Po pretresu v vodilni dražbeni hiši dober začetek pomladne razprodaje umetnin

Kultura 16. Maj 202410:12 0 komentarjev
Kopice pri Governyju Clauda Moneta
Kopice pri Governyju Clauda Moneta (Foto: PROFIMEDIA)

Sliko Kopice pri Givernyju Clauda Moneta so v sredo na dražbi v New Yorku prodali za skoraj 35 milijonov dolarjev, so sporočili iz dražbene hiše Sotheby's. Visoki znesek po njihovih ocenah predstavlja dober začetek spomladanske razprodaje umetnin v New Yorku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tako pri Sotheby’s kot pri konkurenčni dražbeni hiši Christie’s so spomladansko dražbeno sezono začeli v ponedeljek. Čeprav se je svetovni umetniški trg lani umiril, je prodaja umetnin v Londonu in Parizu vzbudila optimizem za letošnje leto.

Slika Kopice pri Governyju (Meules a Giverny), ki jo je francoski impresionist Claud Monet naslikal leta 1893, je na dražbi dosegla 34,8 milijona dolarjev (dobrih 32 milijonov evrov).

Britansko-mehiška umetnica Leonora Carrington je na dražbi podrla svoj rekord, saj so njeno delo Les Distractions de Dagobert prodali za 28,5 milijona dolarjev. S tem se je uvrstila med prvih pet najvrednejših umetnic na dražbi, so sporočili iz Sotheby’s. Obenem se je uvrstila med štiri najvišje ocenjene nadrealistične umetnice, pri čemer je “prehitela” Maxa Ernsta in Salvadorja Dalija.

Les Distractions de Dagobert umetnice Leonor Carrington
Les Distractions de Dagobert umetnice Leonor Carrington (Foto: PROFIMEDIA)

Pri Christie’s so medtem prodali za približno 115 milijonov dolarjev (dobrih 105 milijonov evrov) sodobne umetnosti, vključno s sliko Jean-Michela Basquiata, ki je dosegla 32 milijonov dolarjev. Na dražbi avkcijske hiše Phillips pa so Basquiatovo delo Untitled (ELMAR) prodali za 46,5 milijona dolarjev.

Lani, sredi vojne v Ukrajini in njenih posledic, ki so povzročile padec ruskih kupcev, je prodaja umetniških dražb po vsem svetu padla na 14,9 milijarde dolarjev (13,7 milijarde evrov), medtem ko je leto pred tem znašala 16 milijard dolarjev (14,71 milijarde evrov), še poroča AFP.

Na začetku tedna pa je ljubitelje umetnosti pretresla tudi vest, da je bila vodilna dražbena hiša na svetu tarča kibernetskega napada. Hekerji so onemogočili dostop do spletne strani Christie’s, avkcijska hiša pa do danes ni vzpostavila nadzora nad njihovim uradnim spletnim mestom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!