Umrla Maya Ruiz-Picasso, najstarejša Picassova hčerka

Kultura 20. Dec 202219:33 1 komentar
Maya Ruiz-Picasso
Profimedia

Maya Ruiz-Picasso, najstarejša hči španskega mojstra kubizma Picassa, ki je upodobljena na več njegovih slikah, je danes umrla. Stara je bila 87 let, je za francosko tiskovno agencijo AFP sporočil odvetnik Richard Malka, sklicujoč se na izjavo družine.

Maya Ruiz-Picasso je davi, stara 87 let, mirno umrla, obkrožena z družino,” je brez dodatnih pojasnil navedeno v sporočilu za javnost.

Maya Ruiz-Picasso je lani muzeju Pabla Picassa v Parizu podarila osem neobjavljenih mojstrovih del. Med njimi je tudi Otrok z dudo, ki sedi pod stolom, iz leta 1938. Slika verjetno predstavlja Mayo kot otroka, skritega pod pohištvom, kar naj bi simboliziralo prihajajoči svetovni konflikt, je ob predstavitvi donacije takrat pojasnil Olivier Widmaier Picasso, umetnikov vnuk.

Maria de la Concepcion z vzdevkom Maya se je rodila 5. septembra 1935. Bila je prva hči Pabla Picassa in Marie-Therese Walter, s katero sta se spoznala leta 1927. Njeno rojstvo je spremenilo življenje umetnika, ki je nato imel skupno štiri otroke. Maya Ruiz-Picasso pa je bila mati treh otrok.

Trenutno sta v pariškem Picassovem muzeju na ogled dve razstavi o Mayi. Prva govori o njenem odnosu do očeta, druga o njenih donacijah francoski državi. Med drugim so na ogled slike Maya s punčko (1938), Maya s punčko in konjem (1938), Maya v kostumu mornarja (1938), Maya na ladji (1938) ali Maya s predpasnikom (1938).

Maya Ruiz-Picasso Maya Ruiz-Picasso
Profimedia
Maya Ruiz-Picasso Maya Ruiz-Picasso
Profimedia
Maya Ruiz-Picasso Maya Ruiz-Picasso
Profimedia
Maya Ruiz-Picasso Maya Ruiz-Picasso
Profimedia
Maya Ruiz-Picasso Maya Ruiz-Picasso
Profimedia
Maya Ruiz-Picasso Maya Ruiz-Picasso
Profimedia

Francija in Španija bosta sicer v prihodnjem letu z več razstavami na obeh straneh Pirenejev obeležili 50. obletnico Picassove smrti.

Picasso se je rodil 25. oktobra 1881 v španski Malagi in velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Študiral je v Barceloni in Madridu. Od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Po drugi svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali. Umrl je 8. aprila 1973 v francoskem Mouginsu.

V izjemno plodovitem ustvarjalnem življenju je prešel več faz. Realističnemu obdobju (1895-1901), v katerem je uporabljal močne barve, je sledilo modro obdobje s slikama La vie in Stari kitarist. Rožnato obdobje (1904-1906) zaznamujeta sliki La toilette in Gertrude Stein. V obdobju kubizma (1906-1925) so nastale slike, kot so Avignonske gospodične, Sedeči akt, Aficionado in Harlekin ter kolaži. Sledilo je obdobje neoklasicizma z elementi nadrealizma (1925-1945), v katerem je denimo nastala slika Ples, nato pa čas intenzivnega ukvarjanja z grafiko, kiparstvom in keramiko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje