Umrl je Sidney Poitier, prvi temnopolti prejemnik oskarja za glavno vlogo

Kultura 07. Jan 202217:14 > 18:01 0 komentarjev
Sidney Poitier
Danny Moloshok/REUTERS

V starosti 94 let je umrl Sidney Poitier – igralec, ki je kot prvi temnopolti moški prejel oskarja za najboljšo moško vlogo.

Umrl je hollywoodski igralec Sidney Poitier, ki bi 20. februarja dopolnil 95 let. Njegovo smrt je za BBC potrdil urad ministra za zunanje zadeve Bahamov Freda Mitchella.

Poitier velja za izjemnega igralca in uglednega diplomata ter humanitarnega delavca, poroča BBC. Igral je v več kot 60 filmih.

Leta 1963 je prejel oskarja za najboljšega igralca v filmu Lilije na polju (Lilies of the Field) in tako postal prvi temnopolti moški, ki je za glavno moško vlogo prejel to prestižno nagrado. Pred tem je za vlogo v filmu Beg v verigah (The Defiant Ones) leta 1958 prejel prvo nominacijo za oskarja.

Poitier se je rodil 20. februarja 1927 v Miamiju (ZDA), odraščal pa med ZDA in Bahami. Bil je najmlajši član družine s sedmimi otroki, njegovi starši pa so denar služili z delom na kmetijah paradižnikov. Ker se je rodil več mesecev prezgodaj, niso pričakovali, da bo preživel.

Delal je v ameriški vojski, od leta 1946 pa je bil član gledališča American Negro Theater. Po debiju na Broadwayju je prvo filmsko vlogo odigral leta 1950 v filmu Josepha L. Mankiewicza No Way Out in kmalu postal prva temnopolta filmska zvezda.

S svojimi vlogami je spreminjal prevladujoča prepričanja

Veliko njegovih najbolj znanih filmov se ukvarja z medrasnimi napetostmi, ki so jih želela preseči takratna državljanska gibanja v ZDA. Vloge v filmih, ki jih je odigral v 50. in 60. letih minulega stoletja, so tako pripomogle k spreminjanju prevladujočih družbenih predstav – filmi, v katerih je nastopal, temnopoltih niso upodabljali le kot služabnike, temveč tudi kot zdravnike, učitelje in detektive.

Sidney Potier
PROFIMEDIA

Ne glede na to so mu nekateri kritiki očitali, da se uklanja željam belcev, ki so takrat prevladovali v Hollywoodu. “Bila je zelo velika odgovornost,” je leta 2000 Potier povedal Oprah Winfrey. Kot je dodal, je to odgovornost sprejel in živel na način, ki je kazal, da jo spoštuje. “Moral sem. Da bi mi lahko sledili drugi, sem moral narediti določene stvari,” je komentiral.

Režiser in prejemnik častnega oskarja

Potier je veliko igral še v 70. letih, manj v 80. letih, v 90. letih pa se je pojavljal predvsem na televiziji. Preizkusil se je tudi kot režiser, med uspešnejšimi filmi velja omeniti Stir Crazy (1980).

Leta 2002 je prejel častnega oskarja. Akademija je v obrazložitvi nagrade zapisala, da gre za igralca, ki je v svoji karieri nanizal izjemne vloge ter briljiral z unikatno prezenco. Nagrajen je bil za izredno igro in edinstveno pojavnost na filmskih platnih ter za predstavljanje filmske industrije z dostojanstvom, slogom in inteligenco.

V zadnjem obdobju ni bil več tako dejaven v igranju, se je pa velikokrat pojavil kot podeljevalec oskarjev in zlatih globusov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!