Silvestrovo tudi letos mogoče preživeti v teatru ali kinu

Kultura 10. Dec 202215:40
Šentjakobsko gledališče
Žiga Živulovič jr./BOBO

Tudi letos bodo večje gledališke hiše in kinodvorane po Sloveniji ponudile silvestrske predstave. Najbolj pestro bo v Ljubljani, program med drugim pripravljajo v ljubljanski Drami, MGL, v ljubljanski Operi ter v Cankarjevem domu. Vstopnice za večino prireditev so še na voljo, za predstavi na Velikem odru Drame in Mali sceni MGL pa so že pošle.

Pester program tudi letos napovedujejo v Cankarjevem domu (CD). Silvestrski popoldan bo v Gallusovi dvorani ob 16. uri uvedla baletna predstava Čajkovskega Hrestač, ki jo bo uprizorilo HNK Ivan pl. Zajca z Reke. Ob 17. uri bodo na svoj račun prišli otroci, starejši od pet let, za katere bodo v Linhartovi dvorani uprizorili predstavo Enci benci Katalenci oz. gledališki koncert skupine Katalena. Po predstavi bo otroke pozdravil dedek Mraz, obljubljajo v CD.

Ob 20. uri v Klubu CD napovedujejo intimno koncertno poslastico – nastopil bo Tokac, pevec skupine Dan D, ob spremljavi pianistke Emanuele. Vse do 1. ure zjutraj bo odprta tudi Galerija CD z razstavo V vrtincu sprememb, ki so jo pripravili s Prirodoslovnim muzejem. Praznično, silvestrsko vodstvo po razstavi bo ob 21. uri. Vstopnice za vse prireditve so še na voljo, so za STA potrdili v CD.

V ljubljanski operni hiši letos ob 19. uri vabijo na Gala silvestrsko noč oz. koncertni večer z opernimi in baletnimi solisti, zborom in orkestrom ter z gostiteljem večera – igralcem Juretom Ivanušičem. Slavnostnemu klasičnemu sporedu z odlomki iz oper, baletov in operet bo sledil ples ob kabaretu Jureta Ivanušiča, pozneje pa še zabavni program. Nekaj vstopnic je sodeč po podatkih spletne blagajne še na voljo.

V ljubljanski Drami bodo ob 19. uri na Velikem odru uprizorili Velikega diktatorja Charlieja Chaplina v režiji Diega de Bree, v Mali Drami pa bo na sporedu družbeno-intimna predstava Otroci angleške dramatičarke Lucy Kirkwood. Za Velikega diktatorja so vse vstopnice že pošle, za predstavo v Mali Drami pa jih je nekaj še na voljo.

V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bo ob 19.30 na Velikem odru premiera monokomedije Stevena Berkoffa Shakespeare, ki jo je po motivih Berkoffove predloge priredil Sebastian Cavazza. Na Mali sceni pa bo na sporedu gledališki dokumentarec Lotosa V. Šparovca Človek v morju. Za monokomedijo s Cavazzo je na voljo še nekaj vstopnic, za gledališki dokumentarec pa so te že pošle. V Šentjakobskem gledališču bodo ob 19.30 ponudili predstavo Kena Ludwiga Ljubezen, strast in grdi puloverji v režiji Jaše Jamnika. Nekaj vstopnic je še naprodaj.

V štajerski prestolnici bo silvestrski program ponudil SNG Maribor. Ob 17. uri bo v Dvorani Ondine Otta Klasinc na ogled Verdijeva opera Rigoletto, v mariborski Drami pa bo ob 17.30 na sporedu komedija Vanja, Sonja, Maša in Špik v režiji Dina Mustafića, uro pozneje pa še Farma Orwell, ki je nastala v režiji LukeMarcena. Za vse predstave so še na voljo vstopnice. Nekaj vstopnic je na voljo tudi za komedijo Williamsa Missourija Downsa Poglej me! v celjskem gledališču, ki jo je prav tako režiral Marcen.

Na Gorenjskem bo mogoče silvestrski večer preživeti v Prešernovem gledališču Kranj, kjer bodo ob 19. uri ponudili na ogled t.i. proletarsko komedijo Daria Foja Vse zastonj! vse zastonj!, ki jo je režirala Ajda Valcl. Vstopnice za predstavo so, kot so povedali na blagajni gledališča, še na voljo. Tradicionalno silvestrsko predstavo z dvema terminoma pripravljajo tudi v Špas teatru. Tako bo ob 18. uri in 20.30 na ogled komedija režiserke Nine Kleflin Vročica. Za oba termina je prostih še nekaj sedežev.

Na Primorskem bodo ljubitelji gledališča prišli na svoj račun v SNG Nova Gorica, kjer bo ob 19. uri na ogled predstava Eve Mahkovic in Tereze Gregorič Tridesetletnice, ki jo je režirala Tijana Zinajić. Sodeč po podatkih spletne blagajne je na voljo še več vstopnic. V Avditoriju Portorož vabijo v novo leto z Ladom Bizovičarjem. Vstopnice so še naprodaj. V koprskem gledališču pa bo na zadnjo noč v letu zazvenel silvestrski koncert ob 19. uri, na katerem bo predstavljen glasbeni projekt Eroika Aromatika. Vstopnice so še na voljo.

Silvestrska predvajanja tudi v kinodvoranah

Zadnji dan v letu bo mogoče preživeti tudi v nekaterih kinodvoranah. V Kosovelovi dvorani CD bo na ogled film Izgubljeni kralj (The Lost King) v režiji Stephena Frearsa, ena od uspešnic letošnjega Liffa. Vstopnice so še. V Kinodvoru bodo zavrteli britanski film Živeti Oliverja Hermanusa. Za projekcijo ob 18. uri je na voljo še nekaj vstopnic. V Slovenski kinoteki pa bodo ob 19. uri predvajali film Ekstaza, ki ga je leta 1932 režiral Gustav Machaty. Na voljo je še več vstopnic.

Silvestrsko projekcijo bodo ponudili tudi v Komuni in v Koloseju Ljubljana, so za STA potrdili v Koloseju, vendar še ni znano, kateri film bo na ogled. V dvoranah Cineplexxa pa silvestrskih projekcij zaradi specifik prostorov – dvorane so nameščene v nakupovalnih središčih – ne bo, bodo pa sicer filme predvajali vse druge predpraznične dni, so pojasnili za STA.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.