Umrl igralec, najbolj znan po vlogi v kultnem filmu Shaft

Kultura 25. Okt 202310:56
Richard Roundtree
Richard Roundtree (Foto: Mario Anzuoni/REUTERS)

Na svojem domu v Los Angelesu je v 82. letu starosti v torek umrl ameriški igralec Richard Roundtree. Zaradi glavne vloge v kultni uspešnici Shaft iz leta 1971 v režiji Gordona Parksa je obveljal za prvega temnopoltega akcijskega junaka.

Po poročanju filmske revije Deadline je igralec Richard Roundtree, ki je odprl vrata drugim temnopoltim umetnikom v industriji, umrl v krogu družine po kratkotrajnem boju z rakom trebušne slinavke.

Film Shaft, ki temelji na romanu Ernesta Tidymana in v katerem je Roundtree zaigral v vlogi zasebnega detektiva Johna Shafta, je sprožil vrsto nadaljevanj in televizijskih nadaljevank.

Po prvotnih načrtih naj bi v filmu v glavni vlogi zaigral belopolti igralec, a je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa potem, ko ga je videl na avdiciji, Parks vztrajal, da bo igral Roundtree. Roundtree je v vlogi detektiva Johna Shafta zaigral še v nadaljevanjih Shaft’s Big Score! (1972) ter Shaft in Africa (1973).

“Učinek, ki ga je imel na industrijo, je nesporen”

“Richardovo delo in kariera sta pomenila prelomnico za afroameriške moške v glavnih vlogah v filmu,” je v izjavi za Variety povedal njegov menedžer Patrick McMinn. “Učinek, ki ga je imel na industrijo, je nesporen,” je dodal.

Richard Roundtree
Richard Roundtree v filmu Shaft’s Big Score! (Foto: PROFIMEDIA)

Film Shaft je obveljal za klasiko žanra blaxploitation oz. črnskega eksploatacijskega filma, po katerem so bila znana 70. leta prejšnjega stoletja. Omenjeni žanr je bil ključen, da so v Hollywoodu začeli v glavnih vlogah igrati temnopolti Američani. “Včasih sem na to gledal kot na dvorezen meč. Vendar je k meni pristopilo toliko ljudi iz vse države – pravzaprav z vsega sveta – in mi povedalo, kaj jim je ta film pomenil leta 1971,” je Roundtree leta 2019 povedal za radijsko postajo NPR.

“Druga plat tega je, da sem bil kar nekaj časa določen za neko vlogo. Potem sem skrenil s te poti in vzpostavil še drugačno plat svoje igre,” je povedal. To mu je, kot so v njegovi agenciji povedali za revijo Deadline, v veliki meri tudi uspelo. “Njegovo trajno zapuščino bodo občutile še naslednje generacije,” so dodali.

Roundtree se je rodil 9. julija 1942 v New Rochellu v ameriški zvezni državi New York. Kariero je začel kot gledališki igralec. Zaigral je v številnih filmih, med drugim v Earthquake (1974) ob Charltonu Hestonu in Avi Gardner ter Man Friday (1975) ob Petru O’Toolu. Lani se je pojavil v televizijski romantični drami Cherish the Day in filmski komediji Moving On.

Igralec Samuel L. Jackson je izrazil žalost ob Roundtreejevi smrti. “Njegova smrt pušča globoko praznino ne le v mojem srcu, ampak zagotovo tudi v mnogih vaših,” je zapisal v objavi na Instagramu.

Po pisanju dpa je bil Roundtree, ki je leta 1993 zbolel tudi za rakom dojk, močan zagovornik ozaveščanja o raku dojk pri moških.