Umrla je Dubravka Ugrešić, ena najvidnejših evropskih pisateljic in esejistk

Kultura 17. Mar 202316:48
facebook/Multimedijski inštitut Mama

Umrla je Dubravka Ugrešić, ena najvidnejših evropskih esejistk in pisateljic.

V 74. letu starosti se je poslovila znana hrvaška pisateljica Dubravka Ugrešić.

“Z žalostjo sporočamo, da nas je zapustila Dubravka Ugrešić. Dubravka je umrla danes, 17. marca 2023, v Amsterdamu v krogu prijateljev in družine,” so sporočili iz zagrebškega inštituta za multimedije.

Dubravka Ugrešić je diplomirala iz primerjalne in ruske književnosti na zagrebški filozofski fakulteti. Skoraj dvajset let je delala na inštitutu za literarno teorijo filozofske fakultete v Zagrebu. Zaradi političnih razlogov je bila v začetku devetdesetih prisiljena zapustiti Hrvaško, piše N1 Zagreb. Ko je zapustila svojo domovino, je poučevala na več ameriških in evropskih univerzah, med drugim tudi na Harvardu. Je prejemnica pomembnih literarnih nagrad, med drugim nagrade NIN in mednarodne nagrade Neustadt za književnost.

Ugrešić je na Hrvaškem najbolj znana po kratkem romanu Štefica Cvek v krempljih življenja (hrvaško Štefica Cvek u raljama života). Znane so tudi njene zbirke kratkih zgodb Poza za prozo, Življenje je pravljica.

Je tudi znana esejistka, v svojih besedilih se je ukvarjala z vprašanji identitete in narodnosti, ki jih je odpiral razpad Jugoslavije in padec Berlinskega zida tako v družbenem, zgodovinskem, političnem in kulturnem smislu. S prodornim razmišljanjem se je uveljavila kot ena najvidnejših evropskih pisateljic in esejistk. Njeno delo zaznamuje redka kombinacija ironije, polemičnosti in sočutja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.