V 102. letu starosti je umrla muza Picassa, edina ženska, ki ga je zapustila

Kultura 07. Jun 202312:18 1 komentar
Pablo Picasso in Francoise Gilot.
Pablo Picasso in Francoise Gilot. (Foto: PROFIMEDIA)

V 102. letu starosti je umrla Francozinja Francoise Gilot. Bila je ljubica in muza španskega umetnika Pabla Picassa ter edina med njegovimi ženskami, ki ga je zapustila. Novico o njeni smrti so za francosko tiskovno agencijo AFP potrdili v Picassovem muzeju v Parizu.

Pablo Picasso je bil največja ljubezen mojega življenja, vendar sem morala narediti korak, da sem se zaščitila. In sem ga, odšla sem, preden me je uničil,” je po pisanju AFP povedala v knjigi Janet Hawley Umetniki in pogovori iz leta 2021.

“Druge tega niso storile, oklepale so se mogočnega Minotavra in za to plačale visoko ceno,” je še povedala. Picassova prva žena, plesalka Olga Kokolova je, potem ko jo je slikar zapustil, trpela zaradi depresije. Njegova nekdanja najstniška ljubica Marie-Therese Walter se je obesila, njegova druga žena Jacqueline Roque se je ustrelila in njegova najbolj znana muza, umetnica Doro Maar, je doživela živčni zlom.

Picasso je bil po njenih besedah “osupljivo ustvarjalen, čarovnik, tako inteligenten in zapeljiv. Bil pa je tudi zelo krut, sadističen in neusmiljen do drugih in tudi do sebe”.

Pablo Picasso in Francoise Gilot.
Pablo Picasso in Francoise Gilot. (Foto: PROFIMEDIA)

Gilot je bila stara 21 let in je bila še nadobudna slikarka, ko je v okupirani Franciji med drugo svetovno vojno prvič srečala Picassa. Ta je bil 40 let starejši od nje in v tistem času poročen z rusko plesalko Kokolovo. V času srečanja je bil tudi ljubimec francoske fotografinje, slikarke in pesnice Dore Maar.

Do srečanja je prišlo spomladi 1943 v pariški restavraciji, ko ji je na mizo prinesel skledo češenj in povabilo, naj obišče njegov atelje. Deset let sta bila ljubimca, nista se poročila, imela pa sta dva otroka – sina Clauda, rojenega leta 1947, in hčer Palomo, rojeno leta 1949.

Ko se je leta 1953 odločila, da ga zapusti in nadaljuje s slikanjem, je Picasso to sprejel slabo. “V Franciji mi je postalo precej težko … da sem zapustila Picassa, so obravnavali kot velik zločin in nisem bila več dobrodošla,” je leta 2021 povedala za avkcijsko hišo Sotheby’s. Dobila je ameriško državljanstvo, Picassovega pogreba leta 1973 se ni udeležila.

1.600 platen in 3.600 del na papirju

Francoise Gilot se je rodila 26. novembra 1921 v Neuilly-sur-Seine v premožni družini. Po materinem zgledu se je najprej ukvarjala z akvareli, nato je začela risati in slikati. Starši so želeli, da bi postala pravnica, vendar je pri 19. letih študij opustila. Pri 21. letih je bila že ena najbolj cenjenih umetnic nastajajoče pariške šole, ki je v prvi polovici 20. stoletja združevala francoske in tuje umetnike v prestolnici. Ustvarila je približno 1.600 platen in 3.600 del na papirju.

V svoji knjigi Življenje s Picassom (1964) je Picassa predstavila kot tirana. Ta na sodišču ni uspel doseči prepovedi njene knjige, zato pa se ji je maščeval tako, da ni želel videti ne nje in ne njunih otrok.

Druga dva moška v njenem življenju sta bila slikar Luc Simon, s katerim je imela hčerko Aurelio, in ameriški virolog Jonas Salk, izumitelj prvega učinkovitega cepiva proti otroški paralizi, s katerim se je poročila leta 1970 in z njim živela v Kaliforniji do njegove smrti leta 1995. Zadnja leta življenja je preživela v New Yorku, kjer je slikala do svojih devetdesetih let.

Leta 2021 je bila njena slika Paloma a la Guitare, portret njene hčerke iz leta 1965, na dražbi prodana za 1,3 milijona dolarjev. Njena dela so danes med drugim v zbirkah Metropolitanskega muzeja in Muzeja moderne umetnosti v New Yorku ter Centra Pompidou v Parizu.

Francoise Gilot
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje