijskega glasbenega menedžerja, sedanjega direktorja Dunajske opere Bogdana Roščića, ki želi dati 65. opernemu plesu svoj pečat.

Letošnji operni ples bo poleg tega pripravil poseben odbor, ki ga bodo sestavljali posamezniki, ki na različnih ravneh že sodeluje pri organizaciji plesa. Med člani odbora so podjetnica Nadja Swarovski, direktorica restavracije Steirereck Birgit Reitbauer ter v Iranu rojena mednarodna načrtovalka dogodkov Maryam Yeganehfarm, ki je odraščala na Dunaju.

Letošnji operni ples bo sicer posvečen stoletnici dunajske plesne glasbe in operete. K sodelovanju so privabili finsko pevko Camillo Nylund in avstrijskega tenorista Andreasa Schagerja. “V veselje mi je bilo to pripraviti,” je na nedavni novinarski konferenci povedal Roščić.

144 debitantskih parov pa se bo letos uvodoma zavrtelo ob spremljali Poloneze v A-duru, op. 40 št. 1 Frederica Chopina.

Na Dunaju plesala številna znana imena

O Richardu Lugnerju, ki sodi med enega najbolj znanih obiskovalcev dunajskega opernega plesa, pa je Roščić povedal, da ni le pomemben finančni podpornik opere, temveč je očitno postal tudi prijatelj klasične glasbe. “Pogosto ga vidim v hiši,” je dodal.

Lugner je veliko medijske pozornosti deležen zaradi svoje vsakoletne spremljevalke na plesu. Kot je po poročanju avstrijskih medijev že sporočil, je ta že izbrana, njeno ime pa naj bi javnosti sporočil konec meseca. Zaenkrat je znano, da naj bi ponovno bila hollywoodska igralka in naj bi na Dunaj prišla s svojim fantom ter znala govoriti nemško.

Zadnja Lugnerjeva spremljevalka na plesu je bila leta 2020 Ornella Muti (66), sicer pa so v preteklosti 90-letnemu avstrijskemu podjetniku družbo na dunajskem opernem plesu delale med drugim Joan Collins, Goldie Hawn, Melanie Griffith, Andie MacDowell, Farrah Fawcett, Pamela Anderson, Paris Hilton in Kim Kardashian.

Pamela Anderson, dunajski operni ples Pamela Anderson, dunajski operni ples
Profimedia
Paris Hilton, dunajski operni ples Paris Hilton, dunajski operni ples
Profimedia
Kim Kardashian, dunajski operni ples Kim Kardashian, dunajski operni ples
Profimedia
dunajski operni ples dunajski operni ples
Profimedia
dunajski operni ples dunajski operni ples
Profimedia

Operni ples v Dunajsko opero vsako leto privabi okoli 5000 obiskovalcev, prek televizijskih sprejemnikov pa ga spremlja več milijonov gledalcev po vsem svetu.

Dunajski operni ples je sicer vrhunec sezone dunajskih plesov, za katere se uradno sezona začne že novembra preteklo leto. Večina plesov sicer poteka v prvih dveh mesecih novega leta. Avstrijska prestolnica vsako sezono gosti več kot 450 plesov.

Med najbolj priljubljena prizorišča dunajskih plesov sodi tudi palača Hofburg, ki med drugim gosti številne tematske plese ter tudi nekaterih izobraževalnih ustanov. Plese organizirajo tudi v dunajski mestni hiši, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!