Potem ko je nasprotoval mini seriji, bo Jančarjev roman predvajan na radiu

Kultura 03. Jan 202312:09 0 komentarjev
Drago Jančar
PROFIMEDIA

Večkrat nagrajeni roman Draga Jančarja To noč sem jo videl bodo na 3. programu Radia Slovenija že naslednji teden predvajali kot zvočno knjigo. Roman je v preteklosti dobil že gledališko uprizoritev, je pa avtor leta 2021 zavrnil njegovo predelavo v avdiovizualno mini serijo.

Priljubljeni roman Draga Jančarja To noč sem jo videl boste kmalu lahko tudi poslušali. V produkciji Uredništva igranega programa 3. programa Radia Slovenija – programa Ars ter Založbe kaset in plošč (ZKP) RTV Slovenija je namreč nastala zvočna knjiga, ki jo bodo na programu Ars predvajali od ponedeljka, 9. januarja, v terminih oddaje Odprta knjiga.

“Slušna inačica romana o nekaj letih življenja in skrivnostnem izginotju Veronike Zarnik, mlade ženske iz ljubljanske meščanske družbe, ki jo je vase potegnil vrtinec nemirne zgodovine, ostaja zvesta strukturi, pripovedi in jeziku njegove prve tiskane izdaje,” so na RTV Slovenija zapisali v napovedi.

Oddaja bo na sporedu ob 19. uri, posamezni deli pa bodo na zahtevo na voljo še tri dni po predvajanju v radijskem etru, so napovedali na RTV Slovenija. Skupno je nastalo 24 delov zvočne knjige, vsak izmed njih pa je v povprečju dolg 20 minut. To pomeni, da je nastalo približno 480 minut oziroma 8 ur slušnega gradiva.

Zvočno knjigo je režiral režiser Klemen Markovčič, bere jo dramski igralec Branko Jordan. Pri izvedbi so sodelovali še tonska mojstra Urban Gruden in Smiljan Greif, fonetičarka Suzana Köstner in glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina.

V gledališču, ne pa na televiziji

Roman, ki je leta 2011 izšel pri založbi Modrijan, je Jančarju prinesel tretjega kresnika ter kresnika desetletja. Od izdaje velja za enega najbolj branih romanov zadnjih let na Slovenskem, ki je doživel več kot deset natisov, obenem pa je bil preveden v dvajset jezikov.

Roman je pred omenjeno zvočno uprizoritvijo dobil že gledališko, leta 2021 pa je ministrstvo za kulturo na njegovi podlagi želelo producirati tudi avdiovizualno mini serijo. Potem ko je objavilo razpis za njeno sofinanciranje, pa mu je Jančar nasprotoval in so ga na njegovo prošnjo umaknili. Na ministrstvu, ki ga je v takratni vladi Janeza Janše vodil Vasko Simoniti, so zapisali, da avtorjevo odločitev spoštujejo in obžalujejo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!