Pod sliko Akt s klobukom odkrili tri neznane Modiglianijeve skice

Kultura 16. Jul 202218:18 0 komentarjev
Portret Maude Abrantes (Foto: PROFIMEDIA)

Kustosi v izraelskem muzeju Hecht so odkrili tri prej neznane skice slavnega umetnika 20. stoletja Amedea Modiglianija, ki se skrivajo pod površino ene od njegovih slik. Neznane Modiglianijeve skice so našli na sliki Akt s klobukom, poroča britanski The Guardian.

Za nedokončana dela v Italiji rojenega umetnika Amedea Modiglianija, ki je delal v Parizu pred svojo smrtjo leta 1920, je javnost izvedela, ko so opravili rentgen platna Akt s klobukom kot del forenzične študije njegovega dela za razstavo v Philadelphii v ZDA.

Umetnostna zgodovinarka v izraelskem muzeju arheologije in zgodovine Hecht Inna Berkowits je povedala, da gre za “prav neverjetno odkritje”.

Akt s klobukom iz leta 1908 je sicer nenavadna slika že sama po sebi. Na obeh straneh platna sta portreta, ki sta naslikana v nasprotnih smereh. Obiskovalce, ki vstopajo v galerijo muzeja Hecht, sreča obrnjen goli portret. Podoba Maud Abrantes, umetnikove prijateljice, pa je na drugi strani obrnjena z desno stranjo navzgor.

Eden od kustosov v omenjenem muzeju je že leta 2010 opazil oči tretje figure, ki so kukale izpod ovratnika Maud Abrantes. Toda šele letos je skrita podoba prišla v središče zanimanja. “Ko smo se odločili za rentgensko slikanje, smo le želeli izvedeti nekaj več o skriti figuri pod Maud Abrantes,” je pojasnila Inna Berkowits. Poleg skrite ženske s klobukom so nato na nasprotni strani našli še dva portreta, ki sta bila s prostim očesom popolnoma nevidna: enega moškega in drugega ženske z lasmi, spetimi v figo.

Portret Maude Abrantes (Foto: PROFIMEDIA)

Afera s ponaredki več kot leto v kazenskem postopku

Akt s klobukom izvira iz začetka Modiglianijeve kariere, kmalu po tem, ko se je iz Italije preselil v Pariz, ko je težko našel kupce za svojo umetnost. Sliko je leta 1983 kupil ustanovitelj muzeja Hecht. Z rentgensko tehnologijo so že leta 2018 odkrili prej neznan Modiglianijev portret pod eno od njegovih slik v londonski galeriji Tate.

Modigliani velja za enega največjih modernističnih umetnikov 20. stoletja. Živel je kratko, burno, boemsko življenje v Franciji, kjer so njegove slike aktov veljale za kontroverzne. Za njegovo delo so značilni vitki, podolgovati vratovi in obrazi, značilen slog, na katerega je vplivala afriška in kikladska grška umetnost, ki je začela prihajati v Francijo v poznem 19. in zgodnjem 20. stoletju. Judovski umetnik je umrl v starosti 35 let v veliki revščini.

Amedeo Modigliani, Ležeči akt/WIKIPEDIJA

Ena od njegovih slik, Ležeči akt, je bila leta 2015 na dražbi prodana za več kot 170 milijonov ameriških dolarjev in s tem postala ena najdražjih prodanih slik. Neko drugo slikarjevo sliko so leta 2018 na dražbi prodali za 157 milijonov dolarjev.

Veliko povpraševanje po pristnih Modiglianijevih delih je hkrati ustvarilo cvetoč trg njegovih ponaredkov. Zadnjič, ko je bila Modiglianijeva razstava leta 2017 v genovski Palazzo Ducale, so jo predčasno zaprli, ko so strokovnjaki trdili, da je veliko razstavljenih del ponaredkov. Kazenski postopek traja že več kot leto dni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!