Poskus atentata na Fica politično motiviran, napadalec pa je ravnal sam

Svet 16. Maj 202406:49 > 17:01 10 komentarjev
Robert Fico
Foto: Radovan Stoklasa/REUTERS

Po sredinem poskusu atentata in večurni operaciji je slovaški premier Robert Fico zunaj smrtne nevarnosti in pri zavesti. Napadalec, 71-letni pisatelj in nekdanji uslužbenec zasebne varnostne službe, je obtožen poskusa naklepnega umora, zaradi česar mu grozi celo dosmrtna zaporna kazen. Strelec naj bi policiji povedal, da je napad načrtoval že nekaj dni, Fica pa je želel le poškodovati. Deloval je sam, motiv pa naj bi bilo nezadovoljstvo zaradi političnih razmer v državi.

Slovaški premier Robert Fico, ki je bil v sredinem poskusu atentata hudo ranjen, je po večurni operaciji znova pri zavesti, so poročali lokalni mediji. Podpredsednik slovaške vlade in obrambni minister Robert Kalinak je zgodaj popoldne dejal, da je Fičevo zdravstveno stanje še naprej stabilno, a da premier še ni zunaj nevarnosti. Kot je dejal, se zdravniki trudijo, da bi zdravstveno stanje še izboljšali, vendar so poškodbe ob štirih strelnih ranah obsežne.

Direktorica bolnišnice Miriam Lapunikova je za slovaški Dennik N povedala, da je Fico utrpel več poškodb in da je bil v operacijski dvorani pet ur, kjer sta ga operirali dve kirurški ekipi. Časnik Pravda poroča, da so zdravniki zaustavili krvavitve v trebuhu, vendar ga čaka še ena operacija. Pri tem bi lahko tveganje predstavljala zdravila za redčenje krvi, ki jih jemlje slovaški premier.

Novoizvoljeni slovaški predsednik Peter Pellegrini je danes obiskal Fica in govoril z njim. “Samo nekaj minut so mi pustili govoriti z njim, saj potrebuje v trenutnem stanju mir in počitek brez zunanjih motenj,” je povedal.

Znova je ponovil svoj poziv javnosti, naj neha širiti sovraštvo, in poudaril, da je pomembno začeti graditi mostove v zelo razdeljeni Slovaški.

Spomnimo, da je napadalec po seji vlade zunaj Bratislave večkrat ustrelil slovaškega premierja, ki so ga nato s helikopterjem odpeljali v bolnišnico. V njegovi stranki so v sredo potrdili, da so ga ustrelili v predel trebuha. Operacija je trajala več ur, premierjevo stanje pa so ljudje iz njegovega kroga opisovali kot izjemno resno.

Strelec trdi, da premierja ni želel ubiti

Policija je napadalca pridržala takoj po napadu. Slovaški mediji so poročali, da je na premierja streljal 71-letni J. C., pisatelj in nekdanji uslužbenec zasebne varnostne službe iz kraja Levice. Minister Kalinak je ob tem za slovaške medije povedal, da je bil napadalec pred dvorano prisoten že ob prejšnji seji vlade.

Slovaška televizija Markiza poroča, da je strelec pridržan v zaporu v Nitri. Obtožen naj bi bil poskusa naklepnega umora varovane osebe iz maščevanja, za kar mu grozi od 25 let zapora ali celo dosmrtna zaporna kazen. Strelec naj bi po poročanju Markize policiji povedal, da je orožje z dovoljenjem posedoval že 30 let, napad pa je načrtoval že nekaj dni. Fica po lastnih besedah ni nameraval ubiti, ampak le raniti.

Notranji minister Matuš Šutaj Eštok je po poročanju slovaških medijev poudaril, da osumljenec ni član nobene radikalizirane politične skupine, ne desne ne leve. Po sredini večerni novinarski konferenci je znova potrdil, da je šlo za politično motivirani napad. 71-letnik namreč ni bil zadovoljen s političnimi razmerami v državi, še posebej po predsedniških volitvah, ki so se odvile aprila letos. Napad je izvedel sam.

Po atentatu je slovaški vrh poostril varovanje nekaterih javnih prostorov, sestala pa sta se tudi svet za državno varnost in vlada. Seje parlamenta so do 21. maja odpovedane. Pred kamere sta stopila tudi predsednica v odhajanju Zuzana Čaputova in novoizvoljeni Pellegrini, ki sta napovedala sestanek z voditelji parlamentarnih strank. Pozvala sta k umiritvi razmer, Čaputova pa je poskus atentata označila za napad na demokracijo. Pellegrini je ob tem politične stranke pozval, naj prekinejo ali pa vsaj omilijo kampanjo pred evropskimi volitvami.

Zuzana Čaputova in Peter Pellegrini
Foto: PROFIMEDIA

V napetem političnem ozračju je policija pozvala medije, naj onemogočijo komentiranje pod članki, povezanimi s streljanjem na premierja, javnost pa, da se vzdrži grozilnih in sovražnih komentarjev. Delno krivdo za napad je notranji minister Matuš Šutaj Eštok v sredo pripisal novinarjem, ki jih je obtožil širjenja sovraštva. Podobno kritičen je bil tudi do tega, kar je opisal kot sovražni govor na družbenih omrežjih.

Kmalu po objavi novice v sredo popoldne so začeli prihajati izrazi šoka in podpore voditeljev po vsem svetu. Odzval se je tudi slovenski premier Robert Golob, ki je na vladnem profilu na omrežju X zapisal, da je nad dogajanjem na Slovaškem pretresen, in Ficu zaželel hitro okrevanje. Podpredsednik vlade Matej Arčon je danes v luči dogajanja na Slovaškem zatrdil, da je Slovenija varna država in varna družba. Nosilce javnih funkcij je na novinarski konferenci po seji vlade pozval, naj bodo na družbenih omrežjih zmerni in se izogibajo sovražnemu govoru.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje