Pred nami trije dnevi festivala MENT: za mnoge izkušnja presenečenja

Kultura 29. Mar 202315:16 0 komentarjev
Festival MENT
Urška Boljkovac/MENT

S težko pričakovanim koncertom francoske zasedbe La Femme se bo v prestolnici začel glasbeni festival MENT, na katerem se bo letos predstavilo 77 nastopajočih. Številni bodo predstavljali barve baltskih držav, ki so jih organizatorji tokrat izbrali za svoj fokus. Veseli jih, da število obiskovalcev festivala vsako leto raste, na kar kaže tudi podatek, da so festivalske vstopnice in vstopnice za prvi festivalski dan pošle že skoraj pred mesecem dni.

Že nocoj bodo v Ljubljani na svoj račun znova prišli glasbeni navdušenci. Začenja se namreč tridnevni glasbeni festival MENT, ki velja za enega vodilnih predstavitvenih festivalov v srednji in vzhodni Evropi, pa tudi največji tovrstni dogodek v regiji.

Kot je že v navadi, bo dogajanje prvega festivalskega dne koncentrirano v Kino Šiški. V tamkajšnji veliki dvorani bo ob estonskem neo-folk dvojcu Puuluup in slovenskih eksperimentalnih jazzerjih Etceteral nastopila še popularna francoska zasedba La Femme. Umetniški direktor in vodja festivala Andraž Kajzer je za N1 pojasnil, da so bili s predstavniki te zasedbe v kontaktu že pred leti, potrjen je bil tudi njihov nastop na festivalski ediciji leta 2021, ki pa so jo morali zaradi omejitev, vezanih na koronavirus, naknadno omejiti.

Imeli smo srečo, da njihov menedžer pozna naš festival in mu je bilo v interesu, da bend nastopi tukaj, ker v tej regiji še ni nastopil. Tudi zaradi narave festivala, na katerem bodo predstavniki številnih drugih festivalov iz regije, je to za zasedbo zanimiva priložnost,” je opisal Kajzer. 

O tem, da slovenski poslušalci francosko zasedbo že težko pričakujejo, priča tudi podatek, da so bile vstopnice za prvi festivalski dan razprodane že v začetku marca. Takrat so bile razprodane tudi vstopnice za celoten festival (tri festivalske dni), medtem ko so konec prejšnjega tedna razprodali še tretji festivalski dan. Kajzer je zadovoljno poudaril, da se je to zgodilo prvič. “Sicer smo določene dneve festivala že večkrat razprodali, ampak se to običajno zgodi med samim festivalom in ne toliko prej. Je pa vsako leto opazna rast števila obiskovalcev.”

Obiskovalci odkrijejo svojo pot po festivalu

Za razliko od srede bosta četrtkov in petkov festivalski dan umeščena na številna festivalska prizorišča, od klubov na Metelkovi, do Stare mestne elektrarne, Cukrarne, dvorane Dijaškega doma Tabor, Zorice in Kluba K4. Na njihovih odrih se bo v dveh dneh zvrstilo skoraj 70 dogodkov.

“Četrtkovo in petkovo dogajanje je odvisno od obiskovalcev, ki odkrijejo svojo pot po festivalu,” je opisal festivalski vodja Kajzer. 

“Opažamo, da so nekateri obiskovalci zelo dobro pripravljeni. Vem, da imajo nekateri celo skupinske domače poslušalnice, na katerih se s prijatelji odločajo, katere koncerte bodo obiskali. Nekaterim pa obsežen program predstavlja tudi velik zalogaj. Obiskovalcem zato vedno priporočamo, da se predhodno pripravijo, ali pa si festival vzamejo kot nekakšno izkušnjo presenečenja, se sprehodijo s prizorišča na prizorišče in upamo, da jih glasba nekje zaustavi in jih kaj preseneti.”

Festival MENT
Aleš Rosa/MENT

Tudi zato, da je izbor nastopajočih čim bolj raznovrsten, so se organizatorji že lani povezali s festivaloma Elevate in Druga godba, letos pa sodelujejo s festivalom Sonica, ki bo poskrbel za četrtkove vsebine na odru v Stari mestni elektrarni. “Vsako leto poskušamo program odpirati specialistom za določene glasbene zvrsti in jim dajati prostor, da predstavijo izvajalce, ki so njim zanimivi. Tudi na tak način skušamo povezovati celotno glasbeno sceno in obiskovalcem predstaviti, kaj vse se dogaja v Sloveniji.” 

Vsebinsko so letos prvič izbrali fokus, in sicer so se osredotočili na Baltik, kar pomeni, da bodo s pomočjo tamkajšnjih promotorjev, organizatorjev, menedžerjev in nastopajočih iz te regije jih bo skupno 12 predstavili dogajanje v Estoniji, Latviji in Litvi.

Ideja je prišla z njihove strani, ker se baltske države v tej regiji kulturno še nikoli niso zares predstavile. Smo pa tudi sami v zadnjih letih ugotovili, da imamo kot majhna tržišča, ki so morda nekoliko umaknjena od glavnega kroženja glasbe v Evropi, zelo podobne izzive in da je mogoče smisel v tem, da se povezujemo,” je obrazložil Kajzer. 

Kot vsako leto je pomembna tudi festivalska konferenca, na kateri bodo z diskusijami in predstavitvami spregovorili o različnih vidikih glasbene industrije. Na sporedu je denimo pogovor z ustanoviteljem in vodjo ene največjih neodvisnih založb v Evropi City Slang Records Christofom Ellinghausom, pa tudi srečanje organizatorjev oziroma promotorjev elektronskih dogodkov, pogovor o glasbenem izvozu na območju nekdanje Jugoslavije ter spremembah, ki jih v glasbeno industrijo vnaša spletna platforma TikTok.

Na treh festivalskih dneh bo nastopilo 77 domačih in tujih glasbenikov oziroma zasedb, organizatorji napovedujejo tudi obisk približno 600 delegatov iz vse Evrope. Do celotnega programa lahko dostopate na uradni festivalski spletni strani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!