Sejem umetnin ART MUS prvič v Ljubljani

Kultura 06. Dec 202210:57 0 komentarjev
ART MUS
ART MUS

Temeljno poslanstvo projekta ART MUS je z inovativnimi pristopi približati slovensko likovno umetnost zbirateljem in ljubiteljem umetnosti doma in v tujini. Zaradi dobrih izkušenj s spletno prodajo bo letošnji sejem hibriden, zaradi želje po večji obiskanosti pa se iz Maribora seli v Ljubljano.

Sejem promovira priznane slovenske umetnice in umetnike. Že osmo leto zapored je namenjen spodbujanju prodaje nacionalno uveljavljene in mednarodno prepoznane vizualne umetnosti.

V času pandemije so sejem v celoti prestavili na splet in format obdržali, saj se je izkazal za učinkovit način prodaje. Umetnike in strokovnjake spodbujajo tudi s pomočjo videov in prenosov v živo na družabnih omrežjih.

Organizatorji Art Metropolis so sporočili, da je mogoče umetnine, ki so vse leto naprodaj na spletu, kupiti tudi na sejmu, ki bo do 12. decembra potekal v podhodu Ajdovščina v Ljubljani. Vzporedno s sejmom bodo organizirali strokovno-umetniške pogovore, s katerimi želijo povezovati obiskovalce z umetniki in umetnicami.

ART MUS je edini sejem umetnin, ki ga podpira ministrstvo za kulturo. Gre za povezovanje raznolikih umetniških akterjev, cenilcev umetnosti, kritikov, umetnikov, galeristov, zbirateljev, ljubiteljev, umetnostnih zgodovinarjev, študentov in dijakov, še piše na spletni strani.

Med slikarji, katerih dela je moč kupiti na sejmu, so Berko, Iva Tratnik, Saša Bezjak in Silvester Pšotem Roimele. Predstavljajo se tudi kiparji Jakov Brdar, Maša Gala, Marijan Mirt in drugi. Med fotografi so Jure Kralj, Eva Petrič in Miran Mišo Hochstätter – Maestro.

Najnižje so cene fotografij, ki se začenjajo pri 25 evrih in segajo vse do 6.500 evrov. Na področju slikarstva se cene gibljejo v razponu od 20 do 15.000 evrov. Pri kiparstvu pa se razpenjajo med 30 in 9.000 evri.

V osmih letih so sejem obiskali številni strokovnjaki iz umetniškega sveta med katere sodijo kurator Tevž Logar, direktorica Umetnostne galerije Maribor Breda Kolar Sluga, umetnostna zgododvinarka Polona Lovšin in strokovnjak na področju umetniškega trga, likovni kritik, kurator in pisec, vodja vizualnih umetnosti Matucane 100 v Santiagu de Čile, Paco Barragan.

Letos se je sejem povezal še z umetniki iz ateljejev v Stari Tobačni, kjer se lahko obiskovalci sprehodijo po ateljejih, spoznajo umetnike in umetnice ter odkupijo umetniško delo iz prve roke. Svoja vrata bodo odprli Brina Vidic/Brencha, Maša Gala, Miloš Dekić, Maja Šebenik/i have no focus in še nekaj drugih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!