Razstava Picasso: Črka v risbo zaradi naliva prestavljena v MSUM

Kultura 27. Okt 202115:51 > 15:54 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Razstava Picasso: Črka v risbo, ki je bila zaradi naliva odstranjena iz poškodovanih prostorov Moderne galerije, bo na ogled v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM). Postavitev, s katero Moderna galerija obeležuje 140. obletnico umetnikovega rojstva, bodo odprli 18. novembra, so sporočili iz Moderne galerije.

Razstava združuje Picassove ilustracije, nastale okoli sredine minulega stoletja. Vse so iz zasebne zbirke v Italiji. Kustos razstave Marko Jenko je pred časom povedal, da je zbirka v lasti sester, ki sta bili tudi dobri znanki Zorana Mušiča in sta njegovi občudovalki. Do stika z deli španskega umetnika je tako prišel preko del slovenskega umetnika. Zbirka je precej raznolika, zbirka Picassovih del pa je fokusirana na knjižno produkcijo, nastalo okoli sredine 20. stoletja.

Na razstavi bodo predstavljene ilustracije Kronike junaških časov Maxa Jacoba, Speva mrtvih Pierra Reverdyja, 20 pesmi Luisa de Gongore, Prirodopisa Grofa de Buffona, Carmen Prosperja Merimeeja, s Picassovimi ločenimi “ilustracijami” Le Carmen des Carmen in Veličastnega rogonosca Fernanda Crommelyncka.

Ilustracije kažejo, kako je Picasso v tem času, tudi z vidika grafičnih tehnik, lahko pristopil k vprašanju ilustriranja različnih literarnih zvrsti oziroma ilustrirane knjige, ki se bolj kot ne lahko že približuje knjigi umetnika, zlasti pri vključevanju pisave, rokopisa oziroma pisanja, ki gre ponekod neposredno v risanje ali slikanje in posledično vse bolj stran od običajnega razumevanja ilustriranja, predvsem kot predstavnega dopolnila pripovednosti.

Picassov se je z grafiko ukvarjal ves čas: od prvih poskusov z jedkanicami, ki segajo v leto 1899, pa do smrti leta 1973. Ustvaril je obsežen opus, v katerem srečamo vse tehnike, povezane z umetniško reprodukcijo, to so jedkanica, suha igla, gravura, lesorez, litografija in linorez, rezultati pa so bili večinoma pionirski zaradi visoke ravni in osebnega pečata eksperimentiranja.

V njegovem opusu so ilustrirane knjige samostojno področje. Picassove prve ilustracije so večinoma nastale kot posledica srečanj in prijateljstev s pesniki in pisatelji, njegovimi sodobniki, s katerimi je vzdrževal trajne stike, pogosto tudi večdesetletne, delil njihovo čutenje in zamisli, ne glede na razlike v specifiki izraznih sredstev, piše na spletni strani Moderne galerije in MSUM.

Razstava bo v MSUM na ogled do 20. februarja 2022.

moderna galerija
Moderna galerija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!