Popoldne svečano odprtje Frankfurtskega knjižnega sejma in slovenskega paviljona

Kultura 17. Okt 202306:43 0 komentarjev
Frankfurtski knjižni sejem
Foto: PROFIMEDIA

Popoldne bodo odprli 75. Frankfurtski knjižni sejem, na katerem se Slovenija predstavlja kot častna gostja. Na odprtju bosta nastopila filozof Slavoj Žižek ter pesnica Miljana Cunta, udeležili pa se ga bodo tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in nekateri ministri. Slovenija je v svojem programu dala poudarek poeziji in filozofiji ter poglobljenemu branju v dobi zaslonov.

Letošnji jubilejni 75. Frankfurtski knjižni sejem, na katerem bo Slovenija častna gostja, bo danes popoldne slovesno odprla slovenska predsednica Nataša Pirc Musar. Sledilo bo tudi uradno odprtje slovenskega paviljona, ki svoja vrata sicer odpira v sredo. Knjižni sejem bo do petka popoldne namenjen izključno strokovni javnosti, nato vsem ljubiteljem knjig.

Prvotno je bilo predvideno, da bo sejem ob slovenski predsednici odprl tudi nemški kancler Olaf Scholz, a tega danes v Frankfurtu ne bo, saj bo v luči najnovejše bližnjevzhodne krize odpotoval v Izrael, kjer naj bi se med drugim pogovarjal o usodi nemških talcev v rokah Hamasa.

Se pa bodo slovesnosti v Frankfurtu na slovenski strani udeležili ministrica za kulturo Asta Vrečko, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Kaja Širok ter državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin.

Na otvoritveni slovesnosti bodo spregovorili še direktor sejma Juergen Boos, predsednica Združenja nemških založnikov in knjigotržcev Karin Schmidt-Friderichs, ministrica nemške zvezne dežele Hessen za znanost in kulturo Angela Dorn in frankfurtski župan Mike Josef. Kot literarna govorca, ki jih tradicionalno izbere odbor častne gostje, bosta nastopila filozof Slavoj Žižek ter pesnica Miljana Cunta.

Slovenija se bo na sejmu v Frankfurtu, kjer pričakujejo najmanj 72 slovenskih avtorjev, predstavila pod geslom Satovje besed. V duhu tega gesla je tudi trajnostno zasnovan slovenski paviljon, ki ga bo prav tako danes uradno odprla slovenska ministrica za kulturo. Zbrane bo nagovorila tudi direktorica Javne agencije za knjigo Katja Stergar.

Slovenija kot častna gostja je v svojem programu dala poudarek poeziji in filozofiji ter poglobljenemu branju v dobi zaslonov. Šele kot tretja država častna gostja frankfurtskega sejma ima v programu več avtoric kot avtorjev.

Sejem letos poteka od 18. do 22. oktobra, na njem sodeluje več kot 4.200 razstavljavcev iz 95 držav. V svojem jubilejnem letu bo knjižni sejem praznoval dobre zgodbe, spoštoval demokratični diskurz in spodbujal miroljubno izmenjavo v nemirnih časih, je sejem zapisal v sporočilu za javnost.

Zadnji sejemski dan, v nedeljo, bo Slovenija vlogo častne gostje Frankfurtskega knjižnega sejma za prihodnje leto predala Italiji. Tej bodo sledili Filipini in Češka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!