Prvi prevod dopisovanja Tesle: “Vpogled v eno večjih tragedij 20. stoletja”

Kultura 19. Sep 202319:38 1 komentar
Nikola Tesla
PROFIMEDIA

V ponedeljek je pri založbi Litera izšel prevod dopisovanja med velikim izumiteljem Nikolo Teslo in vodilnima predstavnikoma bankirske dinastije in komercialne banke J. P. Morgan & Co. Korespondenca je tako prvič sploh ugledala luč sveta. "Gre za vpogled v eno izmed večjih tragedij 20. stoletja, ki med drugim zrcali tudi brutalni vzpon neoliberalnega kapitalizma," je zapisano v predstavitvi knjige, ki jo je uredil, prevedel in jo s spremno študijo obogatil Tibor Hrs Pandur.

Gre za prvo objavo tega gradiva v svetovnem merilu in prvi prevod v slovenski jezik. Pod pionirsko delo se je podpisal Tibor Hrs Pandur.

Delo z naslovom Nikola Tesla: Korespondenca z J. P. Morganom & Co. so na dan izdaje javnosti predstavili v Atriju ZRC. Kot je sporočil Tibor Hrs Pandur, delo temelji na različnih doslej neobjavljenih arhivih, predvsem Teslovega osebnega arhiva v Muzeju Nikole Tesle v Beogradu in arhiva Morganove knjižnice in muzeja v New Yorku ter drugih arhivov v ZDA.

Pisma spremljajo kratke biografije Teslovih naslovnikov in izčrpne opombe, ki kontekstualizirajo številna zgodovinska, biografska in tehnična ozadja, delo pa vključuje tudi prevode vseh dostopnih prilog, ki jih je Tesla s pismi posredoval.

“Dokumentarec” o ekonomskem, družbenem in političnem obdobju Teslovega ustvarjanja

Korespondenca se nanaša na obdobje med 1900 in 1934 ter dokumentira ekonomsko, družbeno in politično ozadje Teslovega poskusa vzpostavitve prototipa postaje Wardenclyffe, s katero je želel človeštvu zagotoviti dostop do brezžične energije, ki ne bi vključevala “potrate ali porabe kateregakoli materiala”, pokriva pa tudi ozadje razvoja Teslove turbine, ki ga je s posojili podprl J. P. Morgan mlajši.

“Tragedija, ki med drugim zrcali brutalni vzpon neoliberalnega kapitalizma”

“Ker sta oba Morgana Teslo sprva finančno podprla, a zaradi kompleksnih psiholoških, zgodovinskih in politično-ekonomskih razlogov, povezanih tudi z onemogočanjem in ukalupljanjem prelomnih tehnologij v reprodukcijo obstoječih (ob)lastniških razmerij, nadaljnjo podporo prekinila, korespondenca omogoča edinstven vpogled v eno izmed večjih tragedij 20. stoletja, ki zrcali med drugim tudi brutalni vzpon neoliberalnega kapitalizma,” je zapisano v predstavitvi knjige.

Analizo tega ozadja, tako kot odgovor na ključno vprašanje, zakaj je Morgan svojo podporo Teslovem projektu, s katerim je želel preobraziti energetsko-družbeni ustroj človeštva, prekinil, ponuja izčrpna spremna študija, ki osvetljuje tudi nekatera nova dognanja povezana s podzemno konstrukcijo in zasnovo stolpa Wardenclyffe, sooča pa tudi etični in politični drži Tesle in Louisa Adamiča in njun kompleksen odnos sredi medvojnega obdobja prve polovice dvajsetega stoletja.

Tibor Hrs Pandur, ki je knjigo zasnoval, uredil in prevedel, se sicer podpisuje že pod slovenski prevod eseja Nikole Tesle Problem povečevanja človeške energije z obsežno spremno študijo Teslova hybris in zakoni narave. Razširitve in dopolnitve omenjene spremne študije prinaša druga izdaja knjige s polnim naslovom Problem povečevanja človeške energije s posebnim ozirom na pridobivanje energije Sonca. Ta sooča različne interpretacije Teslovega dela, s posebnim poudarkom na njegovi družbeni in spoznavni teoriji, kozmologiji ter filozofiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje