Posebna noč za ljubitelje kulture: skoraj 80 muzejev ponuja brezplačni obisk

Kultura 15. Jun 202407:58 0 komentarjev
Prirodoslovni muzej
Prirodoslovni muzej (Foto: PROFIMEDIA)

Ljubitelji kulture lahko zvečer med 18. uro in polnočjo brezplačno obiščejo 79 muzejev. Poglejte si seznam muzejev, ki ponujajo muzejsko noč.

Slovenski muzeji danes vabijo na poletno muzejsko noč, ki tradicionalno poteka že od leta 2002. Letos je 79 muzejev, galerij in drugih zavodov brezplačen in pester program pripravilo na 162 prizoriščih in vabijo na 357 dogodkov. Tudi letos je nekaj ustanov, ki sodelujejo prvič, so sporočili iz Skupnosti muzejev Slovenije, ki organizira poletno noč.

Letošnja že 22. poletna muzejska noč bo po vsej Sloveniji z vodstvi po različnih razstavah ter z izkustvenimi delavnicami, predstavitvami, pogovori, koncerti, filmskimi projekcijami in drugimi dogodki vabila, da čas med 18. uro in polnočjo obiskovalci v prostorih muzejev, galerij in drugih ustanov namenijo kulturni dediščini, umetnosti, kulturi in zgodovini.

Muzeje, ki bodo med 18. uro in polnočjo brezplačno odprli vrata za obiskovalce, si lahko ogledate na tej povezavi.

12. po vrsti se poletni muzejski noči med drugimi pridružuje državni zbor. V Pomurskem muzeju Murska Sobota pa bodo odprli nove prostore prenovljenega dela stalne razstave Ljudje ob Muri. Vabi recimo tudi nočni obisk Pomnika miru na Cerju.

V Piranu bodo med drugim v Pomorskem muzeju Piran odprli razstavo o zgodovini Tartinijevega spomenika ter gostujočo razstavo Mestnega muzeja Umag z naslovom Trnki in mreže – izkoriščanje morja v antiki in zgodnjem srednjem veku. V pivškem Parku vojaške zgodovino pa vabijo na odprtje gostujoče razstave Varšavska vstaja 1944.

Koordinacijo 22. Poletne muzejske noči sta letos prevzela Posavski muzej Brežice ter Muzej športa, ki deluje kot organizacijska enota Slovenskega šolskega muzeja.

Obisk muzejskih razstav in galerij se povečuje

Ob muzejski noči Statistični urad RS pravi, se obisk razstav in galerij pri nas povečuje. V letu osamosvojitve Slovenije 1991 je razstavo v povprečju obiskalo 1.282 oseb, leta 2022 pa 2.165. Razstave si je leta 1991 na dan v povprečju ogledalo 4.659 obiskovalcev, leta 2022 pa 5.962.

Leta 2022 si je razstave v muzejih in galerijah v Sloveniji ogledalo več kot 2,17 milijona obiskovalcev, od tega 26 odstotkov tujcev. Skupno je bilo med obiskovalci 29,4 odstotka otrok in mladine, je v priložnostni objavi navedel Statistični urad Republike Slovenije (Surs).

Muzeji in galerije so leta 2022 s prodajo vstopnic iztržili več kot 4,3 milijona evrov. Posamezni obiskovalec je za ogled razstave plačal povprečno 3,80 evra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!