Po odstopu direktorja Narodnega muzeja vršilka dolžnosti danes prevzela naloge

Kultura 01. Jul 202212:37 > 19:32 0 komentarjev
Pavel Car
Žiga Živulović jr./BOBO

Naloge vršilke dolžnosti direktorja Narodnega muzeja Slovenije je danes prevzela Mateja Kos Zabel, kustosinja na oddelku za zgodovino in uporabno umetnost ter vodja organizacijske enote za programske storitve Narodnega muzeja Slovenije, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Ministrstvo je Matejo Kos Zabel imenovalo za vršilko dolžnosti do imenovanja novega direktorja po izvedenem javnem razpisu, vendar za največ eno leto. Muzejska svetnica Kos Zabel je doktorirala s področij umetnostne zgodovine in muzeologije. V Narodnem muzeju Slovenije je zaposlena od leta 1985. Njeno primarno področje dela je uporabna umetnost, še posebej v zadnjih letih pa se ukvarja tudi z muzeologijo, zlasti z vlogo in pomenom nacionalnih muzejev v kontekstu sodobnega muzejstva. Od leta 2009 predava na oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Mariboru.

Kot so zapisali na ministrstvu za kulturo, poznavanje področja dela muzeja in vodstvene izkušnje izkazuje z rezultati dolgoletnega delovanja v Narodnem muzeju Slovenije, v okviru katerega sodeluje s številnimi domačimi in tujimi muzeji. Vodila je partnerski skupini dveh evropskih projektov, veliko muzejskih projektov in raziskovalni program. Kot soavtorici razstave Preteklost pod mikroskopom ji je Slovensko muzejsko društvo podelilo Valvasorjevo nagrado za enkraten dosežek.

Prejšnji direktor Narodnega muzeja Slovenije Pavel Car je odstopil po tem, ko so v muzeju tik pred zdajci odpovedali razstavo Popotovanja z deli iz zbirke družine Boljkovac. Spomnimo, da so razstavo odpovedali po objavi našega članka Sporna razstava. “Gre za ponaredke in škandal”. Kot je dejal v izjavi za javnost, je odstopil zaradi objektivne odgovornosti. Dodal je, da je bil glede omenjene razstave, ki naj bi obsegala dela največjih svetovnih slikarjev, naiven, saj je zaupal napačni osebi.

Žiga Živulović,/BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!